Την ώρα που ο Έλληνας θέλει βεβαίωση για να πάει στο... μπακάλικο, οι μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας θα κυκλοφορούν από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το βράδυ μέχρι 100 άτομα την ώρα και σε ομάδες των 10 ατόμων.
Αυτά η κυβέρνηση τα χαρακτηρίζει... "περιοριστικά μέτρα".
"Καθημερινά και από ώρα 7:00 έως και ώρα 19:00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Σε περιπτώσεις που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος των ως άνω μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ."
➤ Διαβάστε όλο το ΦΕΚ: Τεύχος B’ 985/22.03.2020
Λήψη μέτρων κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 21.03.2020 έως και 21.04.2020.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ - ΥΓΕΙΑΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) του εξηκοστού όγδοου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» (Α΄ 68) και ιδίως της παρ. 5 αυτού,
β) του άρθρου πρώτου της από 25.02.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού COVID-19» (Α΄ 42) και ιδίως των παρ. 5 και 6 αυτού,
γ) της παρ. 4 του άρθρου 8 και του άρθρου 10 του ν. 4375/2016 «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου “σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)” (L 180/29.06.2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 51),
δ) του ν. 4540/2018 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση, L 180/96/29.06.2013) και άλλες διατάξεις – Τροποποίηση του ν. 4251/2014 (Α΄ 80) για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/66/ΕΕ της 15ης Μαΐου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης - Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις» (Α΄ 91),
ε) του ν. 4636/2019 «Περί Διεθνούς Προστασίας και Άλλες Διατάξεις» (Α΄ 169),
στ) του ν. 4662/2020 «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις» (Α΄ 27),
ζ) του π.δ. 86/2018 «Ανασύσταση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και μετονομασία του σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» (Α΄ 159),
η) του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α΄ 148),
θ) του π.δ. 122/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» (Α΄ 149),
ι) του π.δ. 6/2020 «Διορισμός Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού» (Α΄ 5),
ια) του π.δ. 9/2020 «Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου» (Α΄ 10),
ιβ) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121).
2. Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, προκειμένου να προληφθεί η εμφάνιση και η διασπορά κρουσμάτων COVID-19 σε περιοχές υψηλού συγχρωτισμού και συνάθροισης, όπως είναι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
3. Την από 20.03.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
4. Την αριθμ. Β1α, Β2α/οικ. 20022/21.03.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Άρθρο μόνο
1. Τον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 21.03.2020 έως και τις 21.04.2020 των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) όλης της Επικράτειας, αυστηρά εντός αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της.
2. Καθημερινά και από ώρα 7:00 έως και ώρα 19:00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Σε περιπτώσεις που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος των ως άνω μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
3. Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η Διοίκηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μέσω γραπτών και ακουστικών (μεγαφωνικά) μηνυμάτων σε όλες τις γλώσσες που κατανοούν, καθώς και όλους τους δραστηριοποιούμενους φορείς εντός και πέριξ της δομής, για τους λόγους εφαρμογής του ανωτέρου περιορισμού κυκλοφορίας και για την ανάγκη πιστής τήρησής του. Κατόπιν επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς και τα τοπικά τμήματα των διεθνών οργανισμών, είναι δυνατή η έκδοση ονομαστικής λίστας προσωπικού των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δίνει το δικαίωμα εισόδου στα ΚΥΤ. Για το χρονικό διάστημα της παρ. 1, επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού επιτρέπονται κατόπιν άδειας της Διοίκησης του ΚΥΤ.
4. Για την παροχή νομικών υπηρεσιών στους διαμένοντες στα ΚΥΤ, πρόσβαση δίδεται κατόπιν έγκρισης της Διοίκησης του ΚΥΤ και σε ειδικό χώρο, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι εργαζόμενοι εντός του ΚΥΤ καλούνται να τηρούν αυστηρά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και τα ατομικά μέτρα προστασίας της υγείας τους, όπως αυτά αναφέρονται σε σχετικές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
5. Εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.
6. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι υπεύθυνη για την τήρηση του ανωτέρω περιορισμού κυκλοφορίας και δύναται να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρύθμισης κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.
7. Η παρούσα δεν εφαρμόζεται ως προς μετακινήσεις των αιτούντων άσυλο υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών που πραγματοποιούνται με ειδικά ναυλωμένα μέσα (όπως πλοία, αεροπλάνα και λεωφορεία) για λόγους δημόσιας ασφάλειας.
8. Η παρούσα απόφαση κοινοποιείται προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τους αντίστοιχους Δήμους Μυτιλήνης, Χίου, Αν. Σάμου, Κω και Λέρου καθώς και προς τις διοικήσεις των κατά τόπους ΚΥΤ (Μόριας, Βιάλ, Σάμου, Κω και Λέρου) προς υλοποίηση των σχετικών ενεργειών της.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 21 Μαρτίου 2020
Οι Υπουργοί
Προστασίας του Πολίτη Υγείας
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
Μετανάστευσης και Ασύλου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ