Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019

Λίγα λόγια από τον Βρετανό Harvey Thomas

Της Νένας Μεϊμάρη

Μετάφραση από την αγγλική γλώσσα: Κωνσταντινίδου Χαρούλα

Πρόκειται για έναν ομιλητή συνεδρίων και συντονιστή που ασχολείται με παρουσιάσεις και εκπαίδευση στον χώρο των ΜΜΕ, σχολιαστής και παραγωγός ραδιοφώνου και τέλος, δεν ξεχνάμε την ιδιότητα του ως σημαντικός πολιτικός επικοινωνιολόγος.

Με τις αξιέπαινες επικοινωνιακές του δεξιότητες, εργάστηκε ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων υπό την ηγεσία της Μάργκαρετ Θάτσερ από το 1978 ως το 1991. Εργάστηκε σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο και συνεχίζει έως και σήμερα μοιραζόμενος την πολυετή πείρα του και τις γνώσεις του με διάφορες κυβερνήσεις. Με τον Harvey Thomas μας συνδέουν μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας. Μου δίδαξε πολλά ωραία και χρήσιμα πράγματα ένα από τα οποία είναι να εκτιμώ τον κάθε άνθρωπο γιατί καθένας είναι ξεχωριστός και έχει κάτι να προσφέρει. Ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω με αυτόν και να του θέσω ορισμένες ερωτήσεις στις οποίες απάντησε με τη συντομία και την απόλυτη ακρίβεια που χαρακτηρίζει τους Άγγλους.


1) Ποιο είναι το κλίμα στην Ευρώπη στις μέρες μας;


Μία διάχυτη δυσαρέσκεια! Επανάσταση ενάντια στο παραδοσιακό θεσμικό πολιτικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατία. Οι φτωχότερες χώρες απεχθάνονται το γεγονός ότι πρέπει να βασίζονται σε χρήματα της ΕΕ –και σε έλεγχο από την ίδια- και οι πλουσιότερες χώρες απεχθάνονται να δίνουν χρήματα χωρίς να έχουν τον απόλυτο έλεγχο.


2) Είναι αρκετοί εκείνοι που φοβούνται και έχουν αρνητικά συναισθήματα ως προς το Brexit. Έχουν δίκιο;


Όχι. Το Brexit θα δώσει χώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνάψει συμφωνίες με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα (η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ήδη επιβεβαιωθεί), τις ΗΠΑ και 50 και πλέον χώρες της Κοινοπολιτείας. Οι συγκεκριμένες χώρες περιμένουν εναγωνίως την έναρξη επιχειρηματικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο όταν πλέον δεν θα εμποδίζεται από την ΕΕ.


3) Πείτε μας μερικά από τα πιο σοβαρά θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν οι πολιτικοί σήμερα.Το περιβάλλον, το προσφυγικό ζήτημα, η εθνική κυριαρχία.


4) Πείτε μας κάποια από τα χαρακτηριστικά που ζητούν σήμερα οι πολίτες από τους ηγέτες, π.χ. χαρακτήρα, ακεραιότητα, κτλ.


Εμπιστοσύνη, ακεραιότητα, ικανότητα/προσόντα, δημιουργικότητα και αφοσίωση.


5) Ποια είναι η γνώμη σας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα;


Δεν γνωρίζω πολλά για να μπορώ να σχολιάσω. Γνωρίζω μόνο την ανησυχία για την απώλεια εθνικής κυριαρχίας προς την ΕΕ.


6) Από την οπτική ενός Βρετανού πολίτη, πώς πιστεύετε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία;


Αποτελεσματική οικονομία της αγοράς και ελευθερία να δουλεύουμε με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όταν είμαστε ανεξάρτητοι.


7) Μπορούν οι κυβερνήσεις σήμερα να φροντίσουν τους πολίτες τους;


Μπορούν αλλά συνήθως δεν το κάνουν!