Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η «χαλαρή» ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν είναι ότι το καλύτερο…


Πληθώρα συνδυασμών και υποψηφίων αποζητούν την ψήφο μας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (Δημοτικές-Περιφερειακές). Πριν ψηφίσουμε, καλό είναι να σκεφτούμε λίγο.


Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν πλέον δύναμη στα χέρια τους και με το πέρασμα του χρόνου θα αυξάνονται όχι μόνο οι αρμοδιότητες τους (αναθέσεις μεγάλων έργων, προσλήψεις, εισπράξεις φόρων κ.α.) αλλά θα έχουν την δυνατότητα να διαμορφώνουν και να ασκούν πολιτική σε διάφορα θέματα όπως το προσφυγικό, δημοψηφίσματα, ακόμα και σε εθνικά θέματα ή και θέματα εξωτερικής πολιτικής.


Είναι θέμα χρόνου (εξαρτάται από την κεντρική πολιτική εξουσία και τις διεθνείς εξελίξεις) τόσο οι Περιφέρειες όσο και οι Δήμοι να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτάρκεια και απεξάρτηση από το κεντρικό κράτος. Κάτι που είναι και επιδίωξη των κυβερνήσεων ώστε να απαλλαγούν από το πολιτικό κόστος των φοροεπιδρομών στη κοινωνία (δίνοντας την διαχείριση και την είσπραξη τους στην αυτοδιοίκηση) αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών.


Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ποιοι θα είναι οι συνδυασμοί που θα εκλεγούν και από ποιους ανθρώπους θα στελεχωθούν.


➤ Ας πάρουμε για παράδειγμα το επίκαιρο θέμα με τα Σκόπια:


Αν π.χ. μια υποψήφια δημοτική παράταξη που θέλει να λέγεται «ανεξάρτητη» αλλά έχει στον συνδυασμό της υποψηφίους που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (που θέλει να δώσει το όνομα της Μακεδονίας στους σκοπιανούς), ποια θα είναι η στάση αυτών των υποψηφίων σε μια σημαντική συνεδρίαση ή μια κρίσιμη ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο π.χ. για λήψη απόφασης αποδοχής της «Συμφωνίας των Πρεσπών» ή την διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου ή ακόμα ενός δημοψηφίσματος;


Τι θα ψηφίσουν αυτά τα στελέχη;


Βλέπετε λοιπόν ότι είναι σημαντικό να κοιτάμε όχι απλά τον συνδυασμό που διεκδικεί την ψήφο μας, αλλά και ποιοι είναι οι υποψήφιοι του.


Άλλο παράδειγμα:


➤ «Ανεξάρτητος» συνδυασμός που η πλειοψηφία των υποψηφίων του είναι κομματικά στελέχη πολιτικών κομμάτων που ψήφισαν και εφάρμοσαν μνημόνια με το «σκεπτικό» της… σωτηρίας μας, όταν θα έρθει η στιγμή να αποφασίσουν ποια οικονομική (φορολογική) πολιτική θα εφαρμόσουν, τι θα αποφασίσουν;


Θα αποφασίσουν πάλι να μας «σώσουν»;


Δεν χρειάζεται να αμφιβάλουμε ότι όλοι οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητές εκλογές θα ακολουθήσουν πιστά τις προσταγές των πολιτικών κομμάτων ή φορέων που ανήκουν.


Ακόμα και αυτοί που συμπεριφέρονται «χαλαρά» και λένε αριστερά και δεξιά ότι νοιάζονται για τον πολίτη, δεν θα διστάσουν να πάρουν μέτρα κατά του πολίτη αν αυτή θα είναι η εντολή του κόμματος.


Θα βάλουν μπροστά την πολιτική επιβίωση τους (δηλαδή την καρέκλα) αδιαφορώντας για τα προβλήματα της κοινωνίας.


Και κάτι άλλο:


➤ Ακόμα και η «αφωνία» διαμορφώνει και επιβάλλει πολιτικές.


Όταν κάποιος εκλεγμένος απουσιάζει από μια κρίσιμη ψηφοφορία ή σε όλη την θητεία του δεν ανοίγει ποτέ το στόμα του για να εκφέρει άποψη για σημαντικά θέματα, τότε εξασκεί πολιτική…


Έτσι λοιπόν η «χαλαρή» ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ψήφος σε κολλητούς και συγγενείς και σε υπερπροβεβλημένους και υπερφωταγωγημένους υποψήφιους κρύβει παγίδες, για αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί που θα την δώσουμε…


Κανταρτζής Μιχάλης