Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Πιερίας "ΟΛΥΜΠΟΣ" για την επίσκεψη του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Αστέριου Καστόρη.

Την Τρίτη 02/04/2019 επισκέφτηκε το ΕΚΑΒ Πιερίας ο βουλευτής του νομού μας κ. Καστόρης Αστέριος, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας μας.

Όπως μας πληροφόρησε είχε προηγηθεί επίσκεψή του στα κεντρικά του ΕΚΑΒ στην Αθήνα όπου και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β. κ. Τζανετή Παναγιώτη.


Αναλυτικά συζητήσαμε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ξεκινώντας από το μείζον πρόβλημα της ακαταλληλότητας του απαρχαιωμένου στόλου των οχημάτων ασθενοφόρων που διαθέτει το ΕΚΑΒ Πιερίας, ο οποίος απαρτίζετε από δώδεκα(12) οχήματα εκ των οποίων μόνο ένα (1) η κινητή μονάδα, η όποια δωρίστηκε στο ΕΚΑΒ Πιερίας από συμπολίτισσα μας είναι σε καλή κατάσταση. Όσο αναφορά τα υπόλοιπα έντεκα (11) οχήματα ηλικίας από είκοσι ενός (21) έως δέκα (10) ετών τα νεότερα, έχουν διανύσει από 250.000 έως 650.000 χιλιόμετρα. Τα τρία ασθενοφόρα που παραλάβαμε από το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης τον Οκτώβριο του 2016 που βρισκόταν σε ακινησία λόγω κινητικότητας των οδηγών του και μεταφοράς τους στο ΕΚΑΒ Πιερίας από τις 8/4/2014, είναι αγορασμένα το 2009 και στα 3 χρόνια λειτουργίας τους έχουν αλλάξει τουλάχιστον δύο φορές μηχανή, ενώ παρουσίασαν πάρα πολλά προβλήματα και το ένα εξ αυτόν βρίσκεται στο συνεργείο δίχως ορίζοντα επιστροφής στην δύναμη του ΕΚΑΒ. Χωρίς ίχνος κινδυνολογίας και υπερβολής κρούσαμε το κώδωνα του κινδύνου και τονίσαμε για ακόμη μια φορά ότι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Πιερίας είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα να αντεπεξέλθουν στις απαιτητικές ανάγκες της υπηρεσίας μας. Οι βλάβες του στόλου μας είναι σχεδόν καθημερινές, πολλές από αυτές χρονοβόρες και σε κάποιες περιπτώσεις μόνιμες.


Επίσης, αναφέραμε το σοβαρότατο πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε, καθώς για τα ασθενοφόρα του νομού μας δεν έχει προβλεφθεί η αναγκαία απολύμανση, βιολογικός καθαρισμός, τουλάχιστον της καμπίνας των ασθενών, αλλά και ολόκληρου του οχήματος, σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού όπως γνωρίζετε συχνά καλούμαστε να μεταφέρουμε φορείς μεταδοτικών μολυσματικών ασθενειών (AIDS, ηπατίτιδες), με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους μόλυνσης για τους ασθενείς και τους Διασώστες.


Εκτενείς αναφορά έγινε για το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ Πιερίας και τις ανάγκες για την ευρύτερη στελέχωση του. Στο νομό μας επιχειρούν συνολικά 51 Διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρου, οι οποίοι καλούνται να επανδρώσουν 4 έως 5 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση (1 στο Λιτόχωρο, 2 με 3 στην Κατερίνη και σχεδόν 1 στο Αιγίνιο) καθώς και το ασυρματικό τηλεφωνικό κέντρο του νομού. Το ΕΚΑΒ Πιερίας εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 1000 περιστατικά το μήνα, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της προσέλευσης τουριστών και επισκεπτών στα 80χλμ ακτογραμμής της Πιερίας, διπλιάζοντας τον πληθυσμό του νομού. Επίσης η ύπαρξη χώρου φιλοξενίας μεταναστών, το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, το Εθνικό Οδικό δίκτυο που διαπερνά κατά μήκους του νομού, ο Όλυμπος, αλλά και οι καθημερινές διακομιδές ασθενών από το υποστελεχωμένο Γ.Ν. Κατερίνης σε άλλους νομούς, επιβάλλουν την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Πιερίας με επιπλέον διασώστες.


Μεταξύ άλλων αναφερθήκαμε σε προβλήματα όπως η έλλειψη στέγαστρου για τα ασθενοφόρα, η έλλειψη σύμβασης με τοπικό συνεργείο για την αποκατάσταση καθημερινών μικροβλαβών των οχημάτων καθώς και τις αυξημένες ανάγκες υγειονομικού υλικού.


Από τη μεριά του ο κ. Καστόρης δεσμεύτηκε, μετά και από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Τζανετή, ότι άμεσα θα ενισχυθούμε με 3 καινούργια ασθενοφόρα και με 2 συμβασιούχος για 1 έτος, Διασώστες, μέσω ΚΕΛΠΝΟ. Επίσης δεσμεύτηκε να συμβάλει ώστε ο νομός μας να ενταχθεί στο πρόγραμμα απασχόλησης αδειούχων, ένα πρόγραμμα στήριξης περιοχών που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού.



Με εκτίμηση για το Δ.Σ 

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΠΟΙΚΙΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ