Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Ανακοίνωση: Το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής 20 Ιανουαρίου 2019

Το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής 20 Ιανουαρίου, κατά το Reuters το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, πέρασε στην ιστορία.

Παρότι οργανώθηκε μέσα σε μόλις μια εβδομάδα κατέδειξε με τη μαζικότητα, τον παλμό, τη νεανικότητα, την υπερκομματική συμμετοχή, πως ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία στέκεται απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτηριστική ένδειξη η πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, όπου το 70% των ερωτηθέντων είναι κατά της συμφωνίας και μόλις το 12% τάσσεται υπέρ αυτής. Στους νεότερους μάλιστα (17-24 ετών) το ποσοστό άρνησης της συμφωνίας είναι 67% και μόλις το 9% συμφωνεί. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η νεολαία παίρνει στην συντριπτική της πλειοψηφία θέση υπέρ ενός εθνικού θέματος.


Το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής δεν έφτασε ποτέ στο σημείο της κορύφωσής του. Μέχρι τις 14.45 που μιλούσε η Αφροδίτη Μάνου συνέρρεε κόσμος από κάθε κατεύθυνση. Γι’ αυτό και η Αστυνομία αποφάσισε να το διαλύσει εξαπολύοντας δεκάδες δακρυγόνα, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνεψαν να ποδοπατηθούν. Σκοπός της ήταν να εκφοβίσει τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών για να μην ξανακατεβούν στον δρόμο στο επόμενο ραντεβού, την ημέρα που θα κυρώνεται από το ελληνικό κοινοβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα το καταφέρουν. Το τρίτο μεγάλο συλλαλητήριο σε διάστημα δώδεκα μηνών για την Μακεδονία αποδεικνύει ότι το ονοματολογικό των Σκοπίων αλλάζει εκ βάθρων το πολιτικό σκηνικό.


Η Επιτροπή για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Με το μεγάλο της πανό που δέσποζε από τα σκαλάκια του Συντάγματος και καλούσε σε «δημοψήφισμα τώρα», έδινε τον τόνο, να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός για την συμφωνία των Πρεσπών. Στα τραπεζάκια της Επιτροπής δεκάδες χιλιάδες στάθηκαν υπομονετικά να υπογράψουν και εκατοντάδες από όλες τις άκρες της Ελλάδος πήραν έντυπα υπογραφών για να συγκεντρώσουν υπογραφές από τους οικείους τους. Ενώ με ηλεκτρονικό τρόπο έχουν μέσα σε έξι μέρες που έχει ξεκινήσει η καμπάνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν υπογράψει. Μεταξύ αυτών μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών, επιστημόνων, συγγραφέων κ.λπ.


Η Επιτροπή ενθαρρυμένη από την μεγάλη ανταπόκριση που έχει η καμπάνια για διενέργεια δημοψηφίσματος θα συνεχίσει την δραστηριότητα της. Οποιοσδήποτε θέλει έντυπα συλλογής υπογραφών ας επικοινωνήσει μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση dhmopshfismamakedonia@gmail.com για να του στείλουμε.


Και βέβαια θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συμμετάσχουμε στην πάνδημη διαμαρτυρία που θα οργανωθεί την ημέρα της ψήφισης της συμφωνίας από τη Βουλή για να διατρανώσουμε για μια ακόμα φορά την αντίθεση του λαού στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τον ακραίο εκφυλισμό του πολιτικού συστήματος.


Τέλος, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μη συναινέσει στο συντελούμενο έγκλημα και να παραιτηθεί, εμποδίζοντας έτσι την κύρωση της επαίσχυντης συμφωνίας.


21 Ιανουαρίου 2018
Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Μακεδονία