Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

«Survivor» ,Φρενίτιδα !

«Survivor» ,Φρενίτιδα !
*Γράφει ο Δημήτρης Γάτας.

Κάθε βράδυ χιλιάδες μαθητές μας ,ακόμη και τα μικρά παιδιά του Δημοτικού παρακολουθούν το «Survivor» μαγεμένα από τα κατορθώματα των «πρωταγωνιστών.»

 Στο σχολείο οι ερωτήσεις το άλλο πρωί πέφτουν βροχή, όχι φυσικά για το μάθημα, αλλά για τους «διάσημους» και τους «μαχητές.» ή όπως αλλιώς τους λένε…


Μην τολμήσεις να πεις ότι πρόκειται για τηλεοπτικό σκουπίδι, « έπεσαν» να σε φάνε οι μαθητές/τριες. Όλοι το βλέπουν, η τηλεθέαση «χτυπάει» τρελά νούμερα ,δεν ξέρουν οι πολλοί και ξέρετε εσείς οι καθηγητές που αντιδράτε;-(λένε) 

Το ζήτημα δεν είναι που έρχονται αδιάβαστοι ,που όλο το πρωινό νυστάζουν και είναι κουρασμένοι και εκτός κλίματος. Είναι κυρίως που οι αξίες και τα πρότυπα που προβάλλονται μέσα από την τηλεοπτική εικόνα είναι απόλυτα αντίθετα με τις αξίες που γέννησε ο πολιτισμός του τόπου μας και με τα πρότυπα που η ιστορία μας διδάσκει ότι είναι άξια μίμησης, με αυτά που επιχειρούμε εμείς οι εκπαιδευτικοί να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας . 

 Γι αυτό έχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι στα «τηλεσκουπίδια» με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η κοινωνία σήμερα ζει όχι μόνο την οικονομική κρίση, αλλά πρώτιστα την βαθιά κρίση αξιών

Το ΣΚΑΙ τώρα (αλλά και όσα κανάλια πρόβαλλαν παλιότερα, προβάλλουν ή θα προβάλλουν στο μέλλον τηλεσκουπίδια), προβάλλει ένα παιχνίδι, στο οποίο «ανώνυμοι» και «διάσημοι » αποκομμένοι από το κοινωνικό περιβάλλον, διεκδικούν μέχρι «τελικής πτώσεως» το έπαθλο που συνήθως είναι η τροφή και ένα χρηματικό ποσό για τον νικητή ! Το κοινό παρακολουθεί τις αντιδράσεις, τα αγωνίσματα και τις συμπεριφορές συμμετέχοντας μέσω SMS που αποφέρουν κέρδη σε εταιρείες συμφερόντων του καναλιού και φουσκώνουν τους λογαριασμούς του τηλεφώνου της οικογένειας παράλληλα ,σε εποχές δύσκολες. 

Σήμερα το «Survivor» μας διδάσκει ότι να παρακολουθείται η ιδιωτική μας ζωή είναι κάτι φυσιολογικό. Ο «Μεγάλος Αδελφός» είναι εδώ. Όλα αυτά πρέπει να εμπεδώσουν έγκαιρα οι μαθητές μας, το «αύριο» του τόπου μας, ώστε να μην αντιδρούν. 

Δεν είναι απλά ένα παιχνίδι ψυχαγωγίας για να περνάει ευχάριστα το βράδυ, όπως απλοϊκά αναφέρουν οι μαθητές όταν τους ρωτάμε, είναι η επιβολή του βάρβαρου, παράλογου, σάπιου πολιτισμού του κυρίαρχου συστήματος στα παιδιά μας απ αυτούς που τα έχουν στερήσει το πραγματικό παιχνίδι, το γέλιο, τη χαρά και την ελπίδα, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση των συναδέλφων της Γ ΕΛΜΕ Θες/νίκης η οποία και λοιδορήθηκε από τους εγκάθετους των καναλιών ,τα οποία κανάλια ακόμη και σήμερα δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για την κατάληψη των συχνοτήτων «διδάσκοντας» όλους εμάς ότι άμα είσαι «μεγάλος» έχεις τον τρόπο να μην πληρώνεις…… με οποιαδήποτε κυβέρνηση. 

Το «Survivor» προβάλλεται την εποχή της μόνιμης λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας των γονιών, της πείνας, των μαθητών μας που λιποθυμούν, (πρόσφατα μια 17χρονη μαθήτρια στην Πάτρα γιατί είχε μέρες να φάει κανονικά) των πολύ χαμηλών μισθών της ελαστικής εργασίας, της μεγάλης ανεργίας των νέων, των χιλιάδων παιδιών μας που ήδη έφυγαν από τη χώρα και που μεταναστεύουν στο εξωτερικό ακόμη και σήμερα. Χιλιάδες οικογένειες ζουν στο περιθώριο , ζώντας από τα συσσίτια της Εκκλησίας, χωρίς θέρμανση, πολλές δε οικογένειες και χωρίς ρεύμα. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει το «δικό του Survivor» καθημερινά ,κάποιοι συμπατριώτες μας μάλιστα ψάχνοντας για τροφή στους σκουπιδοτενεκέδες! 

Μέσα σε τούτη τη βαθιά κρίση αξιών είναι χρέος όλων των εκπαιδευτικών να σταθούμε σθεναρά απέναντι στα ξενόφερτα τηλεοπτικά σκουπίδια, τωρινά και επόμενα προβάλλοντας μέσα από τα μαθήματα και τις δράσεις του σχολείου, τις αξίες :της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, του σεβασμού του διαφορετικού, του σεβασμού του «άλλου», της φιλίας, του αυθεντικού αθλητικού πνεύματος, της αυθεντικής αγάπης για την πατρίδα (που δεν έχει καμία σχέση με την πατριδοκαπηλία) ,του αληθινού αγώνα για παιδεία που θα ονειρεύεται πάντα μια δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία. 

 Προβάλλοντας πρότυπα, ανθρώπους της ανιδιοτελούς προσφοράς στον αδύναμο συνάνθρωπο και όχι αρνητικά πρότυπα μέσα από «τηλεοπτικά σκουπίδια» Πρότυπα που έρχονται από ηρωικές στιγμές της ιστορίας μας ,αλλά και από το σήμερα ,διότι και σήμερα υπάρχουν πρότυπα άξια μίμησης!


Κατερίνη 29-3-2017
Δημήτρης Γάτας
Εκπαιδευτικός