Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Εστία Πιερίδων Μουσών και Δήμος Κατερίνης - Συναυλία με το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» αφιερωμένη στην επέτειο του ΟΧΙ.

Με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Εφορεία Χορωδίας της Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κατερίνης...

παρουσιάζει το έργο σταθμό της ελληνικής μουσικής, το αριστουργηματικό λαϊκό ορατόριο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη.


Το έργο παρουσιάζεται συμβολικά το βράδυ της φετινής επετείου του ιστορικού ΟΧΙ, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου και 5ου γενικού λυκείου Κατερίνης.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό και δημοσιογράφο κα. Μαίρη Γ. Μαρκετάκη, «στο συγκεκριμένο ποίημα του Ελύτη, όπως οι περισσότεροι αναλυτές του υποστηρίζουν, η βυζαντινή φόρμα εντάσσεται οργανικά με τη στιχουργία και τη μετρική, ενώ η λατρευτική αποθέωση της Ελλάδας και η αλληγορία που κυριαρχεί μαζί με τη σύμπτυξη και συναίρεση του άπειρου χρόνου σε μία στιγμή διαρκείας, συνιστούν τα θεμελιακά χαρακτηριστικά του. Το περιεχόμενο, το νόημα ή το μήνυμα του «Άξιον Εστί» δεν είναι κάτι διαφορετικό από τη μορφή του, η γλώσσα, η αρχιτεκτονική σύνθεση, η διακειμενικότητα και το ύφος είναι ταυτόχρονα σημαίνοντα και σημαινόμενα». Κατά τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη, «το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους από τη γένεση «αυτού του κόσμου του μικρού του μέγα», έως την προφητική ενόραση των δεινών που επεσώρευσε επάνω μας η δικτατορία».

Η παρούσα ερμηνευτική προσέγγιση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη βασίζεται όχι μόνο στα γνωστά λαϊκά μέρη του έργου αλλά αναδεικνύει ανάγλυφα την αρμονική συνύπαρξη του βυζαντινού ιδιώματος με το αρχαιοελληνικό πνεύμα και την αντιπαράθεση και εναλλαγή της θρησκευτικής κατάνυξης με τον διονυσιακό οίστρο .

Στο ρόλο του Λαϊκού Τραγουδιστή ο Γιάννης Χαρίσης, του Ψάλτη (βαρύτονου) ο Δημήτριος Χωνός και του Αναγνώστη ο Θωμάς Βελισσάρης.

Συμμετέχουν η Χορωδία Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης»

Μέλη Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης»

Ορχήστρα Musicart Νέου Ωδείου Κοζάνης σε διδασκαλία Μαρίας Καραγιάννη

Ορχηστρικό σύνολο Εστίας Πιερίδων Μουσών

Ευθύμιος Μαυρίδης, Διεύθυνση

Κυριακή 28 Οκτωβρίου, ώρα 20:00,αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2ου/5ου ΓΕΛ Κατερίνης

Είσοδος ελεύθερη

Δελτίο τύπου.