Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

To Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης στην Ισπανία (Εrasmus+)

To Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης στην Ισπανία (Εrasmus+)
Από την 1η κινητικότητα στη Μπέργκα της Ισπανίας, επέστρεψαν οι τρεις εκπαιδευτικοί του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου (ΕΕΕΓΛ) Κατερίνης, στο πλαίσιο του σχεδίου του ERASMUS+, με τίτλο «Οι οπλές που θεραπεύουν:

Ένα Πρόγραμμα εκπαιδευτικής και θεραπευτικής παρέμβασης με άλογα για Ένα Ιδιαίτερο σχολείο». Το σχέδιο εγκρίθηκε από το ΙΚΥ, μετά από θετική αξιολόγηση της αίτησης του σχολείου μας, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 11 Νοεμβρίου 2017.

Η κινητικότητα είχε στόχο την εκπαίδευση στον Ισπανικό Σύνδεσμο Θεραπειών με την Παρέμβαση των Αλόγων (Spanish Association of Equine Mediated Therapies, AEDEQ), έναν Εθελοντικό Οργανισμό Δευτέρου Βαθμού, με κύριο αντικείμενο την εξάπλωση των εκπαιδευτικών, θεραπευτικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων, με εργαλείο τα άλογα. Η φιλοσοφία του Οργανισμού Υποδοχής μας, είναι η ολιστική προσέγγιση στην επιστημονική έρευνα και την εφαρμογή των ιππικών παρεμβάσεων, μέσω μιας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών λειτουργών που διαθέτει.

Οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες, σχετικά με τη θεωρία και την πρακτική της εκπαιδευτικής-παιδαγωγικής και θεραπευτικής ιππασίας. Εξασκήθηκαν με βιωματικό τρόπο στην περιποίηση, το χειρισμό και την εκπαίδευση των αλόγων, για θεραπευτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και στη χρήση όλων των βασικών εργαλείων και υλικών που χρησιμοποιεί κανείς, όταν δουλεύει με άλογα. Επίσης, ενημερώθηκαν για τις βασικές απαιτήσεις σε υποδομές και για τον τρόπο που όλες αυτές οι τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν σε μαθητές, σε ατομική και ομαδική βάση.

Στο θεωρητικό μέρος, οι εκπαιδευτικοί μας ασκήθηκαν στην επικοινωνία με τα άλογα -μη λεκτική, συναισθηματική και με νοήματα- ενίσχυσαν τους τρόπους συγκέντρωσης και προσοχής, τη σωματική τους ετοιμότητα και εγρήγορση και μελέτησαν τη βιο-μηχανική του αλόγου και του αναβάτη. Μεγάλη σημασία δόθηκε στην ηθολογία των αλόγων και τη συμπεριφορά τους, συγκρίνοντας αυτήν των σταβλισμένων αλόγων με την αντίστοιχη των ελεύθερων και εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο συστημάτων.

Η εκπαίδευση έγινε σε καθημερινή συνεργασία με τους εθελοντές του προγράμματος EVS του ERASMUS+, που «τρέχει» ο Οργανισμός και με τη συμμετοχή σε σπορ προσαρμοσμένα για άτομα με αναπηρίες, με στόχο οι εκπαιδευτικοί μας να ενισχύσουν τις ικανότητες συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες, γεγονός που ενισχύει την αποδοχή της διαφορετικότητας, βασικές αρχές για έναν εκπαιδευτικό της ειδικής αγωγής.

Η εφαρμογή των νέων γνώσεων και δεξιοτήτων στην εκπαιδευτική πράξη, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός μοντέρνου, ελκυστικού, υποστηρικτικού και θετικού σχολικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να υπάρξει το μέγιστο όφελος για τους τελικούς ωφελούμενους, δηλαδή τους μαθητές μας.

Η δεύτερη κινητικότητα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή άνοιξη στον AEDEQ και αφορά στην εκπαίδευση πάνω σε οτιδήποτε αφορά ένα δομημένο πρόγραμμα ιππασίας και οδήγησης για άτομα με αναπηρίες (κατάλληλες επιλογές αλόγων και εκπαίδευσή τους, αρχές καλής υγείας του αλόγου, ηθολογία δραστηριοτήτων άθλησης, ευχαρίστησης και εκπαίδευσης και διατήρηση καλού περιβάλλοντος για άλογο και άνθρωπο).