Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Δελτίο Τύπου Ένωση Ποντίων Πιερίας

Σε εξαιρετικά γιορτινό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 η κοπή της Βασιλόπιτας στην κατάμεστη αίθουσα του εντευκτηρίου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, με την παρουσία μελών και φίλων του συλλόγου.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών του Πόντου από τα τμήματα χορωδίας, λύρας και νταουλιού με την καθοδήγηση του δασκάλου και χοράρχη κ. Μάκη Λολοσίδη.

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ.κ. Γεώργιου τέλεσε το ευχέλαιο, και μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιου στους παρευρισκόμενους.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου κ. Κώστας Παπουτσίδης της Ένωσης Ποντίων Πιερίας ευχήθηκε σε όλα τα μέλη και φίλους του συλλόγου να έχουν μια καλή και δημιουργική χρονιά. Επεσήμανε ότι το 2019 είναι μια χρονιά ορόσημο για τον Ποντιακό Ελληνισμό μιας και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα που αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα ο Μουσταφά Κεμάλ και διετέλεσε την δεύτερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού των 353.000 Ελλήνων του Πόντου και ανέφερε ότι ο σύλλογος τιμώντας την μνήμη των προγόνων μας που ακόμα ζητούν Δικαίωση τόσο από την Διεθνή κοινότητα όσο και από τον ίδιο τον θύτη προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου. Ανέφερε δε την μεγάλη προσπάθεια που έκανε η προηγούμενη διοίκηση με την τέως Πρόεδρο κ. Ζαίρα Λαζαρίδου να συντηρήσει κειμήλια του λαογραφικού μουσείου του συλλόγου και τόνισε ιδιαίτερα ότι στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι τόσο να συνεχίσει την συντήρηση αλλά κύρια να κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να το επαναλειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, επίσης εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελούν όλα τα τμήματα του συλλόγου. Τέλος προσκάλεσε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στον μεγάλο ετήσιο χορό της Ένωσης Ποντίων την Κυριακή το μεσημέρι 17 Φεβρουαρίου 2019 στο οικογενειακό κέντρο ¨Grande Sala¨.

Ο Πρόεδρος κ. Παπουτσίδης μετέφερε τις ευχές από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου για καλή δύναμη και καλό έργο σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και του
συλλόγου. Ο κ. Παπαζιώγας μεταφέροντας τις ευχές του δημάρχου, ευχήθηκε καλή δύναμη στο Δ.Σ. του συλλόγου και συνεχάρη το απερχόμενο συμβούλιο για το δύσκολο έργο που κατέβαλλε, διατήρησε και παρέδωσε.

Στο τέλος, ο κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, έκανε μια μικρή αναφορά στα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στον Πόντο, και παρουσίασε ένα από αυτά, το Καλαντίασμα. Έριξε φουντούκια και καρύδια, όπως ορίζει το έθιμο, λέγοντας «Άµον το ρούζ'νε αούτα τα καλά, αετσ' πα να ρούζ'νε απές΄ σ΄οσπίτ΄ ν΄εµουν τ΄ευλοϊας και τα καλοσύνας».

Το μέλος του συλλόγου ο κ. Γιώργος Τσαχουρίδης διέθεσε χρηματικό ποσό στον σύλλογο στην μνήμη της αείμνηστης και αγαπητού μέλος του συλλόγου Ευρώπης Ηλιάδου καθώς και για την επέτειο 100 χρόνων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την κοπή της Βασιλόπιτας, για τους καλεσμένους και για τα τμήματα του συλλόγου.Το φλουρί της πρώτης κέρδισε ο κ. Δημήτρης Κόντης, μέλος του συλλόγου και του χορευτικού τμήματος, και του δόθηκε μια εξάτομη εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι δύο μικροί τυχεροί ήταν ο Λάζαρος Δανιηλίδης και Θεοφανια Μεγαλοπούλου, οι οποίοι έλαβαν σειρά βιβλίων ποντιακού Ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός από τα μέλη και τα τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Νίκος Παπαζιώγας, η αντιδήμαρχος κ. Πιπίτσα Μακρίδου Παρτσαλίδου, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ. Θεόδωρος Παυλίδης, ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Θανάσης Λιακόπουλος, και υποψήφιοι σύμβουλοι από όλους τους συνδυασμούς της Περιφέρειας και του Δήμου Κατερίνης.



Για το Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Πιερίας
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Κώστας Παπουτσίδης (6977241777)
Περιστέρα Πεΐδου (6982413539)