Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο Επιμελητήριο Πιερίας "Νέο Θεσμικό Πλαίσιο Διαμεσολάβησης. Προκλήσεις, Προοπτικές, Προβληματισμοί"

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ημερίδα πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Πιερίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης με την υποστήριξη του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πιερίας...

αναλύοντας το πλαίσιο εφαρμογής του νέου Νόμου 4512/2018, για τη Διαμεσολάβηση ως υποχρεωτική προδικασία προσφυγής στα Δικαστήρια, ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2018.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας & Πρόεδρος του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα από την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης λόγω της πολυνομίας και των μεγάλου αριθμού νομικών ρυθμίσεων και τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων ανέφερε ότι: «Το Επιμελητήριο Πιερίας πιστεύοντας στον θεσμό της Διαμεσολάβησης, ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη γρήγορη και δίκαιη επίλυση των διαφορών, απεύθυνε πρόσκληση στο Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης, ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και ιδρύσαμε από κοινού το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πιερίας», τονίζοντας ότι: «είμαστε από τα πρώτα Επιμελητήρια που προχωρήσαμε στην ίδρυση του Κέντρου, με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση της κοινωνίας μας, για τα οφέλη από την εναλλακτική επίλυση των διαφορών». Κλείνοντας ευχαρίστησε τις εισηγήτριες οι οποίες εθελοντικά προσφέρθηκαν να ενημερώσουν το κοινό.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης & Αντιπρόεδρος του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πιερίας κα. Ασημίνα Στρίμπα η οποία αναφέρθηκε στην γρήγορη ψήφιση του Νόμου 4512/2018 χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση και με μικρό χρονικό διάστημα διαβούλευσης. Ευχαριστώντας τις εισηγήτριες τόνισε ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε το νέο θεσμό γιατί με την έναρξη του δικαστικού έτους από τις 15/9/2018 πολλές υποθέσεις υποχρεωτικά θα οφείλουν να ακολουθήσουν το προστάδιο της διαμεσολαβητικής επίλυσης.

Εισηγήτριες της ημερίδας ήταν η κα. Ζιάκα Σοφία, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια - Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών με θέμα: "Πλαίσιο του Ν. 4512/2018, Υποχρεωτικότητα", η κα. Αργυροπούλου Αφροδίτη, Δικηγόρος Κατερίνης – Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών με θέμα: "Διαδικασία, Τεχνικές Διαμεσολαβητή, Νομικός Παραστάτης”, η κα. Χατζηλεωνίδα Μαρία, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών με θέμα:"Τραπεζική Διαμεσολάβηση, Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, Ν. 4469/2017" και η κα. Φαροπούλου Μαρία, Δικηγόρος Αθηνών - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών με θέμα: "Η Διαμεσολάβηση πέρα από την Υποχρεωτικότητα, Προκλήσεις και Προοπτικές".

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Γεώργιος Τσιώλης, Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής - Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης.

Οι εισηγήτριες αναφέρθηκαν ποιες είναι οι υποθέσεις που υπάγονται υποχρεωτικά στο προστάδιο της διαμεσολαβητικής επίλυσης, ποιες εξαιρούνται, στην δυνατότητα εκούσιας διαμεσολαβητικής επίλυσης υποθέσεων, στη διαδικασία προσφυγής με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, στον ορισμό, το ρόλο και τις δεξιότητες του διαμεσολαβητή, στο ρόλο του παραστάτη – νομικού και στην υποχρεωτική του παρουσία στην ελληνική πραγματικότητα, στην αμοιβή και την ευθύνη του διαμεσολαβητή, στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και στο πεδίο εφαρμογής του, στον κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών, στους προβληματισμούς και τις προοπτικές του νέου Νόμου4512/2018 που προσφέρει μια συλλογική πρόκληση και ευκαιρία για την εκούσια εφαρμογή του από τους πολίτες με σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Στην εκδήλωση μεταξύ των άλλων παρευρέθηκαν o Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Αναστάσιος Γιαγκόζογλου, ο Β΄Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ι. Πεϊδης, ο Γ. Γραμματέας κ. Α. Κόκκινος, η Οικονομική Επόπτης κα. Χ. Παπαχατζή, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχ/σεων κ. Δ. Εμμανουηλίδης, τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας κα. Β. Φλογέρα, κα. Σ. Γιαννούλη, κ. Ρ. Ουσταμπασίδης, κ. Β. Μπατάλας, ο Αντιπρόεδρος του 4ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κ. Κιτιξής, ο Γ. Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Γ. Γιαννούλης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Σ. Χριστοφορίδης, πολλοί δικηγόροι και διαμεσολαβητές δικηγόροι και μέλη.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και τέθηκαν πάρα πολλές ερωτήσεις και απορίες.