Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019

2ο Πολιτιστικό Συναπάντημα

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι οι αγωγοί της παράδοσης και της συνέχειας του Ελληνισμού. Μεταφέρουν στα μέλη τους και στη νεολαία τα ήθη και έθιμα των περιοχών που εκπροσωπούν, διδάσκουν ιστορία και φυσικά διατηρούν ζωντανές τις μνήμες στο αέναο ποτάμι του Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο των δράσεων του 2ου Πολιτιστικού Συναπαντήματος που θα πραγματοποιηθεί στις 9-06-2019 στην πόλη μας, οι Πρόεδροι των τεσσάρων συλλόγων (Μορφωτικός Σύλλογος Θρακικός Γανόχωρας - Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και ΠολιτισμούΠιερίας "Το Ξαθέρι"- Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας και Ένωση Ποντίων Πιερίας) που δημιούργησαν τη νέα "εστία" πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, τον νέο πολιτιστικό πυρήνα πνευματικής επικοινωνίας που ενώνει την Ελλάδα απ’ άκρη σ΄ άκρη, επισκέφθηκαν στις 14-03-2019, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ.κ Γεώργιο, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου και τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Σάββα Χιονίδη.

Συζήτησαν για τη διατήρηση και την προαγωγή του πολιτιστικού πλούτου μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ανάπτυξης, δεδομένου ότι υπάρχει ένα τεράστιο πολιτιστικό "κεφάλαιο" στην περιοχή μας και χρειάζεται η συμβολή από τους τοπικούς άρχοντες προκειμένου να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Ο πολιτισμός ενώνει και προάγει την κοινωνία αξιών και δημιουργεί συνθήκες βέλτιστης εξέλιξης και ευημερίας στο πλαίσιο αγαστής συνεργασίας μεταξύ των φορέων που έχουν αυτόν, ως κύριο στόχο τους! Ο ρόλος της Εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα κομβικός. Στόχος είναι η τοπική κοινωνική ανάπτυξη -που θα προκύψει ως αποτέλεσμα αυτής της νέας προσέγγισης- να αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, με σεβασμό στην τοπική ιστορία και την δημόσια αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, και της παράδοσης αυτού του τόπου. Αυτά τα στοιχεία του τοπικού πολιτισμού αξιοποιούνται σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό ενεργειών και δράσεων και τη σταδιακή καθιέρωση μιας τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας, που να διευκολύνει και να οδηγεί στην κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η "καθηλωτική λαίλαπα" που έχει ενσκήψει στον Ελληνισμό.Κι αυτό είναι μόνο η αρχή…

Με εκτίμηση και σεβασμό

Οι Πρόεδροι
κ. Αναστασιάδης Θωμάς – κ.Δουλγεράκης Μιχαήλ – κ.Μπογιατζής Αναστάσιος – κ. Παπουτσίδης Κων/νος.
Η Υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Τσαουσίδου Ευρώπη