Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Από το 2015 γνώριζε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το πρόβλημα με το αναβατόριο ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη, με επιστολή Διευθυντή σχολείου της Κατερίνης!

Περιστατικό τον Μάρτιο του 2015 με μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου της Κατερίνης με κινητικά προβλήματα που επισκέφτηκε την Ακρόπολη στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής και την ανέβασαν στα χέρια τους οι εκπαιδευτικοί του σχολείου!







Ο Διευθυντής τότε του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2015!


Οπότε η απάντηση του Υπουργείου στην καταγγελία ενός άλλου Δημοτικού Σχολείου αποδεικνύει ότι τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα!



➤ Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" : «Πρόσβαση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης» (Για όλα τα παιδιά εκτός από ένα..)



➤ Το έγγραφο του Διευθυντή του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
----
ΠΕΡΙΦ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
15ο 12/θέσιο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Κατερίνη, 26 Μαρτίου 2015
Αρ. Πρωτ.: Φ. 23/ 22




ΠΡΟΣ:

Τον Υπουργό Παιδείας , Πολιτισμού και Θρησκευμάτων κ.Μπαλτά Αριστείδη.

Ταχ. Δ/νση: Σβορώνου 15
Ταχ.Κώδικας: 60100
Πληροφορίες: Κ.Μισαηλίδης
Τηλέφωνο: 2351034145
Fax: 2351031096
e-mail : mail@15dim-kater.pie.sch.gr


KOIN:

1. Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Ξυδάκη Νικόλαο.
2. Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν.Πιερίας κ.Κρίτογλου Αστέριο.
3. Σχολικό Σύμβουλο 4ης Π.Ε. ν.Πιερίας κ.Δαραή Κωνσταντίνο.
4. Την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
5. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία


ΘΕΜΑ:«Πρόσβαση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης»

Σας γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια της διδακτικής επίσκεψης των μαθητών της Στ΄ τάξης του σχολείου μας στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, επισκεφθήκαμε επίσης το Μουσείο της Ακρόπολης καθώς και την Ακρόπολη την Κυριακή 23 Μαρτίου 2015. Στο περίπτερο έκδοσης εισιτηρίων της Ακρόπολης μας ενημέρωσαν ότι ο ανελκυστήρας που χρησιμοποιείται για άτομα με κινητική αναπηρία δεν λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό. Επειδή θα έπρεπε να αποκλείσουμε από την επίσκεψη μία μαθήτρια του σχολείου μας που μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι και μη θέλοντας να την ξεχωρίσουμε από τους υπόλοιπους μαθητές στερώντας της τη χαρά να διδαχθεί πάνω στον Ιερό Βράχο, αποφασίσαμε να την ανεβάσουμε σηκωτή με τα χέρια μας. Το θέαμα που παρουσιάζαμε ήταν διόλου κολακευτικό για τη χώρα μας και σχολιάστηκε ποικιλότροπα από τους εκατοντάδες επισκέπτες.

Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μεριμνήσετε προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του ανελκυστήρα, ώστε στο μέλλον να μπορούν απρόσκοπτα όλοι οι πολίτες χωρίς διάκριση να επισκέπτονται την Ακρόπολη.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Μισαηλίδης Κωσνταντίνος


--------------------------------------


➤ Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού:



Αθήνα, 6 Ιουνίου 2019
Η επιστολή του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού και το ατυχές συμβάν κατά την επίσκεψη του εν λόγω σχολείου στο χώρο της Ακρόπολης, έφεραν στη δημοσιότητα το ζήτημα του αναβατορίου για τους ανάπηρους επισκέπτες του μνημείου.

Τον Αύγουστο του 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ακρόπολη απέκτησε αναβατόριο προς χρήση από τους ανάπηρους επισκέπτες της, στο πλαίσιο της επιβεβλημένης πολιτικής καθολικής προσβασιμότητας και ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών. Ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου αναβατορίου και ο σχεδιασμός που έγινε τότε άφησαν ανεπίλυτα αρκετά ζητήματα. Το αναβατόριο που επελέγη είναι εργοταξιακό, δεν χωράει φορείο και δεν φτάνει μέχρι τον περίπατο, όπου βρίσκεται ο ανάπηρος επισκέπτης, καθιστώντας αναγκαία τη λειτουργία μιας επιπλέον ειδικής πλατφόρμας. Σήμερα το αναβατόριο παρουσιάζει περαιτέρω προβλήματα, λόγω παλαιότητας και μη επαρκούς συντήρησης, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να διακόπτεται συχνά.

Δυστυχώς, η υπηρεσία δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν ενημέρωσε σχετικώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντιστοίχως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν επέδειξε τη δέουσα ευαισθησία ώστε να απαντήσει στην προαναφερθείσα επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.

Όπως προέκυψε μετά από σημερινή επιτόπια αυτοψία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ήρθε σε γνώση μας το θέμα, το αναβατόριο ΑΜΕΑ λειτουργεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν προχωρούμε σε κινήσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όπως αξίζει στο πρώτο μνημείο της χώρας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αντικατάσταση του παρόντος αναβατορίου με ανελκυστήρα πλαγιάς που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και θα καλύπτει όλες τις μορφές αναπηρίας, επιλύοντας επίσης και το πρόβλημα της ειδικής πλατφόρμας. Έχουμε ήδη απευθυνθεί σε ειδικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συλλέξουμε προτάσεις και προσφορές.

Ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για τις καθυστερήσεις που έχουν επιδείξει και, μετά την αποκατάσταση του υφιστάμενου αναβατορίου, που έχει ήδη επέλθει, διαβεβαιώνουμε ότι κινούμαστε αποφασιστικά για την εξεύρεση οριστικής λύσης.