Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Πολυμελής αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχε στην 6η Διεθνή Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων, που πραγματοποιήθηκε στην Κραϊόβα της Ρουμανίας από 5-8 Σεπτεμβρίου 2019.


Στη Συνάντηση συμμετείχαν 3.000 νέοι, 16-35 ετών, από όλες της εκκλησιαστικές επαρχίες της Ρουμανίας καθώς και αντιπροσωπείες από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε 16μελής ομάδα νέων που συγκρότησε, έπειτα από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος. Η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από μέλη του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και φοιτητές της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Η τελετή ενάρξεως της Διεθνούς αυτής Συναντήσεως έγινε στην κεντρική πλατεία της Κραϊόβα με την παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ. κ. Δανιήλ, πολλών Αρχιερέων και των Αρχών του Κράτους και της πόλεως.

Η 6η Διεθνής Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων είχε ως κεντρικό θέμα «Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη». Με άξονα το κεντρικό αυτό θέμα πραγματοποιήθηκαν, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, συνέδριο της Ολομέλειας, εκπαιδευτικά εργαστήρια, εκθέσεις και δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ έγιναν και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, ξεναγήσεις και παρέλαση όλων των αντιπροσωπειών στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως.

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής Μαγκλαβίτ (80 χιλιόμετρα από την Κραϊόβα) και στη συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κραϊόβα και Μητροπολίτου Ολτενίας κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων των Αρχιερέων και άλλων κληρικών-Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και πολλών Αρχιερέων και κληρικών της Ορθόδοξης Ρουμανικής Εκκλησίας. Στη λατρευτική αυτή σύναξη συμμετείχαν συνολικά 6.000 πιστοί.

Η ετήσια Διεθνής Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων αποτελεί πλέον σπουδαίο ποιμαντικό θεσμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο διορθόδοξο χαρακτήρα. Η εφετινή διοργάνωση ήταν συνέχεια μιας σειράς Συναντήσεων που διοργανώθηκαν μέχρι σήμερα: 2014 στην Μπάια Μάρε, 2015 στο Κλουζ, 2016 στο Βουκουρέστι, 2017 στο Ιάσιο και 2018 στο Σιμπίου, ενώ η Τιμισοάρα ανέλαβε την προσεχή διοργάνωση το 2020.

Ο σκοπός διοργανώσεως της Συνάντησης Ορθοδόξων Νέων, όπως συμπεριλαμβάνεται στο σκεπτικό της διοργάνωσης, είναι η δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ώστε οι νέοι να βιώσουν την Ορθόδοξη πνευματικότητα, να αποκομίσουν την αίσθηση της κοινωνίας μέσα σε μια παγκόσμια Ορθόδοξη κοινότητα και να γνωρίσουν νέους από διάφορες χώρες του Εξωτερικού. Τελικά, οι νέοι να γνωρίσουν τις Ορθόδοξες αξίες και να καταστούν πρεσβευτές χριστιανικού ήθους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος μετέφερε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ τις αδελφικές ευχές και τα συγχαρητήρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, καθώς και την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη λογία που απέστειλε η Εκκλησία της Ρουμανίας, ως συμβολή για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την περυσινή πυρκαγιά στην Αττική.