Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

«Αν λαχταράς την Λευτεριά, σε ξένους μην ελπίζεις»

του Στέλιου Παπαθεμελή*

Ο Π. Κρητικός μάς θύμισε πρόσφατα (ΠΑΡΟΝ 26-27/10/19) την αντρίκια απάντηση που έδωσε ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο “Γέρος” βέβαια) στον Τζόνσον...

που τον συμβούλευε να διαπραγματευτεί με τον Ινονού και τότε τα εθνικώς αδιαπραγμάτευτα, επισείοντας την απειλή «ειδ’ άλλως θα έχετε πόλεμον»! Η στιβαρή απάντηση τού Γέρου: «Εάν οι Τούρκοι εισέλθουν εις το φρενοκομείον, θα εισέλθωμεν και Ημείς!».

Ο επισμηναγός πάντως από το F16 που παρήλαυνε στη Θεσσαλονίκη συνόψισε με θαυμαστό τρόπο το μήνυμα της Επετείου με κείνον τον εκπληκτικό στίχο τού Γιάννη Ρίτσου από τις «Γειτονιές τού Κόσμου»:


«Ετούτος δω ο Λαός δεν γονατίζει παρά
μονάχα μπροστά στους νεκρούς του»!


Αυτή είναι και η αποστομωτική απάντηση τού Έθνους στον πανάθλιο εξ ανατολών επίβουλο γείτονά μας. Το ξέρουμε, μας το έγραψε με ανεξίτηλα γράμματα για να μην το ξεχνάμε ο Καζαντζάκης:


«Αν λαχταράς την λευτεριά, σε ξένους μην ελπίζεις,
μόνος σου παρ’ την αν μπορείς, αλλιώς δεν την αξίζεις»!


Η θουκυδίδεια επιστημολογία της οποίας είμαστε (πρέπει να το αισθανόμαστε) κληρονόμοι μάς διδάσκει ότι «δίκαια εν τω ανθρωπείω λόγω από της ίσης ανάγκης κρίνεται»(Ε’,89) [=κατά την ανθρώπινη λογική μπορούμε να μιλούμε για δίκαιο όταν και τα δύο μέρη έχουν ίση ισχύ]. «Δυνατά δε οι προύχοντες πράσσουσιν και οι ασθενείς ξυγχωρούσιν»[=οι ισχυροί πράττουν ό, τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν].

Οι ημέτεροι ηγέτες επικαλούνται αυτόν τον καιρό κατά κόρον το Διεθνές Δίκαιον. Χρήσιμο ίσως όταν απευθύνεσαι σε εταίρους και συμμάχους για να σου συμπαρασταθούν, αλλά αφελές όταν το λες στον ορκισμένο εχθρό σου. Αυτός ξέρει το δίκαιο και ενσυνείδητα το ποδοπατεί. Και θα εξακολουθήσει έτσι όσο εσύ θα περιορίζεσαι να «φιλολογείς» με το Διεθνές Δίκαιο και να απέχεις από δράσεις δυναμικές.

Η Ευρωένωση και το ΝΑΤΟ πάσχουν από τη νόσο που ονομάζεται στρατηγική ανυπαρξία.

Το υπερεπείγον καθήκον της χώρας είναι η δραστική ενίσχυση της εθνικοαμυντικής θωράκισής της. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με την επικυριαρχία ιδεολογημάτων – φληναφημάτων του τύπου “η εποχή των πολέμων έχει τελειώσει”, ενώ με την εκτεταμένη διαφθορά, καθώς το ομηρικόν «αμύνεσθαι περί πάτρης» αλλοιώθηκε με το βρώμικο «αμύνεσθαι περί πάρτης» φτάσαμε σε απίστευτες καταστάσεις.

Μια τεκμηριωμένη απογραφή της ολοκληρωτικής εγκατάλειψης της πολεμικής ετοιμότητας της χώρας βρίσκουμε στην μελέτη του υποστρατήγου Κ. Φράγκου «Η ΛΕΗΛΑΣΊΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ / Εξοπλισμοί 1981-2011»(Εκδ. Γκοβόστης).

Πρέπει να κινήσουμε γην και ο ουρανόν αμελλητί για να ματαιώσουμε τα νεοοθωμανικά σχέδια περί “Γαλάζιας Πατρίδας” που περικλείει στα όριά της τουλάχιστον όλην την κυπριακή ΑΟΖ, το μισό Αιγαίον και τώρα ολόκληρο και το Κρητικό Πέλαγος αφού τα σχέδια τού Ακάρ περιλαμβάνουν και αφρικανικές περιοχές (μέχρι Λιβύης).

Την στρατιωτική ετοιμότητα των νεοοθωμανών αποκαλύπτει σε πρόσφατο θεμελιωμένο άρθρο του ο Νίκος Ιγγλέσης (“Δημοκρατία”26/10/19). Καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον τι αγοράζει, αλλά κυρίως τι κατασκευάζει η γείτων. Οι φοβικές ελληνικές ηγεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν με απέραντη αφέλεια. Πριν 15 χρόνια η Άγκυρα διέθετε μια σχετικώς μικρή, περίπου ισοδύναμη με μας πολεμική βιομηχανία. Αποκοιμηθήκαμε στα χρόνια που ακολούθησαν και ο εχθρός έφτασε στα όρια αυτάρκειας και με εξαγωγικές πλέον δυνατότητες. Η αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεών μας πρέπει να καταστεί η απόλυτη προτεραιότητά μας και ο ισχυρισμός ότι ξεμείναμε από λεφτά είναι ψέμα. Λεφτά υπάρχουν, όχι βέβαια γιατί το έλεγε κάποτε o ΓΑΠ, αλλά γιατί όντως υπάρχουν. Δεν αφήνει να τα χρησιμοποιήσουμε το διαβόητο Eurogroup (κακόχρονο να’ χει!!!).

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει δανειακά διαθέσιμα 31 δισ. € καθηλωμένα από τα διεθνή αφεντικά. Ζητείται κυβερνήτης με εθνική αποφασιστικότητα που θα πατήσει πόδι και θα αξιώσει ένα σοβαρό μέρος από αυτά να χρησιμοποιηθεί για την αναστύλωση της αμυντικής βιομηχανίας μας.

Για αναστήματα «Νενέκων» (Νενέκος, οπλαρχηγός τού ’21 που προσκύνησε και υπηρέτησε τον Ιμπραήμ), δεν έπαυσε να ισχύει η διαταγή τού Κολοκοτρώνη «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»!

Το καλό να λέγεται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτές τις μέρες των εθνικών Επετείων τα Μέσα Ενημέρωσης στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπεράσπισαν Πατρίδα, σεβάσθηκαν Ορθοδοξία, καλλιέργησαν πατριωτισμό, υπήρξαν ελληνικά. Αρθρογραφία, κριτικός λόγος, ποικίλα κείμενα εξήραν τον αγώνα των προγόνων μας για την Ελευθερία, προέτρεπαν την νεότητα να τους μιμηθεί.

Καλό σημείο, με την ευχή να έχει συνέχεια.

Ο Ζάεφ άνοιξε και έδειξε τον δρόμο στον Κυριάκο να ακυρώσει τις «Πρέσπες». Ο σκοπιανός δηλώνει συγκεκριμένα ότι «Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της συμφωνίας και εξέφρασε την πρόθεση να παγώσει ορισμένα μέρη της, καθώς συνδέονται με τις ενταξιακές διαδικασίες στην Ε.Ε, οι οποίες δεν προχώρησαν μετά το Veto της Γαλλίας».

Έσπευσε βεβαίως εις βοήθειάν του ο μοιραίος Κοτζιάς γράφοντας «οι Ευρωπαίοι δεν κράτησαν τον λόγο τους έναντι της Βόρειας Μακεδονίας»(ΝΕΑ,26/10/19).

Η δήλωση αποκαλύπτει παρασκηνιακή αδιάντροπη συναλλαγή (do ut des) και όχι μόνον προς Σκόπια αλλά και προς τα ‘δω, αφού βγήκε ο σκοπιανός υπουργός Μιλέφσκι επιβεβαιώνοντας τον Κοτζιά (Εφημ. Συντακτών,26/10/19).


Ελήλυθεν η ώρα να τελειώνουμε με τις Πρέσπες. 


* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης