Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Και οι μη καπνιστές έχουν ψυχή (2ο μέρος)

Γράφει η Κωνσταντινίδου Χαρούλα

Αγαπητοί συμπολίτες, με αφορμή το άρθρο μου "Και οι μη καπνιστές έχουν ψυχή" που δημοσιεύθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2018 σε διάφορα ιστολόγια και ιστοσελίδες της πόλης μας, γράφω σήμερα τη συνέχεια.


Η απήχηση του άρθρου ήταν μεγάλη. Πλήθος ανθρώπων που μένουν στην Κατερίνη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας δήλωσαν ότι ενοχλούνται από τον καπνό στο εσωτερικό όχι μόνο καταστημάτων εστίασης, αλλά και δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων, δικαστηρίων, κτλ. Το άρθρο εξέφραζε μια άποψη που είχαν και εκείνοι αλλά δεν βρήκαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να εκφράσουν. Μέσα στους ανθρώπους αυτούς ήταν και καπνιστές που αναγνωρίζουν ότι ο καπνός ενδέχεται να ενοχλεί τον διπλανό τους και με δική τους πρωτοβουλία καπνίζουν έξω από τα καταστήματα.

Είναι γεγονός ότι ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει και εκείνον που καπνίζει αλλά και τον παθητικό καπνιστή. Δεν θα εστιαστώ στην ελεύθερη επιλογή και βούληση του καθενός να έχει τις δικές του συνήθειες.

Σκοπός του άρθρου είναι να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για μία νέα δράση που γεννήθηκε από τις…στάχτες.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά τη δημοσίευση του άρθρου, όταν αρκετοί έδειξαν ενδιαφέρον να μειωθεί ο καπνός στα καταστήματα και τις υπηρεσίες της πόλης μας, δημιουργήθηκε μία ομάδα 14 ατόμων, σε ένα άκαπνο μαγαζί της πόλης μας, για να ενώσει τις φωνές της για το κοινό καλό και να εκπροσωπήσει εκείνους που ως τώρα δεν μιλούσαν για το θέμα αυτό, από φόβο μην παρεξηγηθούν.

Ανακοινώνουμε επίσημα την έναρξη της Αντικαπνιστικής Κίνησης Κατερίνης για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα. Η κίνησή μας μετρά έως τώρα 755 μέλη και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει την αντικαπνιστική κουλτούρα στο Νομό μας, δίνοντάς του ένα προβάδισμα έναντι των άλλων νομών , καθιστώντας τον υπόδειγμα όπου όλοι σέβονται όλους, καπνιστές και μη.


Σκοπός της Κίνησης είναι:


• Η τήρηση του νόμου απαγόρευσης καπνίσματος, όπως αναφέρει εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, σε κλειστούς, εσωτερικούς χώρους

• Η ευαισθητοποίηση των πολιτών, καπνιστών και μη, σχετικά με τις συνέπειες του καπνίσματος

• Κάλεσμα των ιδιοκτητών των μαγαζιών και χώρων εστίασης να εφαρμόσουν τον νόμο

• Διαφύλαξη του δικαιώματος στην ασφαλή διασκέδαση όλων των πολιτών ισότιμα και ειδικά των ευπαθών ομάδων (βρεφών, καρκινοπαθών, ανθρώπων με ασθενική υγεία, κτλ.)

• Κάλεσμα των καπνιστών να κατανοήσουν ότι ο καπνός πράγματι ενοχλεί και βλάπτει τον διπλανό τους και να καπνίζουν εκτός των εσωτερικών χώρων


Τι δεν επιδιώκει η Κίνηση:


• Δεν βάλλεται κατά κανενός καπνιστή. Η Αντικαπνιστική Κίνηση και τα άτομα που την απαρτίζουν σέβονται κάθε πολίτη και δεν επιθυμούν την περιθωριοποίηση κανενός.

• Δεν βάλλεται κατά κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. Αντιθέτως επιδιώκει την καθολική και ισότιμη εφαρμογή του νόμου έτσι ώστε κανένας να μην επωφελείται έναντι του άλλου.

Θα μας βρείτε στο Facebook αναζητώντας την Αντικαπνιστική Κίνηση Κατερίνης για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα, στη δημόσια ομάδα που δημιουργήσαμε. Με χαρά είδαμε κι άλλους πολίτες να στηρίζουν την κίνηση αυτή διεκδικώντας ένα καθαρό περιβάλλον για εκείνους και τις οικογένειές τους κατά τις πολύτιμες ώρες ψυχαγωγίας. Θα μας βρείτε επίσης σε πολλά άκαπνα μαγαζιά της πόλης.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα βασικό επιχείρημα που ως τώρα ακούσαμε από κάποιους συμπολίτες μας. «Αν το κάπνισμα απαγορευτεί, οι καρέκλες των καταστημάτων θα είναι άδειες». Αυτό είναι ένας μύθος και απόδειξη είναι οι πόλεις που εφαρμόζουν την νομοθεσία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η επένδυση στην υγεία των πελατών του από την πλευρά ενός ιδιοκτήτη καταστήματος δείχνει επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και προσδίδει κύρος στο κατάστημά του. Σε αρκετές πόλεις στην Ελλάδα καθώς και στα άκαπνα καταστήματα της Κατερίνης, οι καρέκλες είναι γεμάτες.

Σας καλούμε να στηρίξετε τη δράση μας, να τη γνωστοποιήσετε σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται και ξεκινώντας τη νέα χρονιά, ας την καταστήσουμε άκαπνη χρονιά για τον νομό μας.

Για ένα πιο καθαρό περιβάλλον, για επένδυση στη δημόσια υγεία και λιγότερη επιβάρυνση του τομέα της υγείας, για την αναβάθμιση της πόλης σου!


Κωνσταντινίδου Χαρούλα

εκ μέρους της Αντικαπνιστικής Κίνησης Κατερίνης για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα



*Εδώ το 1ο μέρος: https://pierikialithia.blogspot.com/2018/12