Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ: Σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μετά τα ορειβατικά ατυχήματα στον Όλυμπο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ: Σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μετά τα ορειβατικά ατυχήματα στον Όλυμπο
Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα ορειβατικά ατυχήματα, μετά τα σοβαρά και συνεχόμενα περιστατικά που έλαβαν χώρα πριν από λίγες ημέρες με τραγική κατάληξη το θανάσιμο τραυματισμό έμπειρων ορειβατών – οδηγών βουνού.

Στη σύσκεψη που διεξήχθη στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στην έδρα της Π.Ε.Πιερίας, μετείχε ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, οι επιχειρησιακά εμπλεκόμενοι φορείς (XXIV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Λιτοχώρου με εκπρόσωπο τον Τχη Γεώργιο Σιδηρόπουλο, η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας που εκπροσωπήθηκε από το Διευθυντή Γεώργιο Τζήμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης και Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτοχώρου με τις παρουσίες των Διοικητών – Ευάγγελου Φαλάρα και Αναστάσιου Καρατζά, αντίστοιχα, η Δέσποινα Χαρίση, υπεύθυνη του ΕΚΑΒ – τομέα Πιερίας), ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (Παύλος Ανδρεδάκης και Θέμις Νασοπούλου) εκπρόσωποι τοπικών ορειβατικών συλλόγων & διαχειριστές καταφυγίων (ΕΟΣ Λιτοχώρου: Βασίλης Διαμαντόπουλος, ΕΟΣ Κατερίνης: Αχιλλέας Δημητρίου, ΣΕΟ Λιτοχώρου & Διαχειριστής Καταφυγίου Κορομηλιάς: Ευάγγελος Γιαννίκος, Διαχειριστές Καταφυγίου «ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ»: Μαρία Ζολώτα και Διονύσιος Πουρλιώτης).


Στη σύσκεψη έγινε αναφορά στα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν ορειβατικά ατυχήματα με ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπική ευθύνη του κάθε περιπατητή, του κάθε ορειβάτη, του κάθε οδηγού βουνού, του κάθε ανθρώπου που επισκέπτεται τον Όλυμπο για λίγες ώρες ή για λίγες ημέρες.

Οι παριστάμενοι επεσήμαναν την υποστελέχωση των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται. Με κατάθεση ψυχής και υπέρβαση των σωματικών κοπώσεων και κινδύνων που διατρέχουν τα στελέχη όλων των ένστολων υπηρεσιών που συνδράμουν στις διασώσεις και απεγκλωβισμούς ορειβατών, γίνεται κατά το μέγιστο δυνατόν η παροχή βοήθειας σε όποιον την χρειάζεται.

Η προμήθεια νέου εξοπλισμού, τόσο για αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου, όσο και νέου για να δοθεί η δυνατότητα να εξοπλιστεί τουλάχιστον άλλη μία ομάδα διάσωσης από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η δυνατότητα διάθεσης των καταφυγίων ή άλλων ασφαλισμένων χώρων (καταφύγιο διάσωσης ή έκτακτης ανάγκης) για τη φύλαξη εξοπλισμού διάσωσης με τη δυνατότητα διανυκτέρευσης και θέρμανσης, ώστε να διευκολύνεται το διασωστικό έργο τους, τέθηκαν επι τάπητος στη συνάντηση.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες οριοθέτησαν αφενός τις αρμοδιότητες που τους δίνει η υφιστάμενη νομοθεσία, τις κοινές δράσεις και συνεργασίες καθώς και τις προτάσεις τους για μια συμπληρωματική νομοθεσία, που να παρέχει σε κάποιον φορέα όχι μόνο τη φύλαξη του Ολύμπου και της είσπραξης ανταποδοτικών τελών από τους επισκέπτες αλλά και της επιβολής προστίμων στους παραβάτες ή σε ανθρώπους που θα θέσουν σε κίνδυνο καταστροφής του τοπικού ενδιαιτήματος του Ολύμπου, αποδίδοντας και τις αντίστοιχες ποινικές κυρώσεις.

Μία άλλη πρόταση που υιοθετήθηκε από όλους τους παριστάμενους ήταν η υποχρεωτική ασφάλιση των επισκεπτών / ορειβατών, ώστε σε περίπτωση που απαιτηθεί η κινητοποίηση διαδικασίας για τη διάσωσή τους, να μπορεί να αποζημιωθεί από την ιδιωτική του ασφάλεια (μέτρο το οποίο εφαρμόζεται άλλωστε στο εξωτερικό και αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβασή τους σε αντίστοιχα μέρη).

Η καταγραφή όλων των ατόμων που εισέρχονται στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, η παροχή συμβουλευτικών περιορισμών είτε μέσω των επανδρωμένων φυλακίων είτε με σχετικές πινακίδες σε κομβικά σημεία, η συνοδεία οδηγών βουνού, η διαδραστική ενημέρωση των επισκεπτών (μέσω ειδικής εφαρμογής σε φορητές συσκευές – π.χ. κινητά τηλέφωνα), η εκπαίδευση ατόμων μέσω του ΙΕΚ – ειδικότητας «Οδηγοί Βουνού», η υποχρεωτική ασφάλιση για πιθανό ατύχημα στο βουνό και ενημέρωση των τοπικών φορέων ή/και των τοπικών ορειβατικών συλλόγων (με την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση), η θεσμοθετημένη ενεργοποίηση ομάδων φύλαξης, η διατήρηση της προσβασιμότητας στα μονοπάτια ήταν μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη σύσκεψη.

Ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη δεδηλωμένη, συνεχή και αγαστή συνεργασία της ΠΚΜ – ΠΕ Πιερίας με το Δήμο Δίου – Ολύμπου, στην παροχή οιασδήποτε νομοθετικά οριζόμενης αρωγής που θα αυξήσει τα ποσοστά ασφαλούς επίσκεψης στον Όλυμπο. Συμφώνησε με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, στη συνδρομή του Δήμου για την άμεση λήψη μέτρων παθητικής προστασίας των επισκεπτών, αρχικά με την τοποθέτηση πινακίδων με συμβουλευτικούς περιορισμούς, την ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες όταν αυτές ενέχουν μεγάλη επικινδυνότητα στους ορειβάτες, υπερτονίζοντας –όπως άλλωστε εκφράστηκε και από όλους τους παριστάμενους– το βάρος της ατομικής ευθύνης, υπευθυνότητας και συμμόρφωσης κάθε επισκέπτη.

«Με υπευθυνότητα και ευαισθησία των φορέων που εκπροσωπούμε και υπηρετούμε, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή αλλά και την προστασία του trade mark της περιοχής μας που είναι ο Όλυμπος, για να συνεχίζει να προσδίδει μια ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην Πιερία, θα πράξουμε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, άμεσα και αποτελεσματικά, στα όρια της νομιμότητας και των αρμοδιοτήτων μας», ανέφερε συνοψίζοντας η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Άλλωστε η σύσκεψη αυτή, τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα και άλλων συναντήσεων με τοπικούς, περιφερειακούς αλλά και κρατικούς φορείς, εκπροσώπους & οργανώσεις για τη διαμόρφωση του, κατά το δυνατόν, αρτιότερου πλαισίου διασφάλισης ανθρώπινης ζωής και οικοσυστήματος του Ολύμπου.