Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

«Έρευνα σε εξέλιξη για οικονομική απάτη και παρατυπίες στην Ελλάδα στην παροχή τροφίμων σε πρόσφυγες με χρήματα της ΕΕ»

 Η ΕΕ απαντά στην καθ' έξιν προσπάθεια φίμωσης του Τύπου από την κυβέρνηση στην Ελλάδα: «Έρευνα σε εξέλιξη για οικονομική απάτη και παρατυπίες στην Ελλάδα στην παροχή τροφίμων σε πρόσφυγες με χρήματα της ΕΕ» - απάντηση σε Εύα Καϊλή και Ανδρέα Λοβέρδο με αφορμή την στοχοποίηση ΜΜΕ.


Σε αναμονή των αποτελεσμάτων, για το έτος 2017, του Παρατηρητηρίου που εντοπίζει τις απειλές για την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα δημοσιευθούν εντός των προσεχών εβδομάδων, απαντά ότι βρίσκεται η Επιτροπή, μέσω της κ. Gabriel, στην Εύα Καϊλή, αναφορικά με την ερώτηση την οποία κατέθεσε η Ευρωβουλευτής, με αφορμή τόσο την μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στον εκδότη, τον διευθυντή και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε συνέχεια δημοσίευματός της σχετικά με έρευνα για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για το μεταναστευτικό και την τραγική κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, αλλά και τις διαρκείς πιέσεις που ασκούνται στα ελληνικά ΜΜΕ, όπως την εφημερίδα Παραπολιτικά, τοiefimerida.gr, το protagon, το ΣΚΑΪ κ.α., με διαφορετικές αιτιάσεις.
Η κ. Gabriel, τονίζει, ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι σεβαστές, ενώ τα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για τις προαναφερόμενες παρατυπίες δε, στην διαχείριση της χρηματοδότησης, σύμφωνα με την απάντηση της κ. Gabriel στην Εύα Καϊλή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), έχει κινήσει διαδικασία έρευνας η οποία είναι σε εξέλιξη, χωρίς να μπορεί μέχρι στιγμής να παρέχει περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενη λόγους προστασίας της εμπιστευτικότητας της εν λόγω διαδικασίας. Αν βρεθούν παρατυπίες κινείται διαδικασία ανάκτησης των σχετικών ποσών.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004896/2018
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Eva Kaili (S&D)
Θέμα: Η καθ' έξιν προσπάθεια φίμωσης του Τύπου από την κυβέρνηση στην Ελλάδα
Η Ελληνική Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτη Καμμένου, στρέφεται ξανά εναντίον των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα, μηνύοντας για συκοφαντική δυσφήμιση τον εκδότη, τον διευθυντή και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ εφημερίδας, με αφορμή δημοσίευμά της σχετικά με έρευνα που διεξήχθη για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για το μεταναστευτικό και την τραγική κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου. Ο Έλληνας Υπουργός ισχυρίζεται πως συκοφαντείται, ενώ η απαρχαιωμένη, αντισυνταγματική και αντίθετη με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ελληνική νομοθεσία επιβάλλει την αυτόφωρη σύλληψη των δημοσιογράφων, πριν καν ερευνηθεί δικαστικά αν υπάρχει υποψία αδικήματος! Η κυβέρνηση μάλιστα μόλις σήμερα αρνήθηκε να δεχτεί στη Βουλή τροπολογία του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου για την κατάργηση αυτής της τυποκτόνου διάταξης νόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διεθνής και ευρωπαϊκός Τύπος βρίθει σχετικών με τη Μόρια αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα.
1. Ποια η θέση της Επιτροπής, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, έναντι των ενεργειών της κυβέρνησης για τον Τύπο και την ελευθερία του στην Ελλάδα;
2. Θα συνεχίσει η ΕΕ να κωφεύει στο θέμα της κακοδιαχείρισης των κονδυλίων με αποτέλεσμα την κατάσταση στην Μόρια;

EL
E-004896/2018
Απάντηση της κας Gabriel
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(7.1.2019)


Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι σεβαστές.

Ο Χάρτης απευθύνεται στα κράτη μέλη μόνον όταν αυτά εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης, ενώ τα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Επιτροπή θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή στα αποτελέσματα του παρατηρητηρίου για την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης (MPM), που εντοπίζει τις απειλές για την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης. Αυτά περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, ανάλυση της εφαρμογής των νόμων περί δυσφήμισης και συκοφαντίας(http://cmpf.eui.eu/media-pluralism-monitor/mpm-2016-results/greece/). Τα αποτελέσματα του MPM για το έτος 2017 αναμένεται να δημοσιευθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχει κινήσει διαδικασία έρευνας για εικαζόμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ. Δεδομένου ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια στο στάδιο αυτό, για λόγους προστασίας του εμπιστευτικού χαρακτήρα της εν εξελίξει έρευνας, καθώς και ενδεχόμενων επακόλουθων ερευνών, των μεταγενέστερων δικαστικών διαδικασιών, των προσωπικών δεδομένων και των δικονομικών δικαιωμάτων (Το γεγονός ότι το θέμα εξετάζεται από την OLAF δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε εμπλεκόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο αθωότητας και τα δικαιώματα υπεράσπισης των φυσικών/νομικών προσώπων που αφορά η έρευνα).

Ως προς τη Μόρια, η Επιτροπή είναι ενήμερη για την κατάσταση και στηρίζει τις ελληνικές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής. Βάσει των επισκέψεων παρακολούθησης των σχετικών έργων, η Επιτροπή δεν έχει βρει μέχρι σήμερα αποδεικτικά στοιχεία περί κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ. Εάν εντοπιστούν τυχόν σφάλματα, παρατυπίες ή απάτη, η Επιτροπή προβαίνει σε ανάκτηση των σχετικών ποσών.