Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ομιλία για το Άγιο Φως 26-4-2017

Ομιλία για το Άγιο Φως 26-4-2017
Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης (Εκάβη), την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 μίλησε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π.Αντώνιος Στυλιανάκης με θέμα: "Το Άγιο Φως στον Τάφο του Χριστού και στη ζωή μας" με προβολή σπανίων ντοκιμαντέρ από το θαύμα του Αγίου Φωτός.


Πάντα επίκαιρο το θέμα του Αγίου Φωτός και ιδιαίτερα φέτος που ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του Ιερού Κουβουκλίου. "Ο τάφος είναι ζωντανός", ομολόγησε και η επικεφαλής των εργασιών κ.Μοροπούλου του Ε.Μ.Π. Και την πρώτη φορά τα μηχανήματα των ειδικών δεν λειτούργησαν μόλις προσέγγισαν τον Άγιο Τάφο.


Ο π.Αντώνιος ως λαϊκός πήγε πρώτη φορά το 1994 με κάμερα διότι παρά την πίστη του ήθελε να απομυθοποιήσει το "θαύμα", στο οποίο δεν πιστεύουν και κληρικοί που το θεωρούν θρύλο και παράδοση. Στάθηκε απέναντι από τον Άγιο Τάφο, είδε να σβήνουν όλα τα κεριά και τα καντήλια και κατά τις 2 το μεσημέρι αποτύπωσε με την κάμερα μια πορτοκαλί σφαίρα που έβγαινε από το κουβούκλιο πριν από την έξοδο του Πατριάρχη (που έλαμπε από το Άγιο Φως). Συγκλονιστικές στιγμές, με λαμπάδες που άναβαν και φως που δεν έκαιγε στην αρχή. Οι λαμπάδες του Πατριάρχη ανάβουν μόνες τους, καθώς και η καντήλα του Τάφου. Στον προθάλαμο απλώς στέκεται και παρακολουθεί ο Αρμένιος Πατριάρχης. Σημαντικό γεγονός είναι ότι ανάβουν αυτομάτως κι έξω στον Ναό της Αναστάσεως μόνον οι καντήλες των Ορθοδόξων και όχι των Αρμενίων. Αργότερα ως κληρικός ο π.Αντώνιος αξιώθηκε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους άλλες δύο φορές. Παρά το συνωστισμό των προσκυνητών και τις λαμπάδες, ποτέ δεν παρατηρήθηκε ατύχημα από φωτιά, ενώ πάντα παρόντες είναι και Εβραίοι πυροσβέστες.


Το Άγιο Φως εκπορεύεται από το Φως της Αναστάσεως, μαρτυρεί το μεγαλύτερο γεγονός στην Ιστορία, εφόσον κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Αναστάς Κύριος. Ο Χριστός απέδειξε με την Ανάστασή του ότι διέγραψε το χρέος του ανθρωπίνου γένους και η κάθε προσωπική διαγραφή πραγματοποιείται με την εξομολόγηση. Οι κοινωνικές επαναστάσεις είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα, η Ανάσταση όμως (ουσιαστική Επανάσταση) επανέφερε τον άνθρωπο στο αρχαίο κάλλος. Με τη μετάνοια και την καθαρή ζωή ο άνθρωπος αναγνωρίζει και ευγνωμονεί τον Χριστό για τον "όγκο της δωρεάς Του". Αυτή άλλωστε η Ανάσταση είναι το στήριγμα και η δύναμη όλων των πιστών ανά τους αιώνες από τις Μυροφόρες ως τους τελευταίους αγίους και μάρτυρες. Αυτή μετέστρεψε έναν Σαούλ σε απόστολο των εθνών Παύλο, αν και υπήρξε "σημείο αντιλεγόμενο" για τους αρχαίους Αθηναίους κατά την ομιλία του Παύλου στην Αθήνα.


Το Άγιο Φως είναι ένα διαρκές θαύμα, ένα ιστορικό γεγονός από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και της σύγχρονης τεχνολογίας. Αποδεικνύει ότι παρά τις καταστροφές αιώνων στην Ιερουσαλήμ αυτός είναι ο αυθεντικός τάφος τους Χριστού, γιατί μόνον από εκεί εξέρχεται. Η φανέρωσή Του δείχνει την Ανάσταση και του ανθρώπου. Αποδεικνύει τη γνησιότητα της Ορθοδοξίας ως μόνης πραγματικής, μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας, εφόσον δε βγαίνει ούτε στους Λατίνους, ούτε στους Αρμενίους, Κόπτες και αλλόδοξους. Ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την Ορθοδοξία.


Με την παρουσία, ευχή και μαρτυρία για το Άγιο Φως του Ποιμενάρχη μας κ.Γεωργίου, το πολυπληθές ακροατήριο ψηλάφισε τη μαρτυρία του Αγίου Φωτός και δυνάμωσε την πίστη του.


Την εκδήλωση διοργάνωσε ο ιεραποστολικός σύλλογος "ΚΥΡΙΑΚΗ".