Σκοτώθηκε στις 02.00/9-9-2019, στο χωράφι, ο αγρότης Γιάννης Πέτρου, 45 ετών, στο Μαρκόπουλο Αττικής. Ο φίλος Γιάννης Πέτρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, πατέρας τριών (3) παιδιών...
προβατοτρόφος και καλλιεργητής σύκων και κελυφωδών φιστικιών, κάτοικος Μαρκόπουλου, σκοτώθηκε κατά την προσπάθειά του να ψεκάσει με το τρακτέρ, τα μεσάνυκτα, οπότε δεν ενοχλούνται πολύ οι συγκάτοικοι, … οι μέλισσες, και είχε κόψει ο συνεχής αέρας.
Όταν γίνεται μια εργασία στον αστικό χώρο οι κανονισμοί ασφαλείας προβλέπουν πέραν από τον εργαζόμενο, και έναν ακόμα για να τον βοηθά και να τον συμπαραστέκεται σε περίπτωση ανάγκης. Προβλέπουν ειδικά ρούχα για κάθε εργασία. Προβλέπουν προϊστάμενο που επιβλέπει τις εργασίες. Προβλέπουν, πιθανόν οδηγό που πάει τον/τους εργαζόμενους στον χώρο εργασίας κλπ. Με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στο ναδίρ (πάρα πολύ μικρές) και δυσανάλογες με την πραγματική αξία των παραγόμενων, που διατηρούνται (συμπιέζονται) τεχνητά μικρές, ο αγρότης δεν διαθέτει την στοιχειώδη άνεση για δεύτερο συνεργάτη κατά τις αγροτικές εργασίες. Και έτσι αν συμβεί ατύχημα, που τον τελευταίο καιρό συμβαίνει όλο και συχνότερα, ο αγρότης καταλήγει …
Οι εργασία στην ύπαιθρο είναι 24/7, δηλαδή επιβάλει διαθεσιμότητα 24 ώρες την ημέρα & νύχτα, για επτά ημέρες την εβδομάδα, σε 365 μέρες τον χρόνο.
Ο αγαπητός Γιάννης Πέτρου έπρεπε να περιμένει μετά την δύση του ηλίου την κατάλληλη ώρα, χωρίς δυνατό αέρα, σε ετοιμότητα, με τον εξοπλισμό του, και βέβαια ούτε λόγος για δεύτερο συνεργάτη μαζί του, στα ίδια ωράρια και την ίδια ετοιμότητα μέρα και βράδυ, για να εκτελέσει τις στοιχειώδεις αγροτικές εργασίες στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Οι ανόητοι, οι οποίοι δεν έχουν αντίληψη των αγροτικών εργασιών, από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους εκδίδουν οδηγίες για ανάρτηση πινάκων ωρών εργασίας. Τι να έχει γραμμένο στον πίνακα εργασίας ο αγρότης για να απασχολήσει έναν βοηθό και πόσα να τον πληρώσει για διαθεσιμότητα 24 ώρες … διότι ο αέρας «έκοψε» τα μεσάνυχτα… Έτσι πήγε μόνος να ψεκάσει στις 02.00 το βράδυ, ο Γιάννης Πέτρου, ώστε να μην ενοχλήσει τους θαυματουργούς συγκατοίκους επικονιαστές της αγροτικής του παραγωγής, τις μέλισσες. Ούτε ήξερε πότε θα μπορούσε να ξαναέχει την ευκαιρία αυτήν την χρονική περίοδο που έπρεπε.
Άλλα τα αντανακλαστικά του εργαζόμενου στις 09.00 και άλλα τα αντανακλαστικά στις 02.00 με το σκοτάδι, όταν όλοι κοιμούνται. Και ο «διάβολος», με τα πολλά ποδάρια πάντα βρίσκει τον τρόπο να δημιουργήσει πρόβλημα … θανατηφόρο. Ιδιαίτερα στους αγρότες …
Από τα ΑγροΝέα, που τα βρίσκουμε σε αρκετές εφημερίδες, αντλήσαμε:
1. Θύμα της κακοκαιρίας έπεσε 59χρονος κτηνοτρόφος από το Σέσκλο, ο οποίος «χτυπήθηκε» από κεραυνό ενώ βρισκόταν στη στάνη του για να σώσει τα ζωντανά του, το απόγευμα της 15/8/2019. Ο 59χρονος εντοπίστηκε στις 22:50 το βράδυ, από συγγενικό του πρόσωπο. e-thessalia.gr, 17/8/2019
2. Την τελευταία του πνοή άφησε στις 12.00 ένας 78χρονος αγρότης στα Κανάλια Μαγνησίας, που σύμφωνα με πληροφορίες καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του. O 78χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο χωράφι του όπου είχε πάει να μαζέψει αμύγδαλα, μόνος. Την προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Ρήγα Φεραίου. e-thessalia.gr, 1/9/2019
3. 61χρονος κτηνοτρόφος έφυγε από τις Αμυγδαλιές για να παραδώσει το γάλα του σε σταθμό συγκέντρωσης στα Άσπρα Σπίτια στο δρόμο προς Βασιλάκι, στο Δήμου Aρχαίας Ολυμπίας πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Το αγροτικό εξετράπη δεξιά στην πλαγιά και σταμάτησε σε βάθος είκοσι μέτρων μέσα σε πυκνή βλάστηση. Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα τον εντόπισαν στη χαράδρα, νεκρό. Ilialive.gr, 30/7/2019
4. Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή γεωργικού ελκυστήρα, στο Μαγγανιακό, Ανδρούσας, Μεσσηνίας. aftodioikisi.gr, 19/7/2019.
5. 25χρονος που εργαζόταν σε χωράφι στο Κατωχώρι Φαρσάλων συνεθλίβει όταν πιάστηκε στο καρούλι ποτίσματος. larissanet.gr, 30/5/2019.
6. Νεκρός ανασύρθηκε 79χρονος χειριστής τρακτέρ που ανετράπη στην Αρραβωνίτσα Αιγίου, στις 2/5/2019, 20.00, presspublica.gr, 3/5/2019.
7. Τραγικό θάνατο, μόνος του, βρήκε 60χρονος στο Βούναργο (Αιτωλοακαρνανία) που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του, ενώ εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην Πέρα Βρύση. Ο 60χρονος εντοπίστηκε την επόμενη μέρα από γειτόνισσα και απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική Πύργου. Patrisnews. xiromeropress.gr, 7-7-2019.
8. Αγροτικό δυστύχημα με θύμα ένα δεκάχρονο αγόρι σημειώθηκε το πρωί στο Σκούταρι Σερρών. Το παιδάκι καθόταν στο φτερό του τρακτέρ που οδηγούσε ένας 52χρονος, όταν έπεσε από το όχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. presspublica.gr, 23/6/2019.
9. Και άλλης μορφής … ατυχήματα: Μέσα σε διάστημα 10 ημερών, σήκωσαν σχεδόν τέσσερις τόνους σύκα από την βόρεια Εύβοια, ένα μεγάλο μέρος των οποίων πρόλαβαν να τα πουλήσουν. Δράστες είναι ένας 30χρονος Έλληνας και δυο αλλοδαποί. Οι αστυνομικοί του τμήματος Ιστιαίας εξιχνίασαν έξι κλοπές με λεία 3.950 κιλά σύκα αξίας 13.700€. enpeiraiei.gr, 5/9/2019.
Παρά τις εξαγγελίες-ελαφρύνσεις των ποικιλώνυμων φόρων προχθές (7/9/2019) στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι αγρότες συνεχίζουν να «πληρώνουν» πολύ βαρύ «φόρο» ζωής, εξ αιτίας της φροντίδας του περιβάλλοντος, που είναι το επάγγελμα και τρόπος ζωής τους. Και χωρίς συστηματική αγροτική εκπαίδευση, ούτε αγροτικά σχολεία με μαθητεία, απλά κάποια σχολεία «αίθουσας», γιατί αυτά είναι που καταλαβαίνουν οι αστοί γραφειοκράτες των κλιματιζόμενων γραφείων, χωρίς την συμμετοχή των αγροτών …
Χωρίς συστηματική παρακολούθηση και χωρίς συστηματική καταγραφή, σε κάθε απλό συμπολίτη δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων των αγροτών στην εργασία τους. Και δεν καταγράφονται σχεδόν καθόλου οι αγροτικές επαγγελματικές ασθένειες από τα διάφορα φυτοφάρμακα, τα -κτόνα και τα δηλητήρια που κυκλοφορούν στην ύπαιθρο, υποσχόμενα ανακούφιση από περιστασιακούς κινδύνους στην αγροτική παραγωγή, που ούτως ή άλλως είναι υποτιμημένη σε οικονομική αξία.
Και τα Πανεπιστήμια δεν κάνουν κάτι ορατό για τους αγρότες (ίσως όχι το ίδιο ακριβές όσο η μισθοδότηση των μελών τους). Ούτε πτυχιακές, ούτε μελέτες για την Ασφάλεια & Υγιεινή αγροτών φθάνουν απλά και κατανοητά στον επιχειρηματία αγρότη. Τα λεφτά των φυτοφαρμάκων και των πολυεθνικών κολοσσών είναι πολλά. ΜΟΝΟΣ ο αγρότης.
Ούτε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που υπάρχει για να δίνει εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής και των Ελλήνων αγροτών, δεν έχει επιληφθεί των πολλών θανατηφόρων ατυχημάτων και των ανεξιχνίαστων επαγγελματικών αγροτικών ασθενειών. ΜΟΝΟΣ του ο αγρότης.
Μόνος πάει στην δουλειά ο αγρότης, μόνος αντιμετωπίζει τον έμπορο (και μάλιστα χωρίς διέξοδο με Αγορές Αγροτών) Μόνος υφίσταται τις απαγορεύσεις των προδιαγραφών (τον βάζουν «σκάφανδρο» για να βάλει τα φυτοφάρμακα, αντί να βρουν φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις). Μόνος δουλεύει ο αγρότης. Μόνος υφίσταται την «δικτατορία» των ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι βάζουν περίεργες απαιτήσεις (προδιαγραφές και διαδικασίες τις λένε) για να καθυποτάξουν τον αγρότη … τον μόνο που παράγει πραγματικό πλούτο στην εθνική οικονομία. Μόνος πρέπει να είναι και λίγο μηχανικός, και λίγο ηλεκτρολόγος, και λίγο τεχνίτης, και λίγο οικοδόμος, και πολύ λογιστής, και πολύ γραφιάς με τις συνεχείς αναφορές που τον βάζουν να τηρεί, και να μπορεί να δώσει πρώτες βοήθειες … ΜΟΝΟΣ στην μοναξιά του και στην μελαγχολία του …
Έναν «Μη δεσμευτικό οδηγό βέλτιστης πρακτικής για την βελτίωση της εφαρμογής των οδηγιών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της φυτοκομίας και της δασοκομίας» εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γεν. Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων & Ένταξης, σελίδες 177, με ISBN 978-92-79-43398-6, το 2015, όπου στα περιεχόμενα εντοπίζουμε: Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στον οδηγό Γεωργία-ένας επικίνδυνος κλάδος, Οι οκτώ κυριότεροι θανατηφόροι παράγοντες στη γεωργία. Κεφάλαιο 2: Εισαγωγή στην υγεία και την ασφάλεια, Κεφάλαιο 3: Οργάνωση της υγείας και της ασφάλειας, Κεφάλαιο 4: Εκτίμηση επικινδυνότητας, Κεφάλαιο 5: Σχεδιασμός, Κεφάλαιο 6: Εκπαίδευση, Ανάγκες εκπαίδευσης, Κεφάλαιο 7: Προσωπικό, Κεφάλαιο 8: Διαχείριση της υγείας, Κεφάλαιο 9: Μέσα ατομικής προστασίας, Κεφάλαιο 10: Ετοιμότητα και ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Κεφάλαιο 11: Παιδιά, Κεφάλαιο 12: Επισκέπτες και τρίτοι, Κεφάλαιο 13: Υποδομές, Κεφάλαιο 14: Μηχανήματα και εξοπλισμός, Κεφάλαιο 15: Μεταφορές και οχήματα, Κεφάλαιο 16: Επικίνδυνες ουσίες, Κεφάλαιο 17: Σήματα, Κεφάλαιο 18: Καλλιέργεια φυτών, Κεφάλαιο 19: Ζωικό κεφάλαιο, Κεφάλαιο 20: Θερμοκήπια & Κεφάλαιο 21: Δασοκομία. Εξαιρετική βιβλιογραφική προσπάθεια. Πολύ μακριά από τον αγρότη και την πραγματική δουλειά στα χωράφια και τους στάβλους. Και μάλλον αναποτελεσματική.
Φαίνεται ότι οι αγρότες αφού υπέστησαν ένα απερίγραπτο κοινωνικό bulling, αφού «δέθηκαν» εμπορικά και εξωθήθηκαν σε εργάτες γης, αφού υποτιμήθηκε η αξία της αγροτικής τους παραγωγής, αφού τους διέλυσαν συνδικαλιστικά τα αστικά κόμματα, αφού τους κατέστρεψαν τις επιχειρηματικές τους δομές (συνεταιρισμούς) με απαράδεκτο ανταγωνισμό, αφού τους απόκοψαν τα παιδιά με αστικά σχολεία, αφού τους απομάκρυναν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αφού …. είναι μόνοι και χωρίς εργαλεία επανασυνδέσεως των αγροτικών κοινωνιών τους, όπως τα πραγματικά αγροτικά σχολεία, όπως τα ουσιαστικά επισκέψιμα αγροκτήματα, όπως οι φάρμες μέσα στον αστικό ιστό (city farm)…
Οι αγρότες σκοτώνονται ΜΟΝΟΙ όλο το 24ωρο χωρίς week end και χωρίς τέλος. Η κηδεία του Γιάννη Πέτρου, Τετάρτη, 11-9-2019, 16.00, στον Άγιο Νικόλαο Μαρκόπουλου Μεσογαίας.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα
προβατοτρόφος και καλλιεργητής σύκων και κελυφωδών φιστικιών, κάτοικος Μαρκόπουλου, σκοτώθηκε κατά την προσπάθειά του να ψεκάσει με το τρακτέρ, τα μεσάνυκτα, οπότε δεν ενοχλούνται πολύ οι συγκάτοικοι, … οι μέλισσες, και είχε κόψει ο συνεχής αέρας.
Όταν γίνεται μια εργασία στον αστικό χώρο οι κανονισμοί ασφαλείας προβλέπουν πέραν από τον εργαζόμενο, και έναν ακόμα για να τον βοηθά και να τον συμπαραστέκεται σε περίπτωση ανάγκης. Προβλέπουν ειδικά ρούχα για κάθε εργασία. Προβλέπουν προϊστάμενο που επιβλέπει τις εργασίες. Προβλέπουν, πιθανόν οδηγό που πάει τον/τους εργαζόμενους στον χώρο εργασίας κλπ. Με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στο ναδίρ (πάρα πολύ μικρές) και δυσανάλογες με την πραγματική αξία των παραγόμενων, που διατηρούνται (συμπιέζονται) τεχνητά μικρές, ο αγρότης δεν διαθέτει την στοιχειώδη άνεση για δεύτερο συνεργάτη κατά τις αγροτικές εργασίες. Και έτσι αν συμβεί ατύχημα, που τον τελευταίο καιρό συμβαίνει όλο και συχνότερα, ο αγρότης καταλήγει …
Οι εργασία στην ύπαιθρο είναι 24/7, δηλαδή επιβάλει διαθεσιμότητα 24 ώρες την ημέρα & νύχτα, για επτά ημέρες την εβδομάδα, σε 365 μέρες τον χρόνο.
Ο αγαπητός Γιάννης Πέτρου έπρεπε να περιμένει μετά την δύση του ηλίου την κατάλληλη ώρα, χωρίς δυνατό αέρα, σε ετοιμότητα, με τον εξοπλισμό του, και βέβαια ούτε λόγος για δεύτερο συνεργάτη μαζί του, στα ίδια ωράρια και την ίδια ετοιμότητα μέρα και βράδυ, για να εκτελέσει τις στοιχειώδεις αγροτικές εργασίες στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Οι ανόητοι, οι οποίοι δεν έχουν αντίληψη των αγροτικών εργασιών, από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους εκδίδουν οδηγίες για ανάρτηση πινάκων ωρών εργασίας. Τι να έχει γραμμένο στον πίνακα εργασίας ο αγρότης για να απασχολήσει έναν βοηθό και πόσα να τον πληρώσει για διαθεσιμότητα 24 ώρες … διότι ο αέρας «έκοψε» τα μεσάνυχτα… Έτσι πήγε μόνος να ψεκάσει στις 02.00 το βράδυ, ο Γιάννης Πέτρου, ώστε να μην ενοχλήσει τους θαυματουργούς συγκατοίκους επικονιαστές της αγροτικής του παραγωγής, τις μέλισσες. Ούτε ήξερε πότε θα μπορούσε να ξαναέχει την ευκαιρία αυτήν την χρονική περίοδο που έπρεπε.
Άλλα τα αντανακλαστικά του εργαζόμενου στις 09.00 και άλλα τα αντανακλαστικά στις 02.00 με το σκοτάδι, όταν όλοι κοιμούνται. Και ο «διάβολος», με τα πολλά ποδάρια πάντα βρίσκει τον τρόπο να δημιουργήσει πρόβλημα … θανατηφόρο. Ιδιαίτερα στους αγρότες …
Από τα ΑγροΝέα, που τα βρίσκουμε σε αρκετές εφημερίδες, αντλήσαμε:
1. Θύμα της κακοκαιρίας έπεσε 59χρονος κτηνοτρόφος από το Σέσκλο, ο οποίος «χτυπήθηκε» από κεραυνό ενώ βρισκόταν στη στάνη του για να σώσει τα ζωντανά του, το απόγευμα της 15/8/2019. Ο 59χρονος εντοπίστηκε στις 22:50 το βράδυ, από συγγενικό του πρόσωπο. e-thessalia.gr, 17/8/2019
2. Την τελευταία του πνοή άφησε στις 12.00 ένας 78χρονος αγρότης στα Κανάλια Μαγνησίας, που σύμφωνα με πληροφορίες καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του. O 78χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο χωράφι του όπου είχε πάει να μαζέψει αμύγδαλα, μόνος. Την προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Ρήγα Φεραίου. e-thessalia.gr, 1/9/2019
3. 61χρονος κτηνοτρόφος έφυγε από τις Αμυγδαλιές για να παραδώσει το γάλα του σε σταθμό συγκέντρωσης στα Άσπρα Σπίτια στο δρόμο προς Βασιλάκι, στο Δήμου Aρχαίας Ολυμπίας πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Το αγροτικό εξετράπη δεξιά στην πλαγιά και σταμάτησε σε βάθος είκοσι μέτρων μέσα σε πυκνή βλάστηση. Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα τον εντόπισαν στη χαράδρα, νεκρό. Ilialive.gr, 30/7/2019
4. Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή γεωργικού ελκυστήρα, στο Μαγγανιακό, Ανδρούσας, Μεσσηνίας. aftodioikisi.gr, 19/7/2019.
5. 25χρονος που εργαζόταν σε χωράφι στο Κατωχώρι Φαρσάλων συνεθλίβει όταν πιάστηκε στο καρούλι ποτίσματος. larissanet.gr, 30/5/2019.
6. Νεκρός ανασύρθηκε 79χρονος χειριστής τρακτέρ που ανετράπη στην Αρραβωνίτσα Αιγίου, στις 2/5/2019, 20.00, presspublica.gr, 3/5/2019.
7. Τραγικό θάνατο, μόνος του, βρήκε 60χρονος στο Βούναργο (Αιτωλοακαρνανία) που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του, ενώ εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην Πέρα Βρύση. Ο 60χρονος εντοπίστηκε την επόμενη μέρα από γειτόνισσα και απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική Πύργου. Patrisnews. xiromeropress.gr, 7-7-2019.
8. Αγροτικό δυστύχημα με θύμα ένα δεκάχρονο αγόρι σημειώθηκε το πρωί στο Σκούταρι Σερρών. Το παιδάκι καθόταν στο φτερό του τρακτέρ που οδηγούσε ένας 52χρονος, όταν έπεσε από το όχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. presspublica.gr, 23/6/2019.
9. Και άλλης μορφής … ατυχήματα: Μέσα σε διάστημα 10 ημερών, σήκωσαν σχεδόν τέσσερις τόνους σύκα από την βόρεια Εύβοια, ένα μεγάλο μέρος των οποίων πρόλαβαν να τα πουλήσουν. Δράστες είναι ένας 30χρονος Έλληνας και δυο αλλοδαποί. Οι αστυνομικοί του τμήματος Ιστιαίας εξιχνίασαν έξι κλοπές με λεία 3.950 κιλά σύκα αξίας 13.700€. enpeiraiei.gr, 5/9/2019.
Παρά τις εξαγγελίες-ελαφρύνσεις των ποικιλώνυμων φόρων προχθές (7/9/2019) στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι αγρότες συνεχίζουν να «πληρώνουν» πολύ βαρύ «φόρο» ζωής, εξ αιτίας της φροντίδας του περιβάλλοντος, που είναι το επάγγελμα και τρόπος ζωής τους. Και χωρίς συστηματική αγροτική εκπαίδευση, ούτε αγροτικά σχολεία με μαθητεία, απλά κάποια σχολεία «αίθουσας», γιατί αυτά είναι που καταλαβαίνουν οι αστοί γραφειοκράτες των κλιματιζόμενων γραφείων, χωρίς την συμμετοχή των αγροτών …
Χωρίς συστηματική παρακολούθηση και χωρίς συστηματική καταγραφή, σε κάθε απλό συμπολίτη δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων των αγροτών στην εργασία τους. Και δεν καταγράφονται σχεδόν καθόλου οι αγροτικές επαγγελματικές ασθένειες από τα διάφορα φυτοφάρμακα, τα -κτόνα και τα δηλητήρια που κυκλοφορούν στην ύπαιθρο, υποσχόμενα ανακούφιση από περιστασιακούς κινδύνους στην αγροτική παραγωγή, που ούτως ή άλλως είναι υποτιμημένη σε οικονομική αξία.
Και τα Πανεπιστήμια δεν κάνουν κάτι ορατό για τους αγρότες (ίσως όχι το ίδιο ακριβές όσο η μισθοδότηση των μελών τους). Ούτε πτυχιακές, ούτε μελέτες για την Ασφάλεια & Υγιεινή αγροτών φθάνουν απλά και κατανοητά στον επιχειρηματία αγρότη. Τα λεφτά των φυτοφαρμάκων και των πολυεθνικών κολοσσών είναι πολλά. ΜΟΝΟΣ ο αγρότης.
Ούτε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που υπάρχει για να δίνει εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής και των Ελλήνων αγροτών, δεν έχει επιληφθεί των πολλών θανατηφόρων ατυχημάτων και των ανεξιχνίαστων επαγγελματικών αγροτικών ασθενειών. ΜΟΝΟΣ του ο αγρότης.
Μόνος πάει στην δουλειά ο αγρότης, μόνος αντιμετωπίζει τον έμπορο (και μάλιστα χωρίς διέξοδο με Αγορές Αγροτών) Μόνος υφίσταται τις απαγορεύσεις των προδιαγραφών (τον βάζουν «σκάφανδρο» για να βάλει τα φυτοφάρμακα, αντί να βρουν φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις). Μόνος δουλεύει ο αγρότης. Μόνος υφίσταται την «δικτατορία» των ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι βάζουν περίεργες απαιτήσεις (προδιαγραφές και διαδικασίες τις λένε) για να καθυποτάξουν τον αγρότη … τον μόνο που παράγει πραγματικό πλούτο στην εθνική οικονομία. Μόνος πρέπει να είναι και λίγο μηχανικός, και λίγο ηλεκτρολόγος, και λίγο τεχνίτης, και λίγο οικοδόμος, και πολύ λογιστής, και πολύ γραφιάς με τις συνεχείς αναφορές που τον βάζουν να τηρεί, και να μπορεί να δώσει πρώτες βοήθειες … ΜΟΝΟΣ στην μοναξιά του και στην μελαγχολία του …
Έναν «Μη δεσμευτικό οδηγό βέλτιστης πρακτικής για την βελτίωση της εφαρμογής των οδηγιών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της φυτοκομίας και της δασοκομίας» εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γεν. Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων & Ένταξης, σελίδες 177, με ISBN 978-92-79-43398-6, το 2015, όπου στα περιεχόμενα εντοπίζουμε: Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στον οδηγό Γεωργία-ένας επικίνδυνος κλάδος, Οι οκτώ κυριότεροι θανατηφόροι παράγοντες στη γεωργία. Κεφάλαιο 2: Εισαγωγή στην υγεία και την ασφάλεια, Κεφάλαιο 3: Οργάνωση της υγείας και της ασφάλειας, Κεφάλαιο 4: Εκτίμηση επικινδυνότητας, Κεφάλαιο 5: Σχεδιασμός, Κεφάλαιο 6: Εκπαίδευση, Ανάγκες εκπαίδευσης, Κεφάλαιο 7: Προσωπικό, Κεφάλαιο 8: Διαχείριση της υγείας, Κεφάλαιο 9: Μέσα ατομικής προστασίας, Κεφάλαιο 10: Ετοιμότητα και ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Κεφάλαιο 11: Παιδιά, Κεφάλαιο 12: Επισκέπτες και τρίτοι, Κεφάλαιο 13: Υποδομές, Κεφάλαιο 14: Μηχανήματα και εξοπλισμός, Κεφάλαιο 15: Μεταφορές και οχήματα, Κεφάλαιο 16: Επικίνδυνες ουσίες, Κεφάλαιο 17: Σήματα, Κεφάλαιο 18: Καλλιέργεια φυτών, Κεφάλαιο 19: Ζωικό κεφάλαιο, Κεφάλαιο 20: Θερμοκήπια & Κεφάλαιο 21: Δασοκομία. Εξαιρετική βιβλιογραφική προσπάθεια. Πολύ μακριά από τον αγρότη και την πραγματική δουλειά στα χωράφια και τους στάβλους. Και μάλλον αναποτελεσματική.
Φαίνεται ότι οι αγρότες αφού υπέστησαν ένα απερίγραπτο κοινωνικό bulling, αφού «δέθηκαν» εμπορικά και εξωθήθηκαν σε εργάτες γης, αφού υποτιμήθηκε η αξία της αγροτικής τους παραγωγής, αφού τους διέλυσαν συνδικαλιστικά τα αστικά κόμματα, αφού τους κατέστρεψαν τις επιχειρηματικές τους δομές (συνεταιρισμούς) με απαράδεκτο ανταγωνισμό, αφού τους απόκοψαν τα παιδιά με αστικά σχολεία, αφού τους απομάκρυναν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αφού …. είναι μόνοι και χωρίς εργαλεία επανασυνδέσεως των αγροτικών κοινωνιών τους, όπως τα πραγματικά αγροτικά σχολεία, όπως τα ουσιαστικά επισκέψιμα αγροκτήματα, όπως οι φάρμες μέσα στον αστικό ιστό (city farm)…
Οι αγρότες σκοτώνονται ΜΟΝΟΙ όλο το 24ωρο χωρίς week end και χωρίς τέλος. Η κηδεία του Γιάννη Πέτρου, Τετάρτη, 11-9-2019, 16.00, στον Άγιο Νικόλαο Μαρκόπουλου Μεσογαίας.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα
--------------------------
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» συνήλθε εκτάκτως στις 9 Σεπ 2019, μετά την είδηση του θανάτου του μέλους του Γιάννη Πέτρου, και με πολύ στεναχώρια αποφάσισε:
1. Να συλλυπηθεί την οικογένεια του Γιάννη Πέτρου
2. Να δημοσιοποιήσει την βαθειά λύπη των μελών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος»
3. Να παραστεί στην κηδεία του Γιάννη Πέτρου, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, την Τετάρτη, 11/9/2019, στις 16.00.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» συνήλθε εκτάκτως στις 9 Σεπ 2019, μετά την είδηση του θανάτου του μέλους του Γιάννη Πέτρου, και με πολύ στεναχώρια αποφάσισε:
1. Να συλλυπηθεί την οικογένεια του Γιάννη Πέτρου
2. Να δημοσιοποιήσει την βαθειά λύπη των μελών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος»
3. Να παραστεί στην κηδεία του Γιάννη Πέτρου, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, την Τετάρτη, 11/9/2019, στις 16.00.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Γιάννης Κοντογιάννης Μάγδα Κοντογιάννη