Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Επίσκεψη του Δημάρχου Μόουσμπουργκ Αυστρίας στον Άρχοντα Αγιογράφο του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας Κωνσταντίνο Ξενόπουλο και στην Καραπιπέρειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας στην Κατερίνη

Επίσκεψη του Δημάρχου Μόουσμπουργκ Αυστρίας στον Άρχοντα Αγιογράφο του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας Κωνσταντίνο Ξενόπουλο και στην Καραπιπέρειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας στην Κατερίνη
Herbert Gaggl «Κάθε φορά που επισκέπτομαι τον κ. Ξενόπουλο είναι κάτι το διαφορετικό για εμένα».

Κωνσταντίνος Ξενόπουλος: "Μεγάλη τιμή η επίσκεψη του Αυστριακού Δημάρχου".




*Βίντεο με δηλώσεις του Δημάρχου Μόουσμπουργκ και του κ. Κωνσταντίνου Ξενόπουλου στην "ΑΛΗΘΕΙΑ", καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Την Καραπιπέρειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας στην Κατερίνη επισκέφτηκε ο Δήμαρχος του Μόουσμπουργκ Herbert Gaggl με πολυπληθής συνοδεία για να συναντηθούν με τον βραβευμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό της Unesco Άρχοντα Αγιογράφο του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας Κωνσταντίνο Ξενόπουλο αλλά και τον υιό του Χρυσόστομο.


Ο Δήμαρχος του Μόουσμπουργκ βρέθηκε για λίγες ημέρες στην πόλη μας και το πρώτο πράγμα που θέλησε να κάνει ήταν να επισκεφτεί την Καραπιπέρειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας για να θαυμάσει από κοντά –όπως ο ίδιος μας είπε- τα έργα του κ. Ξενόπουλου.


Μαζί του ήταν ο κ. Δημήτρης Ασαρίδης από τους εμπνευστές και πρωτεργάτες της αδελφοποίησης της αυστριακής πόλης του Μόουσμπουργκ με την Κατερίνη, ο οποίος είχε χρέη μεταφραστή αλλά και πρεσβευτή της εξαιρετικής δουλειάς του κ. Ξενόπουλου στην αυστριακή αντιπροσωπεία.


Ο Δήμαρχος του Μόουσμπουργκ δηλώνει θαυμαστής της δουλειάς του κ. Ξενόπουλου, ενός καλλιτέχνη –όπως μας είπε- που δίνει την καρδιά και την ψυχή του στα έργα του.



«Κάθε φορά που επισκέπτομαι τον κ. Ξενόπουλο είναι κάτι το διαφορετικό για εμένα»


Εντυπωσιασμένος από τα νέα έργα του κ. Ξενόπουλου δήλωσε ότι είναι ο κ. Herbert Gaggl, την στιγμή που ο ίδιος και η αυστριακή αντιπροσωπεία θαύμαζαν ένα καινούργιο ψηφιδωτό στο οποίο εργάζεται αυτή τη περίοδο ο καλλιτέχνης μαζί με τον υιό του Χρυσόστομο.


Στο εργαστήριο του κ. Ξενόπουλου οι αυστριακοί επισκέπτες ξεναγήθηκαν από τον καλλιτέχνη, είδαν τα έργα του, μίλησαν μαζί του, φωτογραφήθηκαν και στο τέλος κεράστηκαν από τον ίδιο παραδοσιακά τοπικά εδέσματα συνοδείας εκλεκτού τσίπουρου.



Κωνσταντίνος Ξενόπουλος: "Μεγάλη τιμή η επίσκεψη του Αυστριακού Δημάρχου"


Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο κ. Ξενόπουλος για την επίσκεψη του κ. Herbert Gaggl. "Είναι τιμή για εμένα που κάθε φορά που ο κ. Gaggl επισκέπτεται την Κατερίνη με τον θεσμικό του ρόλο ως Δήμαρχος αφιερώνει λίγο από τον σημαντικό του χρόνο στο να επισκεφτεί και την σχολή μας. Αυτό δείχνει ότι τιμά, εκτιμά και σέβεται την δουλειά μου."


*Φεύγοντας από την Καραπιπέρειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας η αυστριακή αντιπροσωπεία ανανέωσε το ραντεβού της με τον Ξενόπουλου για την επόμενη φορά που θα επισκεφτούν την πόλη μας.


------------------------------------------


Οι δηλώσεις στην κάμερα της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" του κ. Herbert Gaggl και του κ. Κωνσταντίνου Ξενόπουλου. (Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Ασαρίδη για την μετάφραση.)





Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη:




-------------------------------------

Ένα σύντομο βιογραφικό του κ. Ξενόπουλου (Όσο σύντομο μπορεί κάποιος να το γράψει, αφού οι διακρίσεις, οι τίτλοι τιμής και οι δημιουργίες του είναι συνεχόμενες, ανανεώνονται και η παρουσία του κοσμεί και τιμά ιδιαίτερα την πόλη της Κατερίνης.)


Ο Κωνσταντίνος Ξενόπουλος γεννήθηκε στο Στρυμονικό Σερρών το 1959.

Σπούδασε στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία όπου και διετέλεσε καθηγητής αγιογραφίας για τέσσερα χρόνια.

Το 1990 ιδρύει και διευθύνει την Καραπιπέρειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας στην Κατερίνη.

Τον Ιανουάριο του 1991, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Minsk κ.κ. Φιλαρέτου, μεταβαίνει στη Ρωσία.

Το Σεπτέμβριο του 1992 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της νεοϊδρυθείσας Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, στην οποία και διδάσκει μέχρι το Μάιο του 1997.

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Δημήτριος του εμπιστεύεται την αγιογράφηση εικόνων που δώρισε στις επίσημες περιοδείες του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του αναθέτει την αγιογράφηση ναών στην Φινλανδία, Ουγγαρία και Πολωνία.

Στις 19 Ιουνίου 1996 εκδίδεται το βιβλίο του «Κόπος και Σπουδή» που περιέχει μαθήματα κλασσικής αγιογραφίας.

Το Δεκέμβριο του 1997 κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού της Σχολής «Ο Πανσέληνος».

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1998 τιμάται με το παράσημο του Μεγάλου Τάγματος του Αγίου Αμνού της Αρχιεπισκοπής Φινλανδίας και στις 17 "Οκτωβρίου 1998 με το παράσημο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Πολωνίας.

Από το 1999 διδάσκει στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. την βυζαντινή αγιογραφία καθώς επίσης και στο Μουσικό Γυμνάσιο Πιερίας.

Τον Ιανουάριο του 2000 εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Η αξιοπρέπεια ενός πινέλου».

Από το καλοκαίρι του 2000 έως και σήμερα διδάσκει βυζαντινή αγιογραφία στο Sommer Akademie στο Moosburg της Αυστρίας.

Από τον Ιανουάριο του 2001 συνεργάζεται με τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κύριο Πέτρο.

Συνεχίζει την συνεργασία του και με την Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο.

Έχει ιστορίσει τον Πατριαρχικό ναό στην Αλεξάνδρεια και με ψηφιδωτά το νέο Πατριαρχικό Μέγαρο.

Τον Ιούνιο του 2001 τιμάται από τα Μ.Μ.Ε. της Πολωνίας για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας με δίπλωμα και μετάλλιο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2006 διευθύνει τη νεοϊδρυθείσα Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Τον Μάρτιο του 2007 κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Ο Άγιος Αντώνιος στη Βυζαντινή τέχνη» (σύντομος βίος και μάθημα αγιογραφίας).

Στις 22 Μαΐου 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός της Unesco βραβεύει τον Κωνσταντίνο Ξενόπουλο για την προσφορά του στην τέχνη και στον πολιτισμό.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.


*Ο Κωνσταντίνος Ξενόπουλος έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων (κυρίως ατομικές) στη Μασσαλία, τη Γενεύη, τη Φινλανδία, τη Φρανκφούρτη, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ διδάσκει αγιογραφία από το 1983 έως σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ταξιδεύοντας οκτώ φορές κατ' έτος για σεμινάρια.


*ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
www.pierikialithia.gr
www.pierikialithia.blogspot.gr