Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διάσωση και διάδοση της γλωσσικής παράδοσης του Πόντου, διοργανώνει στα γραφεία του Συλλόγου μας ( Μητρ. Τραπεζούντας Χρύσανθου ), το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, και ώρα 19.00, ομιλία, και στη συνέχεια συζήτηση, με τη φιλόλογο και Δασκάλα Ποντιακής Διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ), κ. Γιώτα Ιωακειμίδου με θέμα:

«Ποντιακή διάλεκτος - Η κιβωτός του Ομήρου».Είναι γνωστό ότι οι Πόντιοι ήταν άποικοι της Ιωνικής Μιλήτου και για αυτό η διαλεκτός τους είναι κατά βάσει Ιωνική.

Η ποντιακή διάλεκτος έχει κατά βάσει Ιωνικό υπόστρωμα σε ποσοστό 60%. Το υπόλοιπο 20 % είναι ομηρικές λέξεις, 15 % τούρκικες, πολλές εκ των οποίων είναι αντιδάνεια και 5 % άλλες επιρροές, (από Γενουάτες, Πέρσες, Αρμένιους, Άραβες, Ρώσους). Οι γλώσσες είναι ζωντανοί οργανισμοί εξελίσσονται, αλλιώς πεθαίνουν, έτσι και η ποντιακή επηρεάστηκε από την ελληνιστική κοινή και την μεσαιωνική ελληνική στην συνέχεια. Η ποντιακή δεν ακολούθησε τις γλωσσικές εξελίξεις του μητροπολιτικού ελληνισμού, γιατί ο Πόντος ήταν αποκομμένος γεωγραφικά από την Ελλάδα. Έτσι το υπόβαθρό της παρέμεινε η Ιωνική διάλεκτος και η διατήρηση λέξεων και εκφράσεων που συναντάμε στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Σας περιμένουμε.
Το Δ.Σ.