Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Απόλυτα επιτυχημένη η θεατρική παράσταση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας "Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν"

Η συγκλονιστική παρουσία των θεατών που κατέκλυσαν την αίθουσα του Κινηματοθέατρου Ευκαρπίδη την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019...

για να παρακολουθήσουν την παράσταση αφιερωμένη στην 100η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, “Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν” του Θεατρικού Τμήματος της Ένωσής Ποντίων Πιερίας, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως ο Πόντος ζει στις καρδιές όλων εκείνων που δεν ξεχνούν τις ρίζες και τις παραδόσεις τους. Των ανθρώπων, Ποντίων και μη, που εξακολουθούν, εκατό και πλέον χρόνια από τη Γενοκτονία και τον Ξεριζωμό να συγκινούνται και να δακρύζουν όταν ακούν τις μαρτυρίες των προσφύγων, τον ήχο της λύρας, και βλέπουν τις εικόνες των Αλύτρωτων, μα ποτέ λησμονημένων, Πατρίδων.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Κώστας Παπουτσίδης καλωσορίζοντας το κοινό, εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελείτε στο Θεατρικό τμήμα του συλλόγου, με τα μέλη του να δίνουν πάντα τον καλύτερο εαυτό τους, έχοντας ως γνώμονα την ειλικρινή αγάπη τους για το Ποντιακό θέατρο, για την Ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων μας. Επεσήμανε ότι η παράσταση είναι ένας ¨φόρος τιμής¨ στη μνήμη 353.000 θυμάτων που ζητούν δικαίωση, για ένα έγκλημα που οι Ποντιακοί σύλλογοι ανά τον κόσμο, ο οργανωμένος ποντιακός χώρος ¨μόνος του¨ ακόμη παλεύει 100 χρόνια μετά για την Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, βρίσκοντας ¨απέναντι¨ διαχρονικά όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμο έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κυριακίδης όπου τόνισε το σημαντικό έργο που επιτελεί η Ένωση Ποντίων Πιερίας και ανέφερε ότι η δημοτική αρχή θα στηρίζει τέτοιου είδους ιδιαίτερης βαρύτητας εκδηλώσεις. Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης κ. Φάνης Τερζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ του Δήμου κ. Παναγιώτης Ιορδανίδης, Πρόεδροι και μέλη των ποντιακών και άλλων πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Πιερίας.

Η υψηλή σκηνοθετική τέχνη του Χάρη Αμανατίδη της βοηθού σκηνοθέτη Σοφία Αγαθαγγελίδου με κοστούμια,σκηνικά της Βέτας Χαϊλαζίδου με μουσική επιμέλεια της Περιστέρας Πεΐδου, οι ηθοποιοί (Θεοδώρα Αθανασούλα, Ζήνα Αλεξανδρίδου, Μαίρη Αραβίδου, Κική Ευμορφίδου, Βάσω Κοκκινοπλίτη, Πόπη Παναγιωτίδου, Πηνελόπη Παντελίδου, Δημήτρη Πουρσανίδη, Άννα Σιδηροπούλου, Μίμη Συμεωνίδη, Λάζαρου Τσορμπατζίδη, Σοφία Χατζηδημητρίου) μας μετέφεραν στα φοβερά γεγονότα που σημάδεψαν την τύχη του Ποντιακού λαού στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα από αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που τα έζησαν, από τους διωγμούς και τα τάγματα εργασίες, ως τις εκτελέσεις και τον ξεριζωμό, υποφέροντας τα πάνδεινα. Οι καθηλωτικές ερμηνείες, υπό την μουσική συνοδεία του Βασίλη Μαυρομουστακίδη στη λύρα και του Γιώργου Μιχαηλίδη στο νταούλι, κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, που για ακόμη μία φορά αγκάλιασε την προσπάθεια της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας ευχαριστεί θερμά τον κ. Βασίλη Ευκαρπίδη και την οικογένεια του για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας του Κινηματοθέατρου, τους ΑΦΟΙ ΑΡΑΒΙΔΗ αντλίες μηχανήματα και ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ του Γιώργου Φυτόπουλου για την ευγενική τους χορηγία. Επίσης ευχαριστεί όλους αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση καθώς και αυτούς που δεν μπόρεσαν να μπουν στην αίθουσα λόγο της μεγάλης πληρότητας.


ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ