Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Άγιος Βασίλης έρχεται... Της Λογοθεραπεύτριας Ξένιας Ουσάκοβα

Άγιος Βασίλης έρχεται... Της Λογοθεραπεύτριας Ξένιας Ουσάκοβα
Κάθε χρόνο, η ελληνική παράδοση θέλει τον Άγιο Βασίλη να φέρνει δώρα στα παιδιά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η επιβράβευση των «καλών» παιδιών στο τέλος της χρονιάς έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα, όπου η νοικοκυρές του σπιτιού έφτιαχναν ιδιαίτερα γλυκίσματα για τα παιδιά.

Με την πάροδο του χρόνου το έθιμο εξελίχθηκε, πλέον αντί για γλυκά επιβραβεύουμε τα παιδιά με παιχνίδια. Αν και η αγορά παιχνιδιών θεωρείται απλή διαδικασία, για πολλούς είναι αρκετά αγχωτική λόγω της μεγάλης ποικιλίας που υπάρχει σήμερα. 

Παρακάτω θα βρείτε μια προσωπική λίστα με προτάσεις για δώρα για τους μικρούς μας φίλους με βάση την ηλικία και των τομέων που ενισχύουν τα παιχνίδια αυτά!



Από 2 έως 4 ετών


Το αντιληπτικό και εκφραστικό λεξιλόγιο αναπτύσσεται ραγδαία σε αυτές τις ηλικίες. Παιχνίδια όπως, η φάρμα, τα κουζινικά, τα εργαλεία, το κουκλόσπιτο, το καρότσι super market, οι κούκλες , τα αυτοκινητάκια κ.α. αποτελούν ερεθίσματα για εκμάθηση νέου λεξιλογίου. Επίσης, επιτραπέζια όπως, «Που ζουν τα ζώα», «Σχήματα και χρώματα», «Ταίριαξε το», «Γίνεται από…» κ.α. ενισχύουν το γνωστικό κομμάτι καθώς και τις δεξιότητες της αντιστοίχισης, της ταύτισης, της κατηγοριοποίησης.

Από 4 έως 6 ετών


Σε αυτή την ηλικία η ομιλία των παιδιών μοιάζει πολύ με την ομιλία των ενηλίκων, κάνουν μεγάλες προτάσεις, είναι σε θέση να αφηγηθούν γεγονότα με τη χρονολογική τους σειρά και ρωτούν για τα πάντα. Επιτραπέζια με γράμματα και αριθμούς τους προετοιμάζουν για το σχολείο ενώ παιχνίδια μνήμης και αλληλουχίας ενδυναμώνουν τις μαθησιακές τους ικανότητες.


Από 6 έως 8 ετών



Τα παιδιά αυτής της ηλικίας ενδιαφέρονται για παιχνίδια με λεπτομέρειες. Απολαμβάνουν την αλληλεπίδραση με άλλους και παιχνίδια όπως, «Μάντεψε ποιος», « Στο κεφάλι μου το ‘χω» κ.α. που ενισχύουν τη μνήμη και την παρατηρητικότητα καθώς και την πραγματολογία, σημασιολογία και σύνταξη.


Από 8 έως 10 ετών



Τα παιδιά σχολικής ηλικίας προτιμούν να παίζουν παιχνίδια γνώσεων, παιχνίδια με μαθηματικές πράξεις, παιχνίδια ταχύτητας και μνήμης. Τα παιχνίδια αυτά ενδυναμώνουν το πραγματολογικό και το σημασιολογικό κομμάτι της γλώσσας καθώς και τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού.


Από 10 έως 12 ετών



Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά ελκύονται από πιο απαιτητικά παιχνίδια. Παιχνίδια που συνδυάζουν γνώσεις, ταχύτητα και παρατηρητικότητα και βελτιώνουν το μορφολογία, την πραγματολογία και τη σημασιολογία.

Σαφώς κανένα παιχνίδι από μόνο του δεν μπορεί να παρέχει όλα αυτά τα ερεθίσματα, είναι απαραίτητο να καθίσουμε να παίξουμε εμείς με τα παιδιά μας. Ζούμε στην εποχή όπου οι ηλεκτρονικές συσκευές ( κινητό, η/υ, tablet, κονσόλα, κ.α.) μας λύνουν πολλές φορές τα χέρια καθώς το παιδί μπορεί να παίξει ευχάριστα μόνο του με αυτές· ωστόσο μέχρι την ηλικία των 12 ετών καλό θα είναι να τις αποφεύγουμε. Τα παιδιά μέχρι τη ηλικία των 12 είναι εύπλαστα και ευαίσθητα, είναι σημαντικό να τους παρέχουμε σημασία και τον περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο μας. Κανένας ενήλικας δε θυμάται να παίζει μόνος του με το ηλεκτρονικό του, όλοι μας όμως σίγουρα θυμόμαστε εκείνο το απόγευμα που παίζαμε με την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς μας. Ας δημιουργήσουμε ευχάριστες αναμνήσεις για τα παιδιά μας!
           

Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα τις ημέρες των Χριστουγέννων, με αγάπη και αξέχαστες στιγμές! 
Καλά Χριστούγεννα!


«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

*Πρώτη δημοσίευση στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" στις 25/12/15.