Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης ΕΛΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ
Στις 17 Μάη να βουλιάξουν οι δρόμοι!
Όλες και όλοι στη Γενική Πανελλαδική απεργία
Η κυβέρνηση και κουαρτέτο έκλεισαν τη νέα συμφωνία - κόλαφο το λαό, την ώρα που χιλιάδες εργαζομένων διαδήλωναν στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, να βάλουν στο επίκεντρο του αγώνα τους την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, την πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν: Τριπλό χτύπημα στις συντάξεις με μειώσεις έως και 18% και σε κύριες και σε επικουρικές. Μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, οριστική κατάργηση της Κυριακής αργίας. Διατήρηση όλου του αντεργατικού πλαισίου μέχρι το 2019. Διατηρούνται δηλαδή: Η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και οι εξευτελιστικοί κατώτεροι μισθοί των 586 ευρώ και 511 ευρώ μεικτά για τους άνω και κάτω των 24 ετών αντίστοιχα. Νέα συρρίκνωση σε κοινωνικά επιδόματα όπως σε υγεία, πρόνοια, στο επίδομα θέρμανσης. Διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ενέργεια, στο Νερό και σε άλλες πρώην ΔΕΚΟ. Μέτρα που αφορούν τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και της οργάνωσης των απεργιακών αγώνων.
Από κοινού όλοι μαζί, όλα τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο, στο οποίο γίνεται ρητή αναφορά στα ζητήματα της εκπαίδευσης, εκφράζοντας τη βαθιά επιθυμία του ΣΕΒ, ζητούν επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία. Μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, αυτονομία της σχολικής μονάδας, αξιολόγηση του σχολείου και των εκπαιδευτικών, περιορισμός των δαπανών είναι μόνο μερικές από τις αναδιαρθρώσεις. Η ΝΔ "τσακώνεται" με το ΣΥΡΙΖΑ όχι για το πώς θα βελτιωθεί το σχολείο αλλά για το ποιος μπορεί, πιο ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, να φέρει εις πέρας την ίδια βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική που ενσωματώνει ακόμα πιο αποφασιστικά και την Παιδεία στις ανάγκες της αγοράς και του συστήματος.
Τα νέα μέτρα, όπως και όλα τα προηγούμενα, ψηφίζονται και εφαρμόζονται για λογαριασμό της εργοδοσίας, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, σε ένα “περιβάλλον” που θα τους προσφέρει πιο φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, μεγαλύτερες εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές, περισσότερα “επενδυτικά” κίνητρα.
Μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι πανηγυρίζουν για το κλείσιμο της συμφωνίας!
Αυτή είναι η ανάπτυξή τους, που περήφανα προβάλλουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση! Μια ανάπτυξη που φέρνει όλο και περισσότερες απώλειες για τους εργαζόμενους, που δεν χωρά τις σύγχρονες ανάγκες τους, που "προσφέρει" μερικά ψίχουλα για την "ακραία φτώχεια", όπως την ονομάζουν, και αυτά υπό αίρεση».
Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση, να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της απεργίας στις 17 Μάη, να είμαστε σε ετοιμότητα να απαντήσουμε και νωρίτερα, σε οποιοδήποτε αιφνιδιασμό επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση.
Όλες και όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας!
Για να μην περνάει η απογοήτευση, ο φόβος, η τρομοκρατία.
Για να απαντήσουμε στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι υπάρχει λαϊκή συγκατάθεση σ’ αυτή την πολιτική.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 17 ΜΑΗ 2017!
H ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΕΛΜΕ Πιερίας
10-05-2017
ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ. ΕΛΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ
Για την επιλογή διευθυντών/ντριών από το Σύλλογο και την απόφαση του Σ.τ.Ε.
Η κατάργηση του καθηκοντολογίου και η δημιουργία ενός νέου, δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου για τη διοίκηση των σχολείων και την επιλογή των στελεχών, είναι ένα από τα πάγια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος. Το δημοκρατικό σχολείο, με κυρίαρχο το ρόλο του Συλλόγου διδασκόντων, αποτελεί θέση του κλάδου, ψηφισμένη από Συνέδρια και Γ. Συνελεύσεις Προέδρων.
Η επιλογή διευθυντών/ντριών από τους Συλλόγους που ξεκίνησε το 2015 αποτέλεσε μία δημοκρατική τομή στη διοίκηση των σχολείων, αφού δόθηκε η δυνατότητα -αν και όχι πλήρως- στους Συλλόγους Διδασκόντων να συμμετέχουν στην επιλογή των διευθυντών τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αντιμετώπισε θετικά και πολλές φορές με ανακούφιση την ψηφοφορία. Δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στα σχολεία ούτε οδηγηθήκαμε σε μαζικές εκκαθαρίσεις.
Πρόσφατα το Συμβούλιο Της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό να συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί στην επιλογή των διευθυντών των σχολείων, αποφαινόμενο ότι ο Σύλλογος διδασκόντων δεν αποτελεί «κατάλληλο όργανο που συγκροτείται και λειτουργεί με εχέγγυα αξιοκρατίας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, όπως είναι τα καθιερωμένα συμβούλια της Διοικήσεως». Με λίγα λόγια, το Σ.τ.Ε. αναγνωρίζει «αμεροληψία και αντικειμενικότητα» στα γνωστά από το παρελθόν Συμβούλια κρίσης, τα οποία «έκριναν αξιοκρατικά» τους υποψήφιους μέσω ολιγόλεπτων συνεντεύξεων, πριμοδοτώντας κυρίως κομματικές επιλογές, πράγμα που κατήγγειλαν πάμπολλες φορές οι συνδικαλιστικοί μας φορείς.
Φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θεωρούνται από το Σ.τ.Ε. τόσο άξιοι, για να συμμετέχουν στην επιλογή των διευθυντών τους, ενώ είναι συνταγματικό οι ίδιοι οι δικαστές, να επιλέγουν τους δικούς τους προϊσταμένους (ν. 3841/2010). Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς, υπάρχει πιο έγκυρη άποψη για την ικανότητα ενός διευθυντή σχολείου από αυτή όσων συνεργάζονται μαζί του, δηλαδή του Συλλόγου Διδασκόντων;
Η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ πρέπει να αφυπνίσει τον κλάδο, έτσι ώστε να αποτρέψει οποιοδήποτε πισωγύρισμα και να αγωνιστεί για μια μεγαλύτερη δημοκρατική αλλαγή στο χώρο του σχολείου.
• Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει την επιλογή για συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή των διευθυντών.
• Διεκδικούμε την κατάργηση του καθηκοντολογίου και η δημιουργία ενός δημοκρατικού πλαισίου διοίκησης που θα αναβαθμίζει το Σύλλογο διδασκόντων, δίνοντάς του αποφασιστικές αρμοδιότητες.
• Απαιτούμε από την ΟΛΜΕ να πάρει θέση υπερασπίζοντας τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην επιλογή των διευθυντών τους.
H ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΕΛΜΕ Πιερίας 10-05-2017