Η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα ονομάζεται Κυριακή του Θωμά, λόγω του Αποστόλου Θωμά μαθητή του Ιησού που δεν πίστεψε στη αρχή ότι ο Κύριος αναστήθηκε και ήθελε αποδείξεις για να πειστεί στο τέλος.
Όταν ο Ιησούς επισκέφτηκε μετά την Ανάσταση του τους μαθητές τους για να τους μεταδώσει το Άγιο Πνεύμα απουσίαζε ο Απόστολος Θωμάς.
Τότε ο Θωμάς είπε: «Πιστεύω, Κύριε, ότι εσύ είσαι ο Κύριός μου και ο Θεός μου».
Και ο Ιησούς απάντησε: «Επίστευσες, διότι με είδες, μακάριοι θα είναι από εδώ και πέρα, στους αιώνες των αιώνων, εκείνοι οι οποίοι, αν και δεν με είδαν, επίστευσαν».
Όταν ο Ιησούς επισκέφτηκε μετά την Ανάσταση του τους μαθητές τους για να τους μεταδώσει το Άγιο Πνεύμα απουσίαζε ο Απόστολος Θωμάς.
Ο Θωμάς ζήτησε να ψηλαφίσει τις πληγές του Ιησού από την Σταύρωση για να πειστεί.
Μετά από οχτώ ημέρες ο Ιησούς επισκέφτηκε ξανά τους μαθητές του και κάλεσε κοντά του τον Θωμά για να ψηλαφίσει τις πληγές του.
---------------
Την ίδια ημέρα συγγενείς και φίλοι των νεκρών μεταβαίνουν στα νεκροταφεία όπου περιποιούνται τα μνήματα, ετοιμάζουν φαγητά και κερνούν τον κόσμο.
Τα έθιμα αυτά έχουν τις ρίζες τους στην Τραπεζούντα του Πόντου.
Στην Πιερία τα έθιμα αυτά διατηρούν στις μέρες μας οι κάτοικοι της Νέας Τραπεζούντας με τον πολιτιστικό σύλλογο "Αλέξανδρος Υψηλάντης" που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα "Υψηλάντεια" όπου και αναβιώνουν το έθιμο όπως γινόταν στον Ιστορικό Όφι του Πόντου στα κοιμητήρια του χωριού.