Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας για την έναρξη του Προγράμματος Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας



Από το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με το Πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας: Στις 20.05.2017 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας για την άνοιξη 2017 με ρίψεις από αέρος εμβολιακών δολωμάτων σε 24 Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της χώρας.


Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. η ενεργητική επιτήρηση για την Π.Ε. Πιερίας ξεκινά στις 15.06.2017 και θα διαρκέσει για δύο (2) μήνες. Η συλλογή θανατωμένων αλεπούδων είναι εξαιρετικής σημασίας για «να αποκτήσει εκ νέου η χώρα καθεστώς ελεύθερο λύσσας». Αυτή πραγματοποιείται από τα συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί στις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας, κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια αποκλειστικά της κυνηγετικής περιόδου, παράλληλα με τις εξόδους των συνεργείων δίωξης και προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός δειγμάτων, μπορούν και οι κυνηγοί ή οι φύλακες θήρας, με άδεια θήρας σε ισχύ, να συλλέγουν δείγματα θανατωμένων αλεπούδων (μόνον από υγιή πληθυσμό ζώων), διενεργώντας εξόδους χωρίς τη συνοδεία των λοιπών μελών των συνεργείων δίωξης, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Κατόπιν συνεννόησης με τους κυνηγητικούς συλλόγους ή τις Ομοσπονδίες, οι οποίες θα ενημερώνονται τηλεφωνικά σε εβδομαδιαία βάση από τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον συλλεγόμενο αριθμό ζώων, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση αυτού σε κάθε Π.Ε. εφαρμογής του Προγράμματος.

2. Τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας (γάντια, φόρμες, κατάλληλη συσκευασία για τη μεταφορά των δειγμάτων κ.τ.λ. Υπενθυμίζεται ότι οι κυνηγοί και οι φύλακες θήρας δικαιούνται αποζημίωση για την προσκόμιση των αλεπούδων στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες: «50 ΕΥΡΩ» για κάθε αλεπού που θανατώνουν στο πλαίσιο της ενεργητικής επιτήρησης της.

Tο δισέλιδο φυλλάδιο - Ενημερωτικό τρίπτυχο σχετικά με τη συλλογή δειγμάτων αλεπούδων για το πρόγραμμα της Λύσσας και τον τρόπο συλλογής και συσκευασίας νεκρών ζώων και θανατωμένων αλεπούδων, καθώς και άλλες πληροφορίες για τη Λύσσα μπορούν να αναζητηθούν στην κεντρική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr → «Ενδιαφέρουν τον πολίτη» → Ενημέρωση για τη Λύσσα) ή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου μπορεί να αναζητηθεί και η σχετική νομοθεσία (www.minagric.gr → Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα).

Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλ. 2351354105 (Κακάνης Μιχαήλ) και 2351354115 (Βουλτσίδης Αναστάσιος).