Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Ματαιώνουμε τα σχέδια των τριμερών επιτροπών του Π.Δ. 79 για υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών

Ματαιώνουμε τα σχέδια των τριμερών επιτροπών του Π.Δ. 79 για υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών από τα σχολεία της γειτονιάς.

Συγκροτήθηκαν, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Π.Δ. 79/2017, με αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης οι τριμελείς επιτροπές για τη διενέργεια εγγραφών στα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και αυτές τις μέρες «αναλαμβάνουν δράση».

Οι επιτροπές αυτές αποτελούν ένα νέο μηχανισμό περικοπών στην κατεύθυνση για αύξηση της αναλογίας μαθητών ανά τμήμα και της εξοικονόμησης αριθμού εκπαιδευτικών μέσω της προσπάθειας του δραστικού περιορισμού της δημιουργίας νέων τμημάτων.

Το νέο ΠΔ 79/2017 προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σε ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε διεύθυνση - αποτελείται από έναν Σχολικό Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής ή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως πρόεδρο, τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων και έναν Διευθυντή ή Προϊστάμενο νηπιαγωγείου ή σχολείου ως μέλη - έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που πλεονάζουν σε όμορα σχολεία, αντί να δημιουργηθεί επιπλέον τμήμα στο σχολείο, εισάγοντας ακόμη και επιλεκτικές κληρώσεις για όσα παιδιά κατοικούν στα όρια των όμορων σχολικών μονάδων. Μετατρέπει το 1/25 σε δεσμευτικό όριο και οδηγεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών - νηπίων, προκειμένου να διατηρήσει πολυπληθή τμήματα και να κάνει οικονομία σε εκπαιδευτικούς. Μετά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών παγιώνονται με τον τρόπο αυτό και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών! Στην ουσία με την τακτική αυτή καταργούνται τα όρια των σχολείων και το δικαίωμα του κάθε παιδιού να πηγαίνει στο σχολείο της γειτονιάς του!

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ν. Πιερίας καλεί:


• Τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τις επιτροπές και είναι μέλη του Συλλόγου μας να αποτρέψουν με τη στάση τους τη μετακίνηση μαθητών, ώστε να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα που υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσουν και να μην οδηγηθούμε σε περικοπές τμημάτων και προσλήψεων εκπαιδευτικών.

Ο ΣΕΠΕ Ν. Πιερίας για την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 κηρύσσει από μία έως τρεις ώρες διευκολυντική στάση εργασίας στο διδακτικό ωράριο κάθε συναδέλφου, ώστε οι συνάδελφοι – μέλη του συλλόγου μας να κάνουν χρήση της στάσης εργασίας και καλεί όλους τους συναδέλφους και τους γονείς στις 12:00 το μεσημέρι στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας προκειμένου να μπλοκάρουν τη λειτουργία της τριμερούς επιτροπής και να ματαιώσουν τα σχέδια για υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών από τα σχολεία της γειτονιάς όπου θα πρέπει να φοιτήσουν.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Λάμπρου Βασίλης Γιάντσιου Σταματία