Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Δήμοι στην Ελλάδα μειώνουν τα δημοτικά τέλη! Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για τον Δήμο Κατερίνης...

Αρκετοί είναι οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα που λίγο μετά την ανάληψη της διοίκησης τους, μείωσαν τα δημοτικά τέλη για τους δημότες τους και περισσότεροι είναι οι Δήμοι που...

προέβησαν σε γενναίες μειώσεις δημοτικών τελών για  ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, άποροι κ.α.

Αρκετοί είναι και οι Δήμοι οι οποίοι έχουν αποφασίσει μειώσεις δημοτικών τελών που ισχύουν ήδη από τον προηγούμενο χρόνο.


Δείτε κάποιους από τους Δήμους που αποφάσισαν να μειώσουν τα δημοτικά τους τέλη:



➤ Μειώσεις στα Δημοτικά Τέλη για επαγγελματίες και ευπαθείς κατηγορίες πολιτών αποφάσισε η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας. Μείωση επίσης κατά 5 ευρώ το τετραγωνικό το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.


➤ Θεσσαλονίκη: Μείωση στα δημοτικά τέλη αποφάσισε ο Δήμος. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας κατά 12,5%


➤ Σε νέα μείωση ύψους 3% θα προχωρήσει ο δήμος Πειραιά σε όλες τις κατηγορίες στους συντελεστές των ανταποδοτικών τελών του δήμου για το έτος 2020, όπως αποφασίστηκε μετά από ψηφοφορία, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Συνολική μείωση ύψους 13% καταγράφουν τα τελευταία 5 χρόνια τα δημοτικά τέλη στο δήμο Πειραιά.


➤ «Πέρασε» η μείωση τελών από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε ότι ο Δήμος μπόρεσε να μοιράσει ένα εκατομμύριο στους δημότες με τη μείωση των δημοτικών τελών.


➤ Μειώθηκαν τα Δημοτικά Τέλη στον Δήμο Μαραθώνα! Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου και σε σχετική συζήτηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών/φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το 2019, ο τότε επικεφαλής της μειοψηφίας και σημερινός Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας, είχε εισηγηθεί την μείωση κατά 5% για όλα τα δημοτικά τέλη


➤ Ωραιόκαστρο: Μειώσεις τελών για επαγγελματίες και ευαίσθητες ομάδες. Στη μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε ποσοστό 11,4% για τους επαγγελματίες προτίθεται να προχωρήσει από 1ης Ιανουαρίου 2020 ο δήμος Ωραιοκάστρου. Ειδικότερα, για οικογένειες που έχουν κάποιο μέλος με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ισχύει μείωση στα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Μειώσεις προβλέπονται και για τις οικογένειες που έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα ως εξής:

Για οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα προβλέπεται μείωση 50%.
Για οικογένειες με πέντε εξαρτώμενα τέκνα προβλέπεται μείωση 60%.
Για οικογένειες με έξι εξαρτώμενα τέκνα προβλέπεται μείωση 70%.
Για οικογένειες με επτά εξαρτώμενα τέκνα και άνω προβλέπεται μείωση 80%.


➤ Hλιούπολη. Συγκεκριμένα έγινε μείωση 3% των Δημοτικών Τελών σε όλα τα νοικοκυριά της πόλης. Αναλυτικά από 01/01/2020 θα ισχύουν οι παρακάτω απαλλαγές και ελαφρύνσεις:

Α) ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ: Πλήρης απαλλαγή για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, μείωση 50% για μεγαλύτερα εισοδήματα.
Β) ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ: Πλήρης απαλλαγή για ετήσιο εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, μείωση 50% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
Γ) ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: Πλήρης απαλλαγή για ετήσιο εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, μείωση 50% για μεγαλύτερα εισοδήματα.
Δ) ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 67%: Πλήρης απαλλαγή, µε απόφαση σε ισχύ της κατά περίπτωση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ή του ΚΕΠΑ
Ε) ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ: Πλήρης απαλλαγή.
ΣΤ) ΑΠΟΡΟΙ: Πλήρης απαλλαγή.


➤ Ο Δήμος Κορυδαλλού, μετά από απόφαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, μηδενίζει τα δημοτικά τέλη για τις τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 30.000€ και για τις πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000€.