Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Εαρινές Ημέρες Μουσών – Αστική Σχολή : Έργα ξυλογλυπτικής με χάραξη και χρώμα δια χειρός Νίκου Σπανού

Εαρινές Ημέρες Μουσών – Αστική Σχολή : Έργα ξυλογλυπτικής με χάραξη και χρώμα δια χειρός Νίκου Σπανού
Το ξύλο από μια άμορφη μάζα με μεράκι και μαστοριά διαμορφώνεται σταδιακά σε ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Ο λόγος για τις δημιουργίες του συμπολίτη μας Νίκου Σπανού, ο οποίος από την Τρίτη 18 έως την Κυριακή 23 Απριλίου εκθέτει στην Αστική Σχολή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΩΝ 2017», έργα ξυλογλυπτικής με χάραξη και χρώμα.


Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο, Αναγέννηση, Σήμερα», ενώ το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:30 & από τις 18:00 έως 22:00.

Όπως επισημαίνει ο δημιουργός: «Χρησιμοποιώ χρώματα εμποτισμού, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο στα έργα μου, τα οποία αποτυπώνουν την τέχνη της αγιογραφίας και την προσωπογραφία, ενώ αντλώ θεματολογία από την αρχαιότητα έως και την σύγχρονη εποχή».

Σε έναν όμορφο και δημιουργικό χώρο, που αποτελεί το εργαστήρι και παράλληλα το καλλιτεχνικό καταφύγιό του, ο Νίκος Σπανός εμπνέεται και διαμορφώνει αχλαδόσχημα μουσικά όργανα, έργα διακόσμησης τορνευτά και ποικιλία ξυλόγλυπτων χαρακτικών.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό



Ο Νίκος Σπανός, πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ Κατερίνης, κατάγεται από το Παλιό Ελευθεροχώρι της Βόρειας Πιερίας και ζει στην Περίσταση του Δήμου Κατερίνης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, ξεκίνησε τις δημιουργικές του ανησυχίες από το έτος 1991 και όπως τονίζει ο ίδιος: «Αφορμή για την ενασχόλησή μου με την ξυλογλυπτική-χαρακτική η από την παιδική μου ηλικία αγάπη για τη μουσική, που εξελίχθηκε σταδιακά σε επαγγελματική βάση. Το μπουζούκι και το βιολί υπήρξαν η αφορμή για την κατασκευή μουσικών οργάνων. Έτσι ήλθα σε επαφή με το ξύλο και τις ιδιότητες του».

Ο δημιουργός είναι μέλος της Πανελλήνιας Εταιρείας Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (Φως Τέχνης ανέσπερο). Επίσης, μέλος του συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος , μέλος του ΔΣ & Έφορος Εικαστικών της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης (Εταιρεία Πιερικών Μελετών).

Έως σήμερα έχει στο ενεργητικό του αρκετές ατομικές εκθέσεις, καθώς επίσης και συμμετοχή σε πολλές ομαδικές, μεταξύ των οποίων και η υπαίθρια έκθεση καλλιτεχνών στην πόλη Marjama της Εσθονίας.