Τρίτη, 16 Απριλίου 2019

Ο μεσαίωνας της ΔΑΚΕ

Είναι προφανές ότι οι αιρετοί της ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΔΕ Πιερίας αναπολούν τον μεσαίωνα που επικρατούσε πριν το 2012, όταν από άλλα πόστα έλυναν και έδεναν κανονίζοντας μεταθέσεις, αποσπάσεις σε φορείς, διευθύνσεις εκπαίδευσης, γραφεία βουλευτών και σχολεία.


Όλοι θυμόμαστε τις αμαρτωλές μεταθέσεις του 2012, όταν ήρθαν στο Νομό Πιερίας 188 συνάδελφοι, παρά το ότι υπήρχαν πλεονάσματα!

Θυμόμαστε τις κρίσεις για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, όταν τα τότε κόμματα εξουσίας μοίραζαν μεταξύ τους τις θέσεις.

Θυμόμαστε όλοι πώς γίνονταν οι τοποθετήσεις όσων συναδέλφων ήταν στη διάθεση.

Θυμόμαστε τους τότε Διευθυντές σχολικών μονάδων να τηλεφωνούν στον αρχιμάγειρα του ΠΥΣΔΕ:

- Στείλε μου τον τάδε και την τάδε.

- Μην τυχόν και μου στείλεις τον τάδε!

Ξαφνικά οι κομματικοί συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ανακάλυψαν ότι το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης χρειάζεται έλεγχο και αποφάσισαν να κάνουν τους ντετέκτιβ. Κι όταν δεν βρίσκουν τίποτα … εφευρίσκουν κάτι και κατά την προσφιλή τους συνήθεια προσβάλουν και συκοφαντούν.

Αυτή τη φορά ανακάλυψαν τα λειτουργικά κενά του Μουσικού Σχολείου, που δόθηκαν την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου οι συνάδελφοι που επιθυμούν να κάνουν αιτήσεις απόσπασης. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο όρος «λειτουργικά κενά» πριν το 2012 δεν υπήρχε για το ΠΥΣΔΕ Πιερίας και για τους αρχιμάγειρες της ΔΑΚΕ. Για λόγους ενημέρωσης και πλήρους διαφάνειας παραθέτουμε τα στοιχεία του Μουσικού Σχολείου:


ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Α/Α
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΝΩΝ
1
ΠΕ 02 Φιλολόγων
4
2
ΠΕ 03 Μαθηματικών
1
3
ΠΕ 04.04 Βιολόγων
1
4
ΠΕ 05 Γαλλικών
1
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Α/Α
ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ79.01 - ΤΕ16
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΝΩΝ
1
Πιάνο
11
2
Ταμπουράς
7
3
Κλασικό Βιολί
3
4
Ευρωπαϊκά Κρουστά
3
5
Κλασική Κιθάρα
5
6
Φλάουτο
1
7
Ακορντεόν
1
8
Καβάλι
1
9
Λαούτο
1
10
Μπουζούκι
1
11
Ποντιακή Λύρα
1
12
Παραδοσιακό κλαρίνο
1
13
Σαντούρι
1
14
Τρομπέτα
1
Οι αιρετοί της ΔΑΚΕ κάνουν γαργάρα τα κενά στις μουσικές ειδικότητες (γιατί προφανώς δεν έχουν κάποιον φίλο να βολέψουν). Στο στόχαστρο έβαναν τους ΠΕ02 και ΠΕ03, αγνοώντας τις αλλαγές που έχουν γίνει στο σχολείο μας και έχοντας πλήρη μεσάνυχτα για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποσπάσεις στα Μουσικά Σχολεία. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στα Μουσικά Σχολεία δεν προβλέπεται 2η ή 3η φάση αποσπάσεων.

Για παράδειγμα την περσινή χρονιά δεν δώσαμε λειτουργικό κενό σε ΠΕ03 γιατί στο σχολείο μας υπάρχει μαθηματικός με οργανική, ο οποίος όμως κάθε χρόνο αποσπάται στο ΣΔΕ Λάρισας. Όμως οι αποσπάσεις στα ΣΔΕ έπονται των αποσπάσεων στα Μουσικά Σχολεία. Κι έτσι όταν υλοποιήθηκε η απόσπαση του συναδέλφου, το κενό που άφησε δεν καλύφθηκε αυτόματα από άλλον ΠΕ03. Έτσι περιμέναμε τον Σεπτέμβριο για να καλυφθεί το κενό από το οικείο ΠΥΣΔΕ, το οποίο όμως δεν είναι υποχρεωμένο να διαθέσει εκπαιδευτικούς, παρά μόνο εφόσον καλυφθούν όλα τα άλλα σχολεία και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν πλεονάσματα.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τους ΠΕ02 με αποτέλεσμα το σχολείο μας κάθε Σεπτέμβριο να εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης με εκπαιδευτικό προσωπικό, αν λάβει κανείς υπόψη του και τα τεράστια κενά σε μουσικές ειδικότητες.

Προφανώς όμως αυτή η δυσλειτουργία του σχολείου μας αφήνει αδιάφορους τους αιρετούς της ΔΑΚΕ, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να δείχνουν την εμπάθεια που τρέφουν για το σχολείο μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ονόματά τους φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια υποψηφίων δημάρχων, αλλά δεν τόλμησαν να πουν μια λέξη για το τεράστιο κτιριακό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου που παραμένει άλυτο εδώ και 19 χρόνια.

Για λόγους εγκυκλοπαιδικούς να αναφέρουμε ότι φέτος στο Μουσικό σχολείο Κατερίνης, αλλά και όλα τα τελευταία χρόνια, υπηρετούν 4 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ΠΕ02 (διαφορετικοί κάθε χρόνο). Μια εκπαιδευτικός ΠΕ02 με οργανική στο σχολείο μας βρίσκεται στο εξωτερικό, μία αποσπάται κάθε χρόνο στο Κ.Π.Ε. Ανατολικού Ολύμπου και μία αποσπάται επίσης κάθε χρόνο σε Κ.Ε.Γ.

Όμως η βλακεία και η υποκρισία δεν έχουν όρια. Ο αιρετός της ΔΑΚΕ κος Τόκας, στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ στις 15-4-2019, υπερψήφισε κανονικά τα κενά του Μουσικού Σχολείου. Στη συνέχεια όμως, όταν πήγε στο σπίτι του να γράψει το ενημερωτικό, ή ξέχασε ότι τα υπερψήφισε ή τον μάλωσε η μαμά του και αποφάσισε να παραπλανήσει τους συναδέλφους αναφέροντας ψευδώς στο «ενημερωτικό» δελτίο ότι μειοψήφησε (4-1) και εφηύρε και κάποιους λόγους για τα μάτια του κόσμου.

Αυτό είναι το πρόβλημα των κομματικών συνδικαλιστών. Υπηρετούν το κόμμα και όχι τους συναδέλφους. Το πιο αστείο αλλά και τραγικό συνάμα είναι ότι ενώ προσπαθούν να κόψουν τις αποσπάσεις των συναδέλφων που θέλουν να έρθουν νόμιμα στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, την ίδια στιγμή ξημεροβραδιάζονται στα γραφεία των κυβερνητικών βουλευτών (!) παρακαλώντας για αποσπάσεις ημετέρων κομματικών του φίλων. Αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν πάρουν πάλι την εξουσία.Γιώργος Βαρδακώστας 

Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης