Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της Υγείας, κέρδος για το κεφάλαιο, οδυνηρές συνέπειες για το λαό.

*Γράφει ο Σαρηγιαννίδης Κων/νος ιατρός Δ/της ΕΣΥ ειδικός παθολόγος, υπεύθυνος του ΚΥ(κέντρο υγείας) Κατερίνης.

- Στο νομό μας παρατηρείται εικόνα εγκατάλειψης και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας και στο Νοσοκομείο της πόλης μας.


Μερικά μόνο παραδείγματα : στο ΚΥ έλλειψη ακτινολογικού μηχανήματος και ακτινολόγων , έλλειψη μικροβιολόγου με αποτέλεσμα να μη γίνονται βασικές εξετάσεις , έλλειψη γιατρών, μετακίνηση γιατρών από τα περιφερικά ιατρεία στο Κέντρο Υγείας με αποτέλεσμα να μένουν τα χωριά ακάλυπτα για μεγάλο μέρος του μήνα , οι ελάχιστοι γιατροί ( ορθοπεδικός , ψυχίατρος , οφθαλμίατρος , νευρολόγος ) είναι επικουρικοί που σημαίνει ότι σε λίγο καιρό που τελειώνει η σύμβασή τους θα φύγουν ! Στο νοσοκομείο είναι δραματική η κατάσταση σε βασικές κλινικές ( όπως παθολογική , καρδιολογική , κλπ ) λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού . Οι πολλές και συχνές εφημερίες , έχουν φέρει τους γιατρούς στα πρόθυρα της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης . Το εξαντλητικό ωράριο, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη έλλειψη κοινωνικού και προσωπικού ελεύθερου χρόνου, τη στέρηση δυνατότητας αναψυχής, την αποδιοργάνωση της οικογενειακής ζωής, που αποτελούν βασικά στοιχεία της δυνατότητας αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Ο γιατρός δε μπορεί να αποδώσει ούτε κοινωνικά αλλά ούτε στην εργασία του . Έτσι η λειτουργία της παθολογικής κλινικής , καρδιολογικής κλινικής κλπ δεν είναι πια ασφαλής .

Τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ :

• Αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν κόστος που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, γι' αυτό περικόπτουν τις κρατικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

• Μεταφέρουν ολοένα και περισσότερο την ευθύνη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών και των υποδομών Υγείας στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, γιατί αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν ατομική ευθύνη.

• Αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα, πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες.

• Επεκτείνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και οικοδομούν ένα σύστημα, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το πέρασμα της πρωτοβάθμιας υγείας μέσα από τους δήμους και τις περιφέρειες ( τη λεγόμενη αποκέντρωση ) είναι ένα από τα μέσα για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που λέγεται :συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα . Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο θα επιβαρύνει οικονομικά, ακόμα περισσότερο τις λαϊκές οικογένειες, αλλά θα υποβαθμίσει περισσότερο τις υπηρεσίες Υγείας και θα ενισχύσει την ταξική διαφοροποίησή τους ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε Δήμου.

Τα περί κανόνων λειτουργίας και ελέγχου του ιδιωτικού τομέα είναι το άλλοθι για την ισχυροποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την εκμετάλλευση της ασθένειας σαν μέσο κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ , όταν λένε «δωρεάν» σύστημα Υγείας, δεν εννοούν πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά χρηματοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό προτείνουν , αφού πρώτα μείωσαν τις εισφορές στα ταμεία (στο να γίνει μείωση συμφωνούν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ ) και έτσι δεν πληρώνει το μεγάλο κεφάλαιο . Ποιος θα πληρώνει ; μα φυσικά ο εργαζόμενος λαός

Ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια , όπως από τον ιό του Δυτικού Νείλου , από τον ιό Ζίκα , από την ελονοσία , και ασθένειες που μεταδίδονται απο δάγκωμα ζώων όπως η λύσσα , κλπ είναι παρούσες . Λόγω της οικονομικής πολιτικής όμως προφανώς επειδή δε λαμβάνονται μέτρα πρόληψης ( ψεκασμοί, περιορισμός και προστασία των αδέσποτων σκύλων κλπ) έχουμε θύματα και θα έχουμε και άλλα . Ξεχασμένα νοσήματα όπως φυματίωση , ιλαρά, κλπ βρίσκονται στο προσκήνιο . Το κράτος μεταθέτει την ευθύνη για εμβολιασμούς στον πολίτη. Δε λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης . Ποιος πιστεύει ότι μέτρα πρόληψης και μάλιστα δωρεάν θα πάρει ο ιδιώτης που θα επενδύσει στην υγεία ;

Εμείς παλεύουμε για υπηρεσίες πρόληψης:

-- Πρωτογενούς για τη μείωση ή εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την ασθένεια.

-- Δευτερογενούς για την προσυμπτωματική διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.

-- Τριτογενούς για την πρόληψη των υποτροπών και επιπλοκών από ασθένεια ή αναπηρία.

H πρόληψη συνδέεται με την αντιμετώπιση και εξάλειψη όλων εκείνων των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που επιδρούν στην υγεία του ανθρώπου (φτώχεια, ανεργία, εργασιακές σχέσεις, έλλειψη ελεύθερου χρόνου κλπ.). Επίσης, στοχεύει στη διασφάλιση υγιεινών και ασφαλών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, καθαρού περιβάλλοντος, υγιεινής διατροφής, εξάλειψης μεταδοτικών και μολυσματικών ασθενειών, σωματικής άσκησης κλπ. .

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Μαζικές προσλήψεις σε όλες τις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης .

• Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση μερικής απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Είναι ντροπή να έχουμε τόσες ελλείψεις σε γιατρούς όταν χιλιάδες γιατροί ιδιώτες στη χώρα μας θέλουν να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας .

Δύο είναι οι δρόμοι ανάπτυξης στην Υγεία :

Ο ΕΝΑΣ : του καπιταλιστικού δρόμου που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, διατηρεί και επιδεινώνει όλες τις αιτίες που προκαλούν και οξύνουν τα προβλήματα υγείας, τα οποία εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες για να πλουτίζουν.

ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ : ο δρόμος ανάπτυξης για τον οποίο παλεύει η Λαϊκή Συσπείρωση, που απαλλαγμένος από την εκμετάλλευση, εξασφαλίζει τις συνθήκες, τα μέσα για την πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση της υγείας του λαού.

Η σημερινή κατάντια της Υγείας προκαλεί αγανάκτηση .

Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ



*Σαρηγιαννίδης Κων/νος ιατρός Δ/της ΕΣΥ ειδικός παθολόγος , υπεύθυνος του ΚΥ(κέντρο υγείας) Κατερίνης, υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας