Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Επιτροπή αγώνα εργαζομένων με προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης στους Δήμους Πιερίας

Οι εργαζόμενοι στo πρώην hot spot Πέτρας Ολύμπου, με γνώμονα τις αποφάσεις της συνέλευσης στις 6/4/2017, προχώρησαν στις παρακάτω ενέργειες:
1) Συνέταξαν δημόσιο κάλεσμα σε κοινή πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και το απηύθηναν σε συλλόγους, σωματεία, συνδικάτα, επιτροπές αλλά και στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης, μαζί με το πλαίσιο αιτημάτων τους.


2) Συνέταξαν υπόμνημα και το απέστειλαν σε όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου (πλην της ναζιστικής εγκληματικής ΧΑ), ώστε να το θέσουν με τη μορφή ερώτησης προς τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής.

3) Συγκέντρωσαν 28 υπογραφές συναδέλφων από το πρώην hot spot και κατέθεσαν τα αιτήματά τους, για ανανέωση συμβάσεων και καταβολή επιδομάτων, στο προεδρείο του ΔΣ του Δήμου Κατερίνης, ώστε να τεθεί το θέμα για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη.

Συγκεκριμένα, με το σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε στην υπηρεσία πρωτοκόλλου, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να τεθεί το θέμα για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη με την προτροπή να βγει απόφαση από το ΔΣ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ώστε να ζητήσει ο Δήμος από την κυβέρνηση την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής, μόνο το ΚΚΕ διατύπωσε σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό (κο Μουζάλα), η οποία συζητήθηκε στη Βουλή στις 21/4/2017 με εισηγητή το βουλευτή του ΚΚΕ κο Χρήστο Κατσώτη. Ο υπουργός, αφού δήλωσε θεωρητικά τη συμπαράστασή του, κατέληξε σε αρνητική απάντηση επικαλούμενος προβλήματα και λειτουργικές δυσκολίες του υπουργείου. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, ακολουθούν πιστά την ίδια αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική εμπαίζοντας το λαό και τη νεολαία με λόγια «παρηγοριάς» και διασπορά εντυπώσεων.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η πλειοψηφική παράταξη του ΔΣ του Δήμου Κατερίνης στη συνεδρίαση που έγινε στις 24/4/2017.Αρχικά, το προεδρείο δεν εισήγαγε το θέμα στην ημερήσια διάταξη παρά την παρουσία εργαζομένων του πρώην hot spot στο συμβούλιο. Το θέμα ωστόσο συζητήθηκε «άτυπα» μετά από σχετική ερώτηση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προκειμένου να ληφθεί απόφαση από το ΔΣ ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Κατερίνης και να εκδοθεί ψήφισμα για ανανέωση των συμβάσεων εργασίας τους, με νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, και για καταβολή των επιδομάτων με βάση το υπόμνημα που είχαν καταθέσει.

Το προεδρείο, μετά από διαρκείς και συνεχείς πιέσεις των δημοτικών συμβούλων, έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε αντιπαράθεση με την πρόταση του Δημάρχου για ένα απλό ψήφισμα συμπαράστασης χωρίς καμία βαρύτητα.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν το λόγο και επανέλαβαν για ακόμη μία φορά ότι επιθυμούν να γίνει επίσημα συζήτηση και να παρθεί απόφαση από το ΔΣ ότι καλύπτουν ανάγκες του Δήμου. Επίσης, επέμεναν η συζήτηση και η απόφαση να συμπεριλαμβάνει τα αιτήματά τους όπως διατυπώνονται στο δημόσιο κάλεσμά τους το οποίο και κατέθεσαν στα πρακτικά.

Ο λόγος τους δεν πάρθηκε καν υπόψη από το προεδρείο, ενώ η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», την οποία ψήφισαν και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, μειοψήφησε έναντι της πρότασης του Δημάρχου.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι δεν αρκούμαστε σε ανώδυνες δηλώσεις συμπαράστασης χάριν εντυπώσεων και μόνο...Ζητάμε τώρα να αναγνωριστεί η υπηρεσία μας από το ΔΣ του Δήμου Κατερίνης και να αποσταλεί αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση για ανανέωση των συμβάσεών μας και καταβολή των επιδομάτων.

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με κάθε μορφή και από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε.

Επιτροπή αγώνα εργαζομένων με προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης στους Δήμους ΠιερίαςΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων με κοινωφελή προγράμματα στα πρόϊν «hotspots» του Δήμου Κατερίνης απευθύνει δημόσιο κάλεσμα σε όλους τους φορείς (συνδικάτα, σωματεία, συλλόγους, επιτροπές κλπ) για συμπόρευση και κοινή δράση.

Τα αιτήματά μας δεν αφορούν μόνο τη δική μας περίπτωση. Ούτε και έχουν ημερομηνία λήξης. Αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, των απασχολούμενων υπό καθεστώς ελαστικών σχέσεων εργασίας, των ανέργων, των συνταξιούχων, των γυναικών κλπ.

Ο κοινός αγώνας που δίνουμε με τους συναδέλφους που εργάζονται με το ίδιο κοινωνικό πρόγραμμα σε Λέσβο, Σάμο και Δωδεκάνησα, είναι μέρος του συνολικού και διαρκούς αγώνα των εργαζομένων όλης της χώρας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Όταν το δικαίωμα στην εργασία «μοιράζεται» στο λαό και τη νεολαία σε δόσεις δίμηνων, πεντάμηνων, οκτάμηνων… προγραμμάτων, το αποτέλεσμα είναι η ανακύκλωση της ανεργίας, η φτώχεια και η εξαθλίωση.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ!

Ενώνουμε τη φωνή μας με την κοινή ανακοίνωση των Ε.Κ Λέσβου, Σάμου και Β. τμήματος Δωδεκανήσου όπου εργάζεται το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων μας σε «hotspots».

Καλούμε όλους τους φορείς των εργαζομένων να πάρουν θέση πάνω στα αιτήματά μας δημόσια.

ZHTAME:

1)Να ανανεωθούν ΆΜΕΣΑ οι συμβάσεις εργασίας όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στα «hot spot» της χώρας που εργάζονται με την πρόσκληση 6 του 2016 του ΟΑΕΔ.

Ομοίως καί για όσους από τους παραπάνω τοποθετήθηκαν σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων των Δήμων μετά από μετακίνηση των προσφύγων που φιλοξενούνταν αρχικά σ’εκείνες τις περιοχές.

Να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτές τις θέσεις έως ότου να ξαναλειτουργήσουν «hot spots» στις εν λόγω περιοχές.

Να ληφθεί ειδική μέριμνα για όσους έχουν μετακινηθεί και μετεγκατασταθεί είτε βρίσκονται τοποθετημένοι σε «hot spot» είτε εργάζονται πλέον σε τομείς των Δήμων.

Α)Είτε με τη διατήρηση του επιδόματος μετεγκατάστασης προσαυξημένου στο ύψος των πραγματικών αναγκών

Β)Είτε με τη μεταφορά τους στους Δήμους των περιοχών όπου διαμένουν μετά απο ειδική πρόβλεψη που θα ενσωματώνεται στην νομοθεσία.

2)Να δοθεί Επίδομα Αδείας, Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα σε όλους και να αναγνωρισθεί μισθολογικά η προϋπηρεσία τους.

3)Να προβλεφθεί η παροχή κατάλληλου χώρου για το προσωπικό και να εξασφαλιστεί η δωρεαν μετακίνηση όλων των εργαζομένων.

4)Να οριστεί το ποσό των 751 ΕΥΡΩ ως κατώτερος μισθός για όλους τους εργαζόμενους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

5) Να καταργηθεί κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας και τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας.

6)Να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί με νόμο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες ανεξαιρέτως,με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας.

Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων με κοινοφελή προγράμματα Ν.Πιερίας.