Στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ με τίτλο: «Πολυπολιτισμική Επικοινωνία: Καταργώντας τα Στερεότυπα» που συντονίζει για τα σχολικά έτη 2016-17 και 2017-18, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού και συμμετέχουν σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, τη Λιθουανία και την Ρουμανία, πραγματοποιήθηκε από 2 μέχρι και 6 Ιουνίου 2017 στην πόλη Lubycza Królewska της Πολωνίας η 3η Διακρατική Συνάντηση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν 33 εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου «ZESPÓŁ SZKÓŁ W LUBYCZY KRÓLEWSKIEJ» υλοποίησαν τις δραστηριότητες που προέβλεπε το πρόγραμμα. Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού συμμετείχε ο Διευθυντής Δημήτριος Χλεμές και οι εκπαιδευτικοί Δημήτριος Λανάρας, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος και Χαρίκλεια Θεοδωρίδου.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία έφτασε στην Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα μνημεία και τα αξιοθέατα, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO σαν μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, αλλά και το πάρκο Lazienki -Royal Park ένα εντυπωσιακό αστικό πάρκο.
Την επόμενη ημέρα οι Έλληνες εκπαιδευτικοί αλλά και οι αντιπροσωπείες των άλλων συνεργαζόμενων σχολείων, έφτασαν στην μικρή πόλη Lubycza Królewska, η οποία βρίσκεται στην νοτιοανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι δράσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017. Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε την επίσημη τελετή υποδοχής από τις αρχές της πόλης και στη συνέχεια από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Αρχικά τις αποστολές από τις 8 χώρες υποδέχτηκε με λαμπρότητα στο κτίριο του Δημαρχείου, ο Δήμαρχος και εκπρόσωποι της πολιτικής διοίκησης της περιοχής και άλλων φορέων. Στη συνέχεια στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, συμμετείχαν σε μια υπέροχη τελετή, η οποία περιελάμβανε ανάκρουση των εθνικών ύμνων, μουσική, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από μαθητές αλλά και εθελοντές της περιοχής. Στην τελετή χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια της συνεργαζόμενης πολωνικής σχολικής μονάδας BOŻENA ZIEMBIŃSKA και ο συντονιστής του προγράμματος Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού Δημήτριος Χλεμές.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Δημ. Χλεμές ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι ξεχωριστή η σημερινή ημέρα τόσο για το σχολείο σας και τον τόπο σας όσο και για όλους εμάς τους εταίρους από σχολεία 9 διαφορετικών χωρών. Τα σχολεία μας, όπως γνωρίζετε, ξεκινήσαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο μια συνεργασία που στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων και εμπειριών σχετικά με την άρση των κάθε λογής στερεοτύπων. Αυτή τη δυνατότητα μας προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS+ που βασικό στόχο έχουν να αποφέρουν θετικά αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες αλλά και να επιφέρουν βελτιώσεις στα συστήματα και τις πολιτικές για την εκπαίδευση στην Ευρώπη. Η Ευρώπη σήμερα πρέπει, περισσότερο από ποτέ, να άρει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της. Για πολλά χρόνια υπέφερε από στερεότυπα που οδήγησαν σε απάνθρωπες συμπεριφορές. Κι αυτό εσείς εδώ στην Πολωνία το γνωρίζετε πολύ καλά… Η άρση των στερεοτύπων μόνο από την εκπαίδευση μπορεί να ξεκινήσει. Η εκπαίδευση είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη διαμόρφωση της κοινωνίας του μέλλοντος. Αν θέλουμε μια κοινωνία ανοικτή, δίκαιη και δημοκρατική, τότε σίγουρα πρέπει να αρχίσουμε από τα σχολεία μας. Εύχομαι η παραμονή μας και η συνεργασία μας αυτές τις ημέρες στον όμορφο τόπο σας, να μας γεμίσει με νέες εμπειρίες και ιδέες για τη συνέχιση του προγράμματός μας, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Θέλω να συγχαρώ την Διευθύντρια του σχολείου κ. BOŻENA ZIEMBIŃSKA καθώς και την συντονίστρια κ. EWELINA DEPKO και την κ. AGNIESZKA GRABSKA για την οργάνωση της 3ης Διακρατικής Συνάντησης και την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μας...»
Η τελετή ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στη σχολική μονάδα, επικοινωνία με μαθητές και κοινό γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου.
Το Σαββατοκύριακο οι δραστηριότητες περιελάμβαναν επισκέψεις σε αξιοθέατα, ιστορικούς και περιβαλλοντικούς χώρους.
Η πρώτη επίσκεψη, το Σάββατο 3 Ιουνίου ήταν στο μνημείο - Στρατόπεδο Εξόντωσης Μπέλζεκ (πολωνικά Bełżec - Μπέουζετς). Το Μπέλζεκ ήταν μικρό στρατόπεδο, το οποίο δημιούργησαν οι Ναζί το 1941 με αποκλειστικό σκοπό την εξόντωση των Εβραίων της περιοχής του Λούμπλιν και ήταν το πρώτο μιας σειράς άλλων 5 παρόμοιων στρατοπέδων στην Πολωνία. Οι πειραματικές εξοντώσεις κρατουμένων και οι μεταγωγές ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1942. Τα θύματα αυτής της φάσης προέρχονταν κυρίως από το γκέτο του Λούμπλιν και την ευρύτερη περιοχή του. Από τον Απρίλιο του 1942 μέχρι και τον Δεκέμβριο θανατώθηκαν συνολικά περίπου 600.000 στη συντριπτική πλειοψηφία τους Εβραίοι, Αθίγγανοι αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Η τελευταία μεταγωγή στο Μπέλζεκ έγινε τον Δεκέμβριο του 1942. Είναι ένα μνημείο που θυμίζει στην ανθρωπότητα τις θηριωδίες του παρελθόντος και μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα να άρουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, που οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές.
Ακολούθησε περιήγηση στο φυσικό μνημείο Szumy στον ποταμό Tanew. Η περιοχή αυτή θεωρείται ότι είναι ένα από τα επτά θαύματα της φύσης στην Πολωνία.
Το βράδυ του Σαββάτου με την παρουσία του Δημάρχου, όλων των εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε κοινό εορταστικό παραδοσιακό γλέντι, όπου η κάθε χώρα παρουσίασε αντιπροσωπευτικά τρόφιμα και ποτά αλλά και παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.
Την Κυριακή 4 Ιουνίου, η ημέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στην πόλη Ζάμοστς ή Ζάμος (Zamość), μια πόλη κοντά στην περιοχή του πολωνικού σχολείου, στην επαρχία Λούμπλιν. Από το 1992 η πόλη έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής των τελών του 16ου αιώνα, χτισμένη από τον Μπερνάρντο Μοράντο από την Πάδοβα.
Το Ζάμοστς είναι από τις λίγες πόλεις που χτίστηκαν εκ του μηδενός σε τοποθεσία όπου δεν υπήρχαν πρωτύτερα παλαιότεροι οικισμοί. Χτίστηκε το 16ο αιώνα από τον Πολωνό καγκελάριο και στρατηγό Γιαν Ζαμόισκι (1542-1605) στο εμπορικό πέρασμα που ένωνε τη Δυτική Ευρώπη με τη βόρεια Ευρώπη και τον Εύξεινο Πόντο.
Πολλά από τα κτίρια της εποχής και τα τείχη της πόλης σώζονται ως σήμερα, συνδυάζοντας ιταλικά και κεντροευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.
Τη Δευτέρα το πρωί μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη στο γυμναστήριο του σχολείου αφού διοργανώθηκε διαγωνισμός τραγουδιού με τη συμμετοχή μαθητών. Στους μαθητές του πολωνικού σχολείου που συμμετείχαν, απονεμήθηκαν από την επιτροπή, την οποία αποτελούσαν οι συντονιστές των χωρών του προγράμματος, αναμνηστικά διπλώματα.
Ακολούθως και στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης διοργανώθηκε επιστημονικό συνέδριο με θέμα: "Διδακτικά βοηθήματα και ανταλλαγή ορθών πρακτικών για την προσέγγιση της διαφορετικότητας και την άρση των στερεοτύπων στην εκπαίδευση" στην οποία βασική ομιλήτρια ήταν η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας Anna Lorenz. Η κ. Anna Lorenz παρουσίασε απλές πρακτικές τεχνικές για το πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να διδάξει στους μαθητές τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα. Στο συνέδριο εισηγήσεις σχετικές με το θέμα έκαναν ο συντονιστής του προγράμματος Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού Δημήτριος Χλεμές, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Η διαφορετικότητα και τα στερεότυπα μέσα από την ιστορία – παραμύθι: Ένας καλλιεργημένος λύκος», αλλά και η συντονίστρια της Πορτογαλίας κ. Rosária Da Fonseca Pereira Nunes και η συντονίστρια της Ισπανίας κ. Yolanda Martinez.
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα σύνορα Πολωνίας Ουκρανίας, σε ιστορική εκκλησία της περιοχής αλλά και σε μουσείο απολιθωμένων δέντρων.
Η τελευταία ημέρα της συνάντησης άρχισε με επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο της πόλης, μια μεγάλη οργανωμένη σχολική μονάδα προσχολικής εκπαίδευσης, όπου οι μικροί μαθητές παρουσίασαν ένα όμορφο πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια. Στη συνέχεια στο αθλητικό κέντρο της πόλης μαθητές και εκπαιδευτικοί έπαιξαν μαζί παιχνίδια σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα, αποδεικνύοντας πως το παιχνίδι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην προσέγγιση και γνωριμία του διαφορετικού «άλλου». Κατόπιν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί μετέβησαν σε παραδοσιακό εργαστήριο, όπου είχαν την ευκαιρία να εργαστούν βιωματικά και να ενημερωθούν για την παρασκευή του παραδοσιακού εδέσματος της Πολωνίας «pierogi»
Στην συνάντηση στην Πολωνία έγιναν ακόμη συναντήσεις μεταξύ των συντονιστών για την πορεία του σχεδίου και προγραμματισμός των επόμενων δράσεων.
Η 3η διακρατική συνάντηση έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας, να συναντηθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές και μέσα από την πολυπολιτισμική αυτή επικοινωνία να προσεγγίσουν το στόχο του προγράμματός μας που είναι η άρση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων.
Οι αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών αναχώρησαν την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 για τις πατρίδες τους και τα σχολεία τους.
Κολινδρός, 9 Ιουνίου 2017
Στη συνάντηση συμμετείχαν 33 εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου «ZESPÓŁ SZKÓŁ W LUBYCZY KRÓLEWSKIEJ» υλοποίησαν τις δραστηριότητες που προέβλεπε το πρόγραμμα. Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού συμμετείχε ο Διευθυντής Δημήτριος Χλεμές και οι εκπαιδευτικοί Δημήτριος Λανάρας, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος και Χαρίκλεια Θεοδωρίδου.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία έφτασε στην Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα μνημεία και τα αξιοθέατα, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO σαν μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, αλλά και το πάρκο Lazienki -Royal Park ένα εντυπωσιακό αστικό πάρκο.
Την επόμενη ημέρα οι Έλληνες εκπαιδευτικοί αλλά και οι αντιπροσωπείες των άλλων συνεργαζόμενων σχολείων, έφτασαν στην μικρή πόλη Lubycza Królewska, η οποία βρίσκεται στην νοτιοανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι δράσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017. Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε την επίσημη τελετή υποδοχής από τις αρχές της πόλης και στη συνέχεια από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Αρχικά τις αποστολές από τις 8 χώρες υποδέχτηκε με λαμπρότητα στο κτίριο του Δημαρχείου, ο Δήμαρχος και εκπρόσωποι της πολιτικής διοίκησης της περιοχής και άλλων φορέων. Στη συνέχεια στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, συμμετείχαν σε μια υπέροχη τελετή, η οποία περιελάμβανε ανάκρουση των εθνικών ύμνων, μουσική, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από μαθητές αλλά και εθελοντές της περιοχής. Στην τελετή χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια της συνεργαζόμενης πολωνικής σχολικής μονάδας BOŻENA ZIEMBIŃSKA και ο συντονιστής του προγράμματος Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού Δημήτριος Χλεμές.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Δημ. Χλεμές ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι ξεχωριστή η σημερινή ημέρα τόσο για το σχολείο σας και τον τόπο σας όσο και για όλους εμάς τους εταίρους από σχολεία 9 διαφορετικών χωρών. Τα σχολεία μας, όπως γνωρίζετε, ξεκινήσαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο μια συνεργασία που στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων και εμπειριών σχετικά με την άρση των κάθε λογής στερεοτύπων. Αυτή τη δυνατότητα μας προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS+ που βασικό στόχο έχουν να αποφέρουν θετικά αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες αλλά και να επιφέρουν βελτιώσεις στα συστήματα και τις πολιτικές για την εκπαίδευση στην Ευρώπη. Η Ευρώπη σήμερα πρέπει, περισσότερο από ποτέ, να άρει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της. Για πολλά χρόνια υπέφερε από στερεότυπα που οδήγησαν σε απάνθρωπες συμπεριφορές. Κι αυτό εσείς εδώ στην Πολωνία το γνωρίζετε πολύ καλά… Η άρση των στερεοτύπων μόνο από την εκπαίδευση μπορεί να ξεκινήσει. Η εκπαίδευση είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη διαμόρφωση της κοινωνίας του μέλλοντος. Αν θέλουμε μια κοινωνία ανοικτή, δίκαιη και δημοκρατική, τότε σίγουρα πρέπει να αρχίσουμε από τα σχολεία μας. Εύχομαι η παραμονή μας και η συνεργασία μας αυτές τις ημέρες στον όμορφο τόπο σας, να μας γεμίσει με νέες εμπειρίες και ιδέες για τη συνέχιση του προγράμματός μας, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Θέλω να συγχαρώ την Διευθύντρια του σχολείου κ. BOŻENA ZIEMBIŃSKA καθώς και την συντονίστρια κ. EWELINA DEPKO και την κ. AGNIESZKA GRABSKA για την οργάνωση της 3ης Διακρατικής Συνάντησης και την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μας...»
Η τελετή ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στη σχολική μονάδα, επικοινωνία με μαθητές και κοινό γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου.
Το Σαββατοκύριακο οι δραστηριότητες περιελάμβαναν επισκέψεις σε αξιοθέατα, ιστορικούς και περιβαλλοντικούς χώρους.
Η πρώτη επίσκεψη, το Σάββατο 3 Ιουνίου ήταν στο μνημείο - Στρατόπεδο Εξόντωσης Μπέλζεκ (πολωνικά Bełżec - Μπέουζετς). Το Μπέλζεκ ήταν μικρό στρατόπεδο, το οποίο δημιούργησαν οι Ναζί το 1941 με αποκλειστικό σκοπό την εξόντωση των Εβραίων της περιοχής του Λούμπλιν και ήταν το πρώτο μιας σειράς άλλων 5 παρόμοιων στρατοπέδων στην Πολωνία. Οι πειραματικές εξοντώσεις κρατουμένων και οι μεταγωγές ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1942. Τα θύματα αυτής της φάσης προέρχονταν κυρίως από το γκέτο του Λούμπλιν και την ευρύτερη περιοχή του. Από τον Απρίλιο του 1942 μέχρι και τον Δεκέμβριο θανατώθηκαν συνολικά περίπου 600.000 στη συντριπτική πλειοψηφία τους Εβραίοι, Αθίγγανοι αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Η τελευταία μεταγωγή στο Μπέλζεκ έγινε τον Δεκέμβριο του 1942. Είναι ένα μνημείο που θυμίζει στην ανθρωπότητα τις θηριωδίες του παρελθόντος και μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα να άρουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, που οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές.
Ακολούθησε περιήγηση στο φυσικό μνημείο Szumy στον ποταμό Tanew. Η περιοχή αυτή θεωρείται ότι είναι ένα από τα επτά θαύματα της φύσης στην Πολωνία.
Το βράδυ του Σαββάτου με την παρουσία του Δημάρχου, όλων των εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε κοινό εορταστικό παραδοσιακό γλέντι, όπου η κάθε χώρα παρουσίασε αντιπροσωπευτικά τρόφιμα και ποτά αλλά και παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.
Την Κυριακή 4 Ιουνίου, η ημέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στην πόλη Ζάμοστς ή Ζάμος (Zamość), μια πόλη κοντά στην περιοχή του πολωνικού σχολείου, στην επαρχία Λούμπλιν. Από το 1992 η πόλη έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής των τελών του 16ου αιώνα, χτισμένη από τον Μπερνάρντο Μοράντο από την Πάδοβα.
Το Ζάμοστς είναι από τις λίγες πόλεις που χτίστηκαν εκ του μηδενός σε τοποθεσία όπου δεν υπήρχαν πρωτύτερα παλαιότεροι οικισμοί. Χτίστηκε το 16ο αιώνα από τον Πολωνό καγκελάριο και στρατηγό Γιαν Ζαμόισκι (1542-1605) στο εμπορικό πέρασμα που ένωνε τη Δυτική Ευρώπη με τη βόρεια Ευρώπη και τον Εύξεινο Πόντο.
Πολλά από τα κτίρια της εποχής και τα τείχη της πόλης σώζονται ως σήμερα, συνδυάζοντας ιταλικά και κεντροευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.
Τη Δευτέρα το πρωί μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη στο γυμναστήριο του σχολείου αφού διοργανώθηκε διαγωνισμός τραγουδιού με τη συμμετοχή μαθητών. Στους μαθητές του πολωνικού σχολείου που συμμετείχαν, απονεμήθηκαν από την επιτροπή, την οποία αποτελούσαν οι συντονιστές των χωρών του προγράμματος, αναμνηστικά διπλώματα.
Ακολούθως και στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης διοργανώθηκε επιστημονικό συνέδριο με θέμα: "Διδακτικά βοηθήματα και ανταλλαγή ορθών πρακτικών για την προσέγγιση της διαφορετικότητας και την άρση των στερεοτύπων στην εκπαίδευση" στην οποία βασική ομιλήτρια ήταν η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας Anna Lorenz. Η κ. Anna Lorenz παρουσίασε απλές πρακτικές τεχνικές για το πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να διδάξει στους μαθητές τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα. Στο συνέδριο εισηγήσεις σχετικές με το θέμα έκαναν ο συντονιστής του προγράμματος Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού Δημήτριος Χλεμές, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Η διαφορετικότητα και τα στερεότυπα μέσα από την ιστορία – παραμύθι: Ένας καλλιεργημένος λύκος», αλλά και η συντονίστρια της Πορτογαλίας κ. Rosária Da Fonseca Pereira Nunes και η συντονίστρια της Ισπανίας κ. Yolanda Martinez.
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα σύνορα Πολωνίας Ουκρανίας, σε ιστορική εκκλησία της περιοχής αλλά και σε μουσείο απολιθωμένων δέντρων.
Η τελευταία ημέρα της συνάντησης άρχισε με επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο της πόλης, μια μεγάλη οργανωμένη σχολική μονάδα προσχολικής εκπαίδευσης, όπου οι μικροί μαθητές παρουσίασαν ένα όμορφο πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια. Στη συνέχεια στο αθλητικό κέντρο της πόλης μαθητές και εκπαιδευτικοί έπαιξαν μαζί παιχνίδια σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα, αποδεικνύοντας πως το παιχνίδι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην προσέγγιση και γνωριμία του διαφορετικού «άλλου». Κατόπιν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί μετέβησαν σε παραδοσιακό εργαστήριο, όπου είχαν την ευκαιρία να εργαστούν βιωματικά και να ενημερωθούν για την παρασκευή του παραδοσιακού εδέσματος της Πολωνίας «pierogi»
Στην συνάντηση στην Πολωνία έγιναν ακόμη συναντήσεις μεταξύ των συντονιστών για την πορεία του σχεδίου και προγραμματισμός των επόμενων δράσεων.
Η 3η διακρατική συνάντηση έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας, να συναντηθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές και μέσα από την πολυπολιτισμική αυτή επικοινωνία να προσεγγίσουν το στόχο του προγράμματός μας που είναι η άρση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων.
Οι αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών αναχώρησαν την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 για τις πατρίδες τους και τα σχολεία τους.
Κολινδρός, 9 Ιουνίου 2017