Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 Βιβλιοπαρουσίαση - ομιλία με θέμα «Ο μηδενισμός και οι νέοι»

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 6.30 μ.μ. στην ΕΚΑΒΗ (ισόγειο) θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση - ομιλία με θέμα «Ο μηδενισμός και οι νέοι», εκδ. University Studio Press, του Umberto Galimberti, καθηγητή Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Βενετίας και συγγραφέα μιας πληθώρας βιβλίων, άρθρων και μελετών.

Η παρουσίαση του θέματος θα γίνει από τον μεταφραστή του βιβλίου Μελετιάδη Μελέτη, ψυχίατρο-ψυχαναλυτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και υπεύθυνου του περιοδικού Ψυχανάλυσης και Ανθρωπιστικών Επιστημών Συνάντηση (εκδ. University Studio Press).

Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση της Οικολογικής ομάδας Μητέρα Γη και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινότητα, ιδιαίτερα όσους εμπλέκονται σε διαδικασίες ανατροφής, παιδαγωγικής και μόρφωσης των παιδιών και των νέων μας, σε ζητήματα που προκαλούν τα αδιέξοδα και τη δυσφορία των σύγχρονων νέων.

Ο μηδενισμός και η απαξίωση όλων των αξιών, η εποχή των θλιμμένων παθών, η απώλεια ενδιαφέροντος για το σχολείο, ο συγκινησιακός αναλφαβητισμός, η «γοητεία» των ναρκωτικών είναι κάποιοι από τους άξονες που προσεγγίζει ο Galimberti μέσα από μια καταδυτική διαδρομή στις αιτίες και τους σκοπούς αυτών των φαινομένων σε σχέση με τους νέους που υποφέρουν «…αν και δεν το συνειδητοποιούν πάντοτε. Υποφέρουν όχι εξαιτίας των συνηθισμένων υπαρξιακών κρίσεων που χαρακτηρίζουν τη νεότητα, αλλά διότι ένας ενοχλητικός επισκέπτης, ο μηδενισμός, τριγυρνάει μεταξύ τους, διεισδύει στα αισθήματά τους, συγχέει τις σκέψεις τους, σβήνει προοπτικές και ορίζοντες, απογοητεύει την ψυχή τους και μαραζώνει τα πάθη καθιστώντας τα «άψυχα»......Υπάρχει διέξοδος; Μπορούμε να βγάλουμε από την πόρτα τον ενοχλητικό επισκέπτη;». Μέσα από την εμβάθυνση και την παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων του συγγραφέα, ο κ. Μελετιάδης θα επιχειρήσει μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό για τις ανησυχίες των γονέων και τα αδιέξοδα της παιδείας αναφορικά με τη δυσφορία της νεότητας και τον ενοχλητικό της φιλοξενούμενο.


Ο κ. Μελετιάδης Μελέτης έχει επιμεληθεί επίσης τη μετάφραση των βιβλίων Ύβρις και Νέμεσις του Luigi Zoja, Παρερμηνείες της ψυχής του Umberto Galimberti και Ο Θυμός των παιδιών της Alba Marcoli.



Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη"