Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την απελευθέρωση της Κατερίνης από τους Γερμανούς.

74 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Έγινε όπως κάθε χρόνο ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Κατερίνης από τα ναζιστικά Γερμανικά στρατεύματα (στις 26 του Οκτώβρη 1944).


Η εκδήλωση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ξεκίνησε με απαγγελία ποιημάτων του Άγγελου Σικελιανού από τη Ρούλα Γεωργιάδου. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (παράρτημα Κατερίνης) Μιχάλη Αθανασούλα.


Ακολούθησε πορεία προς τα κρατητήρια της γκεστάπο στον Άγιο Φώτιο(εκεί φυλακίστηκαν αγωνιστές –ιες της Εθνικής Αντίστασης) όπου έγινε κατάθεση στεφανιών από την τομεακή επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ και τη ΚΝΕ.


Έγινε επίσης συμβολική ανάρτηση πινακίδας στο κτίριο.


Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και το Πένθιμο Εμβατήριο.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (παράρτημα Κατερίνης)


------------------------------------------------------

ΟΜΙΛΙΑ
ΠΙΕΡΙΑ: ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (26-10-1944)
(Ομιλία για το γιόρτασμα στις 26 του Οκτώβρη 2018 στην πλατεία Ελευθερίας)


Σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια, στις 26 του Οκτωβρη του 1944, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής συγκεντρώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κατερίνης και αφού έβαλαν φωτιά στο κτίριο του Σταθμού έφυγαν από την πόλη .


Η μισή Κατερίνη ήταν ήδη στα χέρια του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού στρατού , του ΕΛΑΣ ,του ένοπλου τμήματος του ΕΑΜ .


Σ΄ αυτήν την πλατεία πριν από 74 χρόνια συγκεντρώθηκαν πάνω από 25.000 κάτοικοι της Πιερίας γιορτάζοντας την απαλλαγή της περιοχής από τη ναζιστική κατοχή που κράτησε κοντά 4 χρόνια .


Σε αναφορά της περιφερειακής οργάνωσης Κατερίνης του ΚΚΕ σημειώνεται ότι « ήταν συγκινητικό το θέαμα των βουνίσιων που περήφανοι περνούσαν με τους ήχους της μουσικής. Είναι ο λαός που δημιούργησε και άντρωσε το αντάρτικο και δίκαια περηφανεύεται για τη λευτεριά του».


Η αποχώρηση του γερμανικού στρατού από την περιοχή μας δεν έγινε μόνο κάτω από τη συνεχή προέλαση, κυρίως του Κόκκινου στρατού στην Ευρώπη, αλλά και κάτω από τα συνεχή ένοπλα χτυπήματα του ΕΛΑΣ και τις διαδηλώσεις του ΕΑΜ στην πόλη.


Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες της κατοχής ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο αεροδρόμιο, στην Ανδρομάχη ενώ άλλες δύο φορές χτύπησε στρατωνισμούς των Γερμανών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στην αποθήκη Παπακώστα. Παράλληλα ανατίναξε τη σιδηροδρομική γραμμή σε πολλά σημεία της, παραλύοντας το μεταφορικό δίκτυο του κατοχικού στρατού.


ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


Πόσο κόστισε στην περιοχή η γερμανική κατοχή; Μόνο το χειμώνα του 1941-1942 υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι από την πείνα και τις αρρώστιες στην Κατερίνη.


Λεηλατήθηκε ο παραγόμενος πλούτος της περιοχής, καταστράφηκαν υποδομές, κάηκαν χωριά και εκτελέστηκαν άνθρωποι, ως αντίποινα των αντιστασιακών πράξεων.


Μόνο από τις πέντε ομαδικές εκτελέσεις, έχασαν τη ζωή τους 80 άτομα ενώ πολλές ήταν οι ατομικές δολοφονίες και οι βασανισμοί κατοίκων από τα κατοχικά στρατεύματα και τους Έλληνες -εθνικιστές συνεργάτες τους-.


Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Όμως, γιατί έγιναν όλα αυτά; Ποιες ήταν οι αιτίες; Ποιοι έχασαν και ποιοι βγήκαν πλουσιότεροι από τη γερμανική κατοχή;


Είναι ερωτήματα που μπαίνουν ξανά και ξανά για να δείξουν τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια των γεγονότων και να εξοπλίσουν το λαό με απαντήσεις για το σήμερα. Προσεγγίζουμε τα ιστορικά γεγονότα για να τα ερμηνεύσουμε και, μέσα από την ερμηνεία τους, να δράσουμε. Και για να δράσουμε χρειάζεται και η ιστορική γνώση.


ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Ο Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ?


Τι ήταν λοιπόν αυτό που οδήγησε την ανθρωπότητα στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο , στα πενήντα εκατομμύρια νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές; Ο «τρελός» και «κακός» Χίτλερ, όπως γράφουν ορισμένοι; Όχι.


Ο πόλεμος αυτός δεν ήταν αποτέλεσμα των αποφάσεων ενός προσώπου. Το ναζιστικό- εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη βοήθεια της σοσιαλδημοκρατίας και την αμέριστη συμπαράσταση και την ενίσχυση των Γερμανών βιομηχάνων, της γερμανικής άρχουσας τάξης.


Ήταν η πολιτική απάντηση της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας , όχι μόνο της γερμανικής, στην οικονομική κρίση του καπιταλισμού.


Στην Ουγγαρία , την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα τα φασιστικά και φιλο-φασιστικά καθεστώτα πήραν την εξουσία για να βοηθήσουν το καπιταλιστικό σύστημα να ξεπεράσει την κρίση του. Αυτή η προσπάθεια είχε και άλλους δυο στόχους


Το ξαναμοίρασα του κόσμου ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και την επίθεση ενάντια στο πρώτο εργατικό κράτος, τη Σοβιετική Ένωση.


Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που υπέστη την επίθεση της Ιταλίας και αργότερα της Γερμανίας. Αναλογικά με το μέγεθος της , ήταν από τις χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές και λεηλασία.


Η ναζιστική Γερμανία , όπως και η σημερινή Γερμανία, είχε σχέδια για την Ελλάδα. Ήταν τα σχέδια που έγιναν για να εξυπηρετήσουν το στόχο για «ζωτικό χώρο» του γερμανικού κεφαλαίου.


Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


Μπροστά σ’ αυτή την επίθεση ο ελληνικός λαός έχοντας ως εφόδιο τη νίκη του επί της φασιστικής Ιταλίας , αφού συγκέντρωσε τις δυνάμεις του μετά την πείνα του 1941-42 , δημιούργησε τα δικά του δίκτυα επικοινωνίας και μεταφοράς προϊόντων, τις δικες του ανταλλαγές, τη δική του αλληλεγγύη. Δεν έμεινε όμως εκεί. Πάνω σ’ αυτό το έδαφος «άνθισε» ο αντιστασιακός άνθρωπος, ο εργαζόμενος που δεν αρκούνταν πλέον στη φιλανθρωπία που διαιώνιζε την άσχημη κατάστασή του, αλλά έβαζε το ζήτημα της δημιουργίας μιας άλλης κοινωνία , μιας άλλης εξουσίας.


Σ’αυτή τη χρονική στιγμή το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ , μέσα στην πιο σκληρή παρανομία, πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα αντιστασιακό κίνημα ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή της πατρίδας μας από τους Γερμανούς , Βούλγαρους και Ιταλούς.


Δημιούργησαν το ΕΑΜ και το ένοπλο σκέλος του τον ΕΛΑΣ , την οργάνωση της αντιστασιακής νεολαίας , την ΕΠΟΝ, μαζί με άλλες προοδευτικές οργανώσεις. Τα μεγάλα αστικά κόμματα τοσκασαν στην Αίγυπτο μαζί με τον Βασιλιά .


Ακόμη και το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών σε έκθεση του αναφέρει και παραδέχεται: «Την ίδια στιγμή που τα συντηρητικά στοιχειά σπαταλούσαν το χρόνο τους στην αδράνεια , το ΕΑΜ τράβηξε μπροστά φτάνοντας στο σημείο στο όποιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως είναι ο κύριος εκπρόσωπος της ελληνικής αντίστασης.»


Το ΚΚΕ έδωσε τα καλυτέρα παιδιά του στον αγώνα αυτό . Έδειξε στην πράξη ότι ο αγωνιζόμενος λαός μπορεί να νικήσει τους δυνάστες του , τους εκμεταλλευτές του. Μέσα από το ΕΑΜ έκτισε μια άλλη κοινωνία στα βουνά και έδειξε για 5 μήνες στις πόλεις πως μπορεί ο λαός να πάρει τις τύχες στα χέρια του.


Καθιέρωσε για πρώτη φορά την δημοτική γλώσσα , δόθηκε στις γυναίκες το εκλογικό δικαίωμα και η δυνατότητα να συμμετέχουν ακόμη και στα λαϊκά δικαστήρια. Απελευθέρωσε τις δημιουργικές δυνάμεις του λαού και την πολιτιστική δημιουργία.


Ο ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣΤΗΣ ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΗΣ


Απέναντι στη στάση του λαϊκού ανθρώπου , του αγωνιζόμενου Έλληνα ποια ήταν η στάση της ελληνικής άρχουσας τάξης , δηλαδή της ελληνικής πλουτοκρατίας;


Άλλοι κρατούσαν δυνάμεις περιμένοντας να πέσει η ελεύθερη Ελλάδα σαν ώριμο φρούτο για να το καρπωθούν και άλλοι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, έβγαλαν χρήματα από τη συνεργασία αυτή και μάζεψαν περιουσίες , εκμεταλλευόμενοι την δυστυχία του ελληνικού λαού .


Δεν τους βοήθησαν μόνο οι Γερμανοί κατακτητές. Είχαν βοηθούς και συμπαραστάτες τους μισθοφόρους Έλληνες-- εθνικιστές, όπως τον Ελληνικό Εθνικό Στρατό του Κισα-μπατζακ στην περιοχή μας.


Τον καιρό της κατοχής υπήρξαν Έλληνες δωσίλογοι- εθνικιστές που φορούσαν τη γερμανική στολή και συνεργάζονταν με τον κατακτητή. Και αυτό στο όνομα της πατρίδας και του έθνους. Γνωστό το μασκάρεμα.


Το ίδιο μασκάρεμα επιχειρούν και σήμερα κάποιοι που θαυμάζουν το Χίτλερ , χαιρετούν φασιστικά και εμφανίζονται οπαδοί της αμερικανο-κινητης δικτατορίας . Νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός θα ξεχάσει την ιστορία του και τα όσα έχει υποστεί από το φασισμό.


Ο αστικός τύπος έδινε εξετάσεις καλής συμπεριφοράς στους κατακτητές. Η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραφε στις 1/6/1941. : «Καλώς συνεταγη ο νόμος που τιμωρεί με θάνατο τους Έλληνες υπηκόους , όσους συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Γερμανών». Είναι η ίδια εφημερίδα που σήμερα κατηγορεί το ΠΑΜΕ ότι καταστρέφει την λεγόμενη εθνική οικονομία, δηλαδή την οικονομία της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, όταν πρωταγωνιστεί στους απεργιακούς αγώνες της εργατικής τάξης.


Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ


Πατριώτες και πατριώτισσες


Ας έρθουμε στο σήμερα. Είπαμε πως πίσω από την σκληρή αντιπαράθεση με τον κατακτητή και τα ντόπια αφεντικά υπήρχε η ταξική πάλη , δηλαδή ο αγώνας για το μοίρασμα του παραγόμενου πλούτου ανάμεσα σ’ αυτούς που τον δημιουργούν και σ’ αυτούς που τον κλέβουν.


. Ο καπιταλισμός , μέσα από την καταστροφή, βγήκε από την κρίση. Τα λαϊκά στρώματα ήταν που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, ενώ οι πλουτοκράτες (και οι Έλληνες), ανεξάρτητα αν ήσαν με την πλευρά που έχασε η νίκησε, κερδοσκόπησαν πάνω στη δυστυχία. Μονά-ζυγά δικά τους….


Έτσι και σήμερα, ρίχνουν τα βάρη της κρίσης στους λαούς .


Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ


Τι προηγήθηκε όμως της δεκαετίας του 1940 ;


Είπαμε για την άνοδο στην πολιτική εξουσία των φασιστικών και φιλοφασιστικων κόμματων. Είναι όμως χρήσιμο να ξέρουμε τι χαρακτηριστικά είχαν τα κόμματα αυτά , ποιος είναι ο πολιτικός λόγος και η πρακτική τους. Ποιοι τα βοήθησαν και τα ενίσχυσαν;


Το ναζιστικό- εθνικιστικό κόμμα του Χίτλερ στη Γερμανία το ενίσχυσαν οι Γερμανοί πλουτοκράτες.


Χρησιμοποιώντας τον λαϊκισμό και ένα ψεύτικο λόγο ενάντια στο σύστημα , κολακεύοντας τις μάζες, έστρεψε την οργή και την αγανάκτηση μεγάλου μέρους του εξαθλιωμένου γερμανικού λαού ( εδώ πρέπει να πούμε ότι ποτέ δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία ακόμη και σε συνθήκες αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας) ενάντια σε εχθρούς που κατασκεύασε το ίδιο, δηλαδή τους κομμουνιστές , τους Σλάβους, τους Εβραίους, τους τσιγγάνους, την αγωνιζόμενη εργατική τάξη.


Κατόρθωσε με τη βία, την προπαγάνδα και την ρουσφετολογική εξαγορά, χρησιμοποιώντας τα μέσα που του έδωσε απλόχερα η γερμανική πλουτοκρατία , να αθωώσει τον πραγματικό ένοχο, το εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού που υπήρχε στη Γερμανία.


Εμφανιζόταν ως φιλάνθρωπο ενσωματώνοντας τους ανέργους για ένα κομμάτι ψωμί, όχι για να καταργήσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης αλλά για να το διαιωνίσει και να το στηρίξει.


Έκανε λόγο για ανώτερη γερμανική φυλή , για γερμανικό αίμα στην οποία φυλή θα έπρεπε να υποταχτούν οι κατώτεροι λαοί.


Υποστήριζε ότι η γερμανική κοινωνία είναι ενιαία, όχι ταξική , αφού αυτό που την ενώνει, είναι το γερμανικό αίμα και η καταγωγή, άρα ήταν σαν έλεγε στο λαό «μην αγωνίζεσαι ενάντια στους εκμεταλλευτές σου που έχουν το ίδιο αίμα με σένα».


Ποια καλύτερη υπηρεσία θα μπορούσαν να προσφέρουν οι Γερμανοί εθνικιστές στην άρχουσα τάξη της Γερμανίας;


Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ


Στην Ελλάδα ζούμε εδώ και 9 χρόνια μια οξυμμένη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζούμε ένα εσωτερικό- ταξικό πόλεμο που γίνεται προσπάθεια να λήξει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης.


Στην κατάσταση αυτή απελπισμένοι άνθρωποι, χωρίς πολιτική εμπειρία περιμένουν το σωτήρα που θα τους σώσει. Εδώ ακριβώς κάνει την εμφάνιση του ο εθνικισμός και ο φασισμός, αφού πιο πριν είχε καλλιεργηθεί το έδαφος. Η ενοχοποίηση των μεταναστών και του συνδικαλιστικού κινήματος ξεκίνησε από τα αστικά κόμματα.


«Θα ελευθερώσουμε το κέντρο της Αθήνας από τους μετανάστες» έλεγε ο κύριος Σαμαράς, «κλείνετε τα λιμάνια και διώχνετε τις επιχειρήσεις» «κάνετε εξαλλοσύνες» επαναλαμβάνονταν από τον κύριο Παπανδρέου, τον κ. Τσιπρα μέχρι τη Χρυσή Αυγή.


«Χτυπάτε την εθνική οικονομία» έλεγαν.


Όχι δεν υπάρχει καμιά «εθνική οικονομία». Όσο το σύστημα μαζεύει τον πλούτο σε λίγα χέρια και κρατάει στη ζωή τους πολλούς ίσα για να ζουν δουλεύοντας ως δούλοι, η οικονομία είναι οικονομία της άρχουσας τάξης, όχι εθνική.


Κρύβουν οι αστοί πολιτικοί ότι ο φασισμός είναι παιδί του δικού τους συστήματος, αφού διαφέρουν από αυτόν ως προς τα μέσα ενώ συμφωνούν στην καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας.


Για παράδειγμα, πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΖΗΜΕΝΣ που λάδωνε Έλληνες αστούς πολιτικούς και τα κόμματα τους για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία της σε βάρος μας, ήταν κολόνα της γερμανικής οικονομίας, τόσο επί ναζιστικής Γερμανίας όσο και σήμερα επί Μέρκελ;


Ποια καλύτερη απόδειξη υπάρχει από τη συνδετική αυτή ουσία, την καπιταλιστική επιχείρηση δηλαδή, που συνδέει το φασισμό με τον καπιταλισμό;


Φίλες και φίλοι,


Κριτήριο πατριωτισμού στις μέρες μας είναι ο αγώνας ενάντια στην ύπαρξη των ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ βάσεων στην Ελλάδα-- κριτήριο πατριωτισμού είναι να υπηρετεί ο ελληνικός στρατός την άμυνα της χώρας και όχι τα σχέδια των Αμερικανών και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.


Κριτήριο πατριωτισμού είναι η φιλία και η αδελφοσύνη ανάμεσα στους λαούς και η ύπαρξη κοινωνικών συστημάτων που λειτουργούν σε όφελός τους.


Τρίβουν τα χέρια τους οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους όταν κατευθύνουν τη δίκαιη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση από τις αντιλαϊκές πολιτικές των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων ενάντια στους γειτονικούς λαούς ή στη συμμετοχή σε εθνικιστικά συλλαλητήρια την ώρα που έχουμε «το λύκο μέσα στο σπίτι μας».


Με τον τρόπο αυτό βγάζουν από το στόχαστρο της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής τους πραγματικούς υπαίτιους για τους κινδύνους ενάντια στην εθνική μας ανεξαρτησία και την Ειρήνη στην περιοχή...


Κρύβουν τις κύριες αιτίες για τα προβλήματα και την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στα γειτονικά κράτη


Τη σημερινή μέρα δεν τη γιορτάζουν στα ελληνικά σχολεία, δεν κάνουν παρελάσεις και ομιλίες. Το αστικό πολιτικό σύστημα , όταν δεν αποσιωπά την επέτειο της απελευθέρωσης από το γερμανικό ζυγό , διαστρεβλώνει το νόημα της , υποβαθμίζει τη σημασία της .


Γι’ αυτό λοιπόν εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίζουμε τα γεγονότα και να εμβαθύνουμε σ’ αυτά. Να δείξουμε ότι , όπως και τότε , οι Έλληνες εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα , η νεολαία μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να νικήσουν τους συγχρόνους εκμεταλλευτές και κατακτητές, ντόπιους και ξένους.


Να διώξουν τα σύννεφα του πολέμου που μαζεύονται ξανά απειλητικά πάνω από τα Βαλκάνια.


Για να κτίσουν τη δική τους ξεχωριστή κοινωνία, στην οποία ο εργαζόμενος λαός θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια, σιγουριά και αισιοδοξία για το μέλλον.


--ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ


--ΖΗΤΩ Η 26η ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944, ΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΖΥΓΟ


--ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

-- ΕΞΩ TO NATO ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ