Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων - ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΕΣ

Άραγε η κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τους πραγματικούς Μακεδόνες ΠΟΙΟ είναι το καλό της Μακεδονίας; Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων ζήτησε από ΟΛΟΥΣ τους Δήμους της Μακεδονίας να εκδώσουν ψηφίσματα για ΜΗ ΧΡΗΣΗ του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα.

Ωστόσο η κυβέρνηση ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ και γι αυτά.

Τα Δημοτικά Συμβούλια απαρτίζονται από αιρετούς και εκφράζουν τη βούληση του κυρίαρχου λαού. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν καθοδηγείται από τα συμφέροντα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ούτε ακολουθεί αυστηρές κομματικές γραμμές, ούτε δέχεται πιέσεις από έξωθεν δυνάμεις. Ως θεσμός εκπροσωπεί τη γνήσια βούληση του λαού και κάθε δημοτικό ψήφισμα αντικατοπτρίζει στη θέληση των δημοτών. Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της Μακεδονίας δεν άφησαν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. 

Στα ψηφίσματα που εξέδωδαν ήταν κατηγορηματικοί περί ΜΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τους γείτονες.

Ας διαβάσουμε αποσπάσματα από ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ Δήμους της Μακεδονίας για το συγκεκριμένο θέμα:


Δήμος Αλεξάνδρειας: «Ως Έλληνες Μακεδόνες δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης για τις μελλοντικές της συνέπειες πολιτικής σκοπιμότητας. Οι λαοί, που αναζητούν κάποια εθνική ονομασία για να αυτοπροσδιοριστούν, δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε βάρος άλλων -και μάλιστα γειτονικών- λαών.


Δήμος Αλμωπίας: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας συμμεριζόμενο το κοινό αίσθημα και τις ευαισθησίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας των Σκοπίων αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης της ιστορίας και οικειοποίησης της εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Γεωγραφικοί, συνθετικοί, χρονολογικοί ή άλλοι προσδιορισμοί είναι απολύτως απαράδεκτοι και απορριπτέοι και υποκρύπτουν αλυτρωτικές, επεκτατικές και εθνικιστικές σκοπιμότητες διαιωνίζοντας μία άρρωστη κατάσταση».


Δήμος Αμυνταίου: «Δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από την παλιά εθνική θέση του 1992, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και κάθε παράγωγό του από τα Σκόπια».


Δήμος Άργους Ορεστικού: «Δηλώνουμε ότι καμία ιστορική-πολιτισμική ανάγκη και καμία επιστημονική ακρίβεια δεν μας υποχρεώνουν να κάνουμε δεκτό τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του στο υπό διαπραγμάτευση όνομα της FYROM».


Δήμος Βισαλτίας: «Η ονομασία του Κράτους των Σκοπίων συνιστά μείζον εθνικό ζήτημα που απαιτεί οριστική λύση, ακλόνητα ευθυγραμμισμένη με την ιστορική πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από το ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι μία και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Καλούμε την Κυβέρνηση καθώς και τους πολιτικούς Αρχηγούς και Βουλευτές όλων των κομμάτων , όπως διαφυλάξουν τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική αξιοπρέπεια».


Δήμος Βόλβης: «Διατρανώνοντας τη βούληση των δημοτών μας, να συνεργαστούν αρμονικά με τους κατοίκους της γειτονικής χώρας, τους οποίους εξάλλου φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι στην περιοχή μας, καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να μην αποδεχθούν τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κράτους και κάθε παράγωγο του, ως προσδιορισμό εθνικής ταυτότητας ή γλώσσας».


Δήμος Γρεβενών: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία ή παραγώγου ή σύνθετου αυτού και απαιτούμε να απαλειφθεί από όλα τα θεσμικά κείμενα και τα επίσημα έγγραφα της σκοπιανής κυβέρνησης».


Δήμος Δράμας: «Αποστασιοποιούμενοι της πολιτικής ουσίας του θέματος, αλλά ως αυθεντικοί Έλληνες Μακεδόνες, ειδικά εμείς εδώ στην πολύπαθη ακριτική Δράμα όπου χτυπά η αυθεντική Μακεδονίτικη Καρδιά, γεωγραφικά και ιστορικά , μέσα από τους αγώνες που έχουμε δώσει και τους οποίους σήμερα αισθανόμαστε την ανάγκη να τιμήσουμε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σεβόμενοι και ανυψώνοντας όλους εκείνους τους αγωνιστές Μακεδονομάχους υπερασπιστές της Μακεδονικής Γης μας και της ταυτότητας μας , επιθυμούμε την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων καθιστώντας σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση / αφομοίωση του Εθνικού όρου και Εθνικής θέσης του 1995 που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» καθώς και κάθε παράγωγό του από τα Σκόπια».


Δήμος Εορδαίας: «α̟παιτείται εξεύρεση λύσης ε̟ι της ονομασίας ̟που θα αντι̟προσω̟πεύει την εθνολογική σύσταση του κρατιδίου των Σκο̟πίων και δεν θα εμ̟περιέχει ε̟π’ ουδενί τον όρο «Μακεδονία», είτε υ̟πο μορφή γεωγραφικού ̟προσδιορισμού (̟πχ Άνω Μακεδονία), είτε υ̟πο μορφή χρονολογικού ̟ροσδιορισμού (̟πχ Νέα Μακεδονία), είτε ως συνθετικού σε μία λέξη (̟πχ Σλαβομακεδονία)».


Δήμος Καβάλας: «Δεν δύναται να υπάρξει λύση με παραχάραξη της ιστορίας. Η παραχάραξη αυτή καθαυτή δεν είναι πολιτικά ουδέτερη πράξη. Η Δημοκρατία αυτή ούτε εθνολογικά, ούτε ιστορικά έχει το δικαίωμα να ονομάζεται Μακεδονία. Η εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού της συγκεκριμένης χώρας αποτελείται από Αλβανούς, Τούρκους, Τσιγγάνους και Σλάβους, που καμία σχέση δεν έχουν με Μακεδόνες. Εμπεριέχει σκοπιμότητα και αλυτρωτικά μηνύματα τα οποία δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά σε βάρος των Ελλήνων».


Δήμος Καστοριάς: «Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική. Αδιαπραγμάτευτη και ακλόνητη εθνική στάση αποτελεί η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του στην οριστική ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Ο Δήμος Καστοριάς συμμετέχει σε εκδηλώσεις εθνικής ομοψυχίας».


Δήμος Κατερίνης: «Ένας Έλληνας μπορεί να είναι κρητικός, μπορεί να είναι νησιώτης, πόντιος, σαρακατσάνος, βλάχος και Μακεδόνας. Ένας Μακεδόνας όμως είναι απαραιτήτως Έλληνας. Με βεβαιότητα. Επομένως με μαθηματικό λογισμό ένας που δεν είναι Έλληνας δεν είναι σίγουρα μακεδόνας. Και σ΄ αυτό λέμε λοιπόν ότι η ιστορία με αδιάσειστα στοιχεία δείχνει ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, είναι Έλληνες».


Δήμος Νάουσας: «Έχοντας τη μεγάλη ευλογία οι σύγχρονοι Ναουσαίοι να ζούμε στον τόπο όπου ο Βασιλεύ των Μακεδόνων Φίλιππος ο Β΄ ίδρυσε το Πρώτο Πανεπιστήμιο της Οικουμένης στην Αρχαία Μίεζα, φέρνοντας τον σπουδαιότερο των φιλοσόφων και πρώτο πανεπιστήμονα Αριστοτέλη για να διδάξει τον γιό του Αλέξανδρο, αλλά και όλους τους γόνους της Μακεδονικής Βασιλικής Αυλής-αυτούς που υπό την ηγεσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου άλλαξαν την Ιστορία του αρχαίου κόσμου και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σύγχρονου- δεν θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε τη χρήση του τιμημένου ονόματος της πατρογονικής μας γης της Μακεδονίας μας από τους παραχαράκτες γείτονες του υπό διάλυση κρατικού μορφώματος των Σκοπίων».


Δήμος Νέας Ζίχνης: «Εγκρίνεται ΟΜΟΦΩΝΑ η στήριξη της καμπάνιας με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ», της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, που αποτελεί την ύστατη προσπάθεια για έκφραση της λαϊκής βούλησης και ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα που θα συνεπικουρήσει στη λήψη της σωστής απόφασης σε αυτό το μείζον εθνικό θέμα».


Δήμος Παγγαίου: «Οι παραχαράκτες γείτονές μας ανέκαθεν διαστρεβλώνουν την Ιστορία της Μακεδονίας και παραποιούν την Ιστορική Αλήθεια. Σαν γνήσιοι Μακεδόνες αξιώνουμε από την πολιτική ηγεσία μας να μην διαπραγματευτεί λύση αναφορικά με το όνομα της γειτονικής χώρας που θα εμπεριέχει το όνομά μας».


Δήμος Πρεσπών: «η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών είναι βασικός παράγοντας για την βιώσιμη ανάπτυξη των Πρεσπών. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών θεωρεί απαραίτητο η εκκρεμότητα αυτή που απασχολεί τις 2 χώρες τα τελευταία 25 χρόνια να λυθεί μέσα στο 2018 με την υιοθέτηση μιας κοινά συμφωνημένης ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που επιθυμούμε να μην περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία».


Δήμος Πύδνας-Κολινδρού: «Ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού αποκλείει παντελώς με το παρόν ψήφισμα την άμεση ή έμμεση χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και οποιουδήποτε παραγώγου της και καλεί την Ελληνική Πολιτεία να πράξει το ιστορικό και πατριωτικό της καθήκον υπερασπιζόμενη την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας».