Κυριακή 22 Απριλίου 2018

TO ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΟΥ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της συντακτικής ομάδας της ηλεκτρονικής εφημερίδας του Γυμνασίου Κορινού «ΚΟΡΙΝΟΣ ON THE WEB» στα Ιωάννινα.

Ακολουθώντας ένα πυκνό πρόγραμμα επισκέψεων και δραστηριοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριες επέστρεψαν έχοντας αποκομίσει έναν τεράστιο πλούτο εμπειριών και παραστάσεων, που είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει ανεξίτηλος στη μνήμη τους!


Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Δημοσιογράφοι …από τα θρανία» που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Γυμνάσιο Κορινού. Αναλυτικότερα οι μαθητές ακολούθησαν ανά ημέρα το ακόλουθο πρόγραμμα:

Πέμπτη 19 Απριλίου: Μετά την αναχώρησή τους από τον Κορινό οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν αρχικά το σπήλαιο του Περάματος. Εκεί αφού παρακολούθησαν ένα ενημερωτικό βίντεο σχετικά με τα σπήλαια στη χώρα μας, ξεναγήθηκαν στους εντυπωσιακούς χώρους του σπηλαίου που αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολώνες σε θαυμάσια συμπλέγματα.

Μετά την άφιξή τους στην πρωτεύουσα της Ηπείρου οι μαθητές επιβιβάστηκαν στο καραβάκι που βρίσκεται στον μώλο της λίμνης και επισκέφτηκαν το περίφημο Νησάκι της Παμβώτιδας. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ένα από τα εφτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια, τη Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών. Επιπλέον επισκέφθηκαν και το γνωστό Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα που έχουν άμεση η έμμεση σχέση με τον Αλή Πασά κατά την περίοδο δράσης του (1788-1822) καθώς και κειμήλια της επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Παρασκευή 20 Απριλίου: Με ιδανικές καιρικές συνθήκες ξεκίνησε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας. Αρχικά τα μέλη της συντακτικής ομάδας της ηλεκτρονικής εφημερίδας του σχολείου επισκέφθηκαν το μαντείο της Δωδώνης, το οποίο είναι το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας και είναι αφιερωμένο στο θεό Δία.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες συνέχισαν το πρόγραμμά τους επισκεπτόμενοι το περίφημο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, το οποίο είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στην Ελλάδα. Εκεί εντυπωσιάστηκαν από τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου που παριστάνονται σε φυσικό μέγεθος, μέσα σε περιβάλλον πιστής παρουσίασης του εκάστοτε περιβάλλοντός τους, αναπαριστώντας μορφές και γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας.

Το πλούσιο πρόγραμμα των ξεναγήσεων της δεύτερης ημέρας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο ιστορικό Κάστρο των Ιωαννίνων, που κατασκευάστηκε το 528 μ.Χ. Εντός του Κάστρου οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο που βρίσκεται στην ακρόπολη Ιτς Καλέ, το Φετιχιέ τζαμί και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, όπου εκτός από τα εντυπωσιακά εκθέματα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μία επίδειξη κατασκευής κοσμημάτων από δύο παγκοσμίου φήμης κατασκευαστές.

Η μέρα έκλεισε με διασκέδαση σε ταβέρνα στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου το κέφι και ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλα!

Σάββατο 21 Απριλίου: Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας ξεκίνησε για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Κορινού με ελεύθερη περιήγηση στην παλιά και σύγχρονη αγορά των Ιωαννίνων. Ακολούθησε το ταξίδι της επιστροφής στον Κορινό με μία ενδιάμεση στάση στο Μέτσοβο.

Ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν δημιουργικά ένα τριήμερο, προκειμένου να επισκεφθούν και να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην περιοχή των Ιωαννίνων. Στην επίσκεψη αυτή τους μαθητές συνόδευσαν ο διευθυντής του σχολείου κ. Πούτης Ιωάννης και οι εκπαιδευτικοί κ. Ελένη Αλμπανίδου και κ. Λαμπρινή Γκανιάτσα.