Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

«Γυναίκα ανδρείαν τις ευρήσει;»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Στο βιβλίο των Παροιμίων της Π.Διαθήκης συγκαταλέγεται ένα περισπούδαστο ποίημα, που αποδίδεται στο σοφό Σολομώντα. Το ποίημα, που αρχίζει με τη φράση «ανδρεία γυναίκα τις ευρήσει; Τιμιωτέρα εστί η τοιαύτη λίθων πολυτελών»...[ Παρ. 29], αποτελεί ένα ανυπέρβλητο ύμνο στην άξια και δυναμική γυναίκα, πράγμα απίστευτο όταν γραφόταν προ 2500 ετών, που ήταν γνωστή η απαξιωτική θέση της γυναίκας στο τότε κόσμο. Στους 21 στίχους του ο Σολομών εκθειάζει τις αρετές, τα προσόντα, τα χαρίσματα και τα ιδεώδη της ενάρετης, λογικής, φίλεργης και δραστήριας γυναίκας, που ανυψώνει και στηρίζει τον άνδρα και δίνει αίγλη στην οικογένεια της. Πρόκειται για την αφοσιωμένη συμβία, την ηρωίδα και λεβέντισσα, που διακρίνεται για την ψυχική της αντοχή, την αυταπάρνηση και την αγωνιστική της διάθεση.

Με την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αναγνωρίστηκε πανηγυρικά η ισότιμη και ισάξια ικανότητα της γυναίκας να αναλάβει και να διαχειρισθεί δυναμικά ακόμη και το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας. Στην προκειμένη περίπτωση η αξιοκρατία κυριάρχησε των οποιωνδήποτε άλλων κριτηρίων για την εκλογή του καταλληλότερου για την άσκηση του ανώτατου λειτουργήματος του ρυθμιστού του πολιτεύματος.

Η νέα Πρόεδρος, ανασύρθηκε από την αφάνεια, καθόσον πέραν του νομικού κόσμου ήταν άγνωστη στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού για τα προσόντα και τις εξαιρετικές ικανότητες της, όπως τουλάχιστον προέκυψε από το βιογραφικό της και ιδιαίτερα από τα επαινετικά σχόλια από εξέχουσες προσωπικότητες του επιστημονικού και πολιτικού κόσμου. Πρόκειται για την «ανδρεία» γυναίκα του προαναφερομένου ποιήματος των Παροιμιών, η οποία με τη δωρική και συνετή εμφάνιση της στα ΜΜΕ έδωσε το πρώτο δείγμα γραφής μιας σοβαρά σκεπτόμενης και αποφασισμένης να διεκπεραιώσει επάξια το κορυφαίο λειτούργημα που της ανατέθηκε.

Σαφώς είναι πολύ νωρίς να πλέξει κανείς εγκώμια και διθυράμβους για την καταξιωμένη ως δικαστικής λειτουργού Προέδρου, καθόσον διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό τα νέα της καθήκοντα. Κατά ανάλογη εφαρμογή της αρχαίας ρήσης «αρχή άνδρα δείκνυσι»[=η εξουσία αποκαλύπτει τον χαρακτήρα και τις ικανότητες αυτού που την ασκεί] θα λέγαμε ότι «αρχή γυναίκα δείκνυσι». Οψόμεθα!