Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

"Ρεβιζιονιστικοί μύθοι", νέα μετάφραση βιβλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Νέα μετάφραση βιβλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις από τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ»

Ο Karl Heinz Roth, μετά το έργο του «Η οφειλή των επανορθώσεων. Υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη» (Εκδόσεις: Ο τόπος μου, Κατερίνη, 2019), επανέρχεται με ένα ακόμη βιβλίο το οποίο στηρίζει τον αγώνα αποκατάστασης της ηθικής τάξης και ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων.

Το βιβλίο «Ρεβιζιονιστικοί μύθοι» του Karl Heinz Roth κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 2018 και αποτελεί μια απάντηση στον ιστορικό Heinz A. Richter, το ερευνητικό πεδίο του οποίου εστιάζεται στην ιστορία της Ελλάδας. Ο παράλογος ισχυρισμός του τελευταίου ότι η Γερμανία δεν πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις υποθήκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ, αντίθετα, η Ελλάδα είναι αυτή που οφείλει να αποπληρώσει μερικές χιλιάδες χρυσές λίρες στη Γερμανία, αντικρούεται από τον Karl Heinz Roth με το παρόν πόνημα. Ο Ροτ εξετάζει συστηματικά τις απόψεις του Ρίχτερ για την ελληνική ιστορία και προσπαθεί να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους ο Ρίχτερ χαίρει −ακόμα και σήμερα− εκτίμησης στην Ελλάδα. Μέσα από τις σελίδες του γίνεται αντιληπτή η επικινδυνότητα των ρεβιζιονιστικών μύθων του Ρίχτερ και η αυθαίρετη σύνδεσή τους με την τρέχουσα σκληρή πολιτική της Γερμανίας προς την Ελλάδα: η αντίληψη της υποτιθέμενης ματαιότητας της σφοδρής ελληνικής αντίστασης στη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οδηγεί στην χωρίς αντίρρηση αποδοχή της αμείλικτης στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική και την οικονομική κρίση!

Στους «Ρεβιζιονιστικούς μύθους» ο συγγραφέας εστιάζει στις μεθοδικά ελλιπείς και τεχνικά ανεπαρκείς ιστορικές έρευνες του Ρίχτερ, που παρουσιάζουν μια μονομερώς αρνητική εικόνα των Ελλήνων, της ιστορίας τους και της κοινωνίας τους. Προσεκτικά και σχολαστικά αποδομεί την ιστοριογραφική έρευνά του καταλογίζοντάς του επιστημονική ανεπάρκεια, ιδεοληψία, προκατάληψη, μονομέρεια και λανθασμένες μεθόδους (επιλογή των πηγών, εξέταση «βολικών» μαρτύρων κ.ά). Εντέλει, παρουσιάζει τον Ρίχτερ ως έναν «κατ’ επίφασιν» επιστήμονα, που με το έργο του σπέρνει διχόνοια και μίσος ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, κι αποτελεί ισχυρό ανάχωμα στην επίλυση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Karl Heinz Roth, μετά το βιβλίο του «Η οφειλή των επανορθώσεων. Υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη» (Εκδόσεις: Ο τόπος μου, Κατερίνη, 2019), επανέρχεται με ένα ακόμη βιβλίο-όπλο στα χέρια της επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Αποδεικνύει ότι έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα αποκατάστασης της ηθικής τάξης και ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων.

Η παρούσα έκδοση είναι αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας πολιτών, μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν. Πιερίας, που εθελοντικά και αφιλοκερδώς έφεραν σε πέρας την έκδοση και αυτού του βιβλίου. Συγκεκριμένα, τη μετάφραση του γερμανικού κειμένου έκανε η Σίσσυ Ζερβουδάκη, την επιμέλεια και διόρθωση του ελληνικού κειμένου ανέλαβαν οι Εύα Ανδρουλιδάκη, Σοφία Ελευθεριάδου και Ειρήνη Παξιμαδάκη, ενώ ο συντονιστής της ομάδας, Ηλίας Τσολακίδης, ολοκλήρωσε τη σελιδοποίηση και το τελικό τυπογραφικό δοκίμιο. Το παρόν εγχείρημα συνάδει με τις αρχές και τους σκοπούς της ομάδας για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών καθώς και για την ανάδειξη οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων, όπως το μέγα ζήτημα της οφειλής των γερμανικών επανορθώσεων.


Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ - Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)