Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη καλεί την κυρία Λάμπρου - Ξυπτερά να ενημερωθεί.

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη καλεί την κυρία Λάμπρου - Ξυπτερά να ενημερωθεί.
Με έκπληξη ακούσαμε την κυρία Λάμπρου – Ξυπτερά σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό να τοποθετείται και να λέει πως δεν μπορεί να καταλάβει το πώς μειώνεται ο τουρισμός σε ένα μέρος στο οποίο έχει εγκατασταθεί ένα αιολικό πάρκο...

εννοώντας φυσικά πως το αιολικό πάρκο, για το οποίο είμαστε σίγουροι πως η κυρία πρόεδρος των ξενοδόχων δεν έχει ιδέα, είναι ένα έργο πνοής.

Κυρία Λάμπρου – Ξυπτερά η άποψή σας, ευτυχώς δεν εκφράζει την πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. Θα θέλαμε να μας απαντήσετε όμως και να μας τεκμηριώσετε την άποψή σας, θα θέλαμε να μας επισυνάψετε και να μας γνωστοποιήσετε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία έχετε στη διάθεσή σας και σας έπεισαν ότι ένα αιολικό πάρκο δεν καταστρέφει το τουριστικό προϊόν. Αναφερθήκατε αρκετές φορές στα Πιέρια αγνοώντας επιδεικτικά κατά την άποψή μας τα χωριά της Μηλιάς και τον οικισμό της Άνω Μηλιάς. Αγαπητή κυρία Ξυπτερά, Πιέρια δεν είναι μόνο το Ελατοχώρι όσο κι αν ο κύριος Χιονίδης προσπαθεί να πείσει για αυτό.

Διαβάζουμε σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας να καταδικάζετε την προέκταση του ΧΥΤΑ Λιτοχώρου. Προφανώς οι δραστηριότητές σας, δεν αφορούν τα Πιέρια Όρη. Αφορούν τον Όλυμπο, αφορούν το Λιτόχωρο μα δεν αφορούν τα Πιέρια Όρη. Θα δεχόσασταν άραγε να γίνουν μετρήσεις αέρα για την ενδεχόμενη εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου δίπλα στο δικό σας ξενοδοχείο εφόσον όπως υπονοήσατε, ένα αιολικό πάρκο δεν αποτρέπει τους τουρίστες να επισκεφτούν την περιοχή; Εμείς πάλι πιστεύουμε πως θα ήσασταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στην Παραλία Κατερίνης.

Διαβάζουμε να λέτε πως η περιοχή στο Ξηροκάμπι Λιτοχώρου όπου σχεδιάζεται να γίνει επέκταση του ΧΥΤΑ της Νότιας Πιερίας είναι μια κακή επιλογή. Σας ενημερώνουμε πως τα Πιέρια Όρη και το κατάφυτο δάσος είναι επίσης μια κακή επιλογή.

Διαβάζουμε να λέτε ότι ο Όλυμπος είναι ένα παγκόσμιο φυσικό μνημείο. Σας ενημερώνουμε ότι τα Πιέρια Όρη, αποτελεί Ειδική Προστατευόμενη Ζώνη και μάλιστα σας ενημερώνουμε πως τμήμα του εν λόγω έργου, εμπίπτει εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) με τίτλο: Πιέρια Όρη, του Ευρωπαικού Οικολογικού Δικτύου Φύση 2000 (οδηγία 92/43/ΕΟΚ) με κωδικό GR1250002. Η περιοχή αποτελεί περιοχή Natura κυρία Ξυπτερά.

Διαβάσαμε κυρία Ξυπτερά να λέτε πως η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη στην επέκταση του ΧΥΤΑ Λιτοχώρου. Σας ενημερώνουμε πως η τοπική κοινωνία, ομόφωνα το τοπικό συμβούλιο και σύσσωμοι 12 φορείς και σύλλογοι είναι πλήρως αντίθετοι με τη δημιουργία 11 ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη.

Διαβάσαμε να λέτε πως σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων του ΧΥΤΑ υπάρχει αστική περιοχή. Σας ενημερώνουμε ότι σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων της 1ης ανεμογεννήτριας υπάρχουν κατοικίες.

Διαβάσαμε να λέτε πως υπάρχουν πλέον σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης των απορριμάτων που εφαρμόζονται στον σύγχρονο κόσμο. Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν πλέον σύγχρονοι τρόποι απόκτησης της ενέργειας. Ένας από αυτούς θα ήταν και η τοποθέτηση δεκάδων ανεμογεννητριών κατά μήκος της ακτογραμμής της Πιερίας μας. Ποιος θα ήταν αντίθετος σε ένα τέτοιο έργο πνοής;

Διαβάσαμε να λέτε πως ο Όλυμπος είναι ένα παγκόσμιο μνημείο προστατευόμενο από διεθνείς οργανισμούς και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κανένας διεθνής οργανισμός δεν απαγορεύει τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου στους πρόποδες του Ολύμπου. Άραγε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας κυρία Ξυπτερά;

Η ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου είναι πιθανόν να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού. Οι επισκέπτες περιοχών όπως η Πιερία, έρχονται προς αναζήτηση ηρεμίας και ενός παρθένου τοπίου. Αν αντί της ηρεμίας βρουν συστοιχίες ανεμογεννητριών μάλλον θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή όπως έγινε σε εθνικά πάρκα της Δανίας, Ολλανδίας και Βρετανίας. Σε αυτές τις χώρες που έχουν μακρά εμπειρία στα αιολικά πάρκα δεν επιτρέπεται πια η δημιουργία τους σε περιοχές φυσικής ομορφιάς. Σε τουριστικές περιοχές της Ουαλίας, Δανίας και Ολλανδίας, όπου εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα, παρατηρήθηκε μία μέση μείωση της τουριστικής κίνησης της τάξης του 40% κατά την πρώτη δεκαετία (Επιστημονική έκθεση για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων) Αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζετε κυρία Ξυπτερά.

Η Ένωση Ξενοδοχείων νομού Λακωνίας, η Ένωση Ξενοδόχων της Εύβοιας και πολλές ενώσεις ξενοδόχων ανά την Ελλάδα έχουν ήδη στραφεί νομικά κατά τέτοιων επενδύσεων που πλήττουν το τουριστικό προϊόν των νομών τους. Η Χαλκιδική – και σαν την Χαλκιδική δεν έχει – προχώρησε ακόμη περισσότερο. Η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, με χρήματα των μελών της, παρήγγειλε μελέτη Ανάπτυξης από το τμήμα Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού ο οποίος σε συνδυασμό με τον θερινό παραλιακό τουρισμό θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Η σύγχρονη τάση ανάπτυξης του τουρισμού βρίσκεται πλέον στη συνεργασία μεταξύ παραλιακής ζώνης και ορεινού όγκου προκειμένου να επιμηκυνθεί ο τουριστική περίοδος. Είμαστε διατεθειμένοι ως Επιτροπή Αγώνα να καλέσουμε το ίδιο αυτό τμήμα του ΑΠΘ να κάνει την ίδια μελέτη και στα δικά μας μέρη. Τα μισά χρήματα θα τα βάλουμε εμείς από την τσέπη μας. Θα βάλει τα υπόλοιπα χρήματα η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας;



ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ