Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Δ.Τ Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υιοθέτησε τις θέσεις που διατύπωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης, για τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή

Δ.Τ Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υιοθέτησε τις θέσεις που διατύπωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης, για τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Σάββας Χιονίδης: «Στους δημοτικούς – παιδικούς σταθμούς παρέχεται και προσχολική αγωγή […] Εναρμονίζεται σε υψηλό βαθμό με την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή των γονέων η λειτουργία τους […] οι Δήμοι είναι σε θέση να αναλάβουν αρμοδιότητες και να παρέχουν ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες ακόμα και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιακή ηλικία κ.λ.π.)».

Υιοθετήθηκαν από όλες τις παρατάξεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, οι θέσεις, που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χωροταξίας, Υποδομών & Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε. - Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου, με αφορμή την εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4 ετών στα νηπιαγωγεία.

Όπως υπογράμμισε ο κος Χιονίδης «υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί στον Δήμο Κατερίνης ή σε ελάχιστους άλλους Δήμους ούτε ένα προνήπιο να μην μένει έξω από το εκπαιδευτικό μας σύστημα», ωστόσο όπως σημείωσε «δεν υφίστανται στο σύνολο των Δήμων της χώρας, οι υποδομές, το προσωπικό, ούτε και οι προϋποθέσεις για την ένταξη των τμημάτων στα νηπιαγωγεία».


Επιπλέον, ο κος Χιονίδης επαναδιατύπωσε την πάγια θέση του, η οποία έχει υιοθετηθεί από την ΚΕΔΕ, για την σταδιακή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το Κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο πλαίσιο αυτό όπως ανέφερε «οι Δήμοι είναι σε θέση να αναλάβουν αρμοδιότητες και να παρέχουν ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες ακόμα και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιακή ηλικία κ.λ.π.)».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους «προκειμένου να μη χαθεί καμία θέση εργασίας», ενώ ζήτησε στο ενδεχόμενο, κατά το οποίο δεν διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώτος των τμημάτων των προνηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, «να υπάρξει σαφής πρόβλεψη και μέριμνα για μετάταξη του προσωπικού στο Δημόσιο».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με το ισχύον καθεστώς στην Ευρώπη, με έμφαση σε χώρες, όπως π.χ. Σουηδία, Φινλανδία, Δανία κ.α. στις οποίες υπάρχει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση και στις οποίες η υποχρεωτική εκπαίδευση ξεκινά στα επτά έτη ή σε ορισμένες άλλες στα πέντε και έξι έτη αντίστοιχα και πάντως σε καμία περίπτωση στα τέσσερα.

Τέλος, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι «λόγω του εύρους του χρόνου λειτουργίας και του ωραρίου των δημοτικών παιδικών σταθμών, η εξυπηρέτηση των γονέων είναι εξαιρετική, καθώς αφενός εναρμονίζεται σε υψηλό βαθμό με την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή τους», ενώ παράλληλα, όπως με έμφαση σημείωσε «στους δημοτικούς – παιδικούς σταθμούς δεν παρέχεται μόνο φύλαξη αλλά και προσχολική αγωγή».