Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

"ΝΑΙ" της ελληνικής κυβέρνησης σε Σκόπια και Αλβανία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Εν μέσω πανδημίας, η Ελλάδα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη δίνει το "πράσινο" φως σε Σκόπια και Αλβανία να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο τους στην Ε.Ε.


Απορία προκαλεί το γεγονός ότι πρώτον υπάρχουν πολλά "ανοιχτά" θέματα και με τις δύο χώρες, αλλά και η χρονική συγκυρία με τους Έλληνες να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω του φόβου για τον ιό αλλά και της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Όσον αφορά τα Σκόπια η κυβέρνηση εκφράζει την... ευχή να τηρήσουν οι γείτονες μας την "Συμφωνία των Πρεσπών", μιας συμφωνίας που τελικά φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση την επιθυμεί περισσότερο από τους σκοπιανούς!

Προβληματισμό φέρνει επίσης ότι χωρίς να έχουμε πάρει τίποτα από την Αλβανία σε ότι έχει να κάνει με την ΑΟΖ και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, δίνουμε με "ελαφρά την καρδία" το οκ στα Τίρανα να μπουν στην Ε.Ε. Παραβλέποντας δυστυχώς και τις άριστες σχέσεις Αλβανίας-Τουρκίας. Χωρίς λοιπόν να λύσουμε ότι διαφορές έχουμε, χωρίς να παίρνουμε δεσμεύσεις καλής γειτονίας, "βάζουμε" την Αλβανία στην Ε.Ε.!



➤ Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε. μέσω τηλεδιάσκεψης (24.03.2020)


«Σήμερα, οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε συνεδριάσαμε, με τηλεδιάσκεψη, μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω των χιλιάδων θυμάτων στην Ευρώπη και ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία. Εκφράσαμε όλοι την αλληλεγγύη μας σε αυτή τη δοκιμασία και την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, δόθηκε το «πράσινο» φως για τη Διεύρυνση της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια, με την έγκριση του Σχεδίου Συμπερασμάτων, το οποίο παραπέμπεται στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, σε επίπεδο ηγετών.

Με την απόφασή μας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνεται η στρατηγική Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003. Στο τέλος αυτή της διαδρομής, η χώρα μας θα βρεθεί να συνορεύει με δύο ακόμα μέλη της Ε.Ε.

Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, προβλέπεται η υποχρέωση, αφενός της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της Αλβανίας να τηρήσει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους.

Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο γειτονικών χωρών, το οποίο διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, η Ε.Ε επιβεβαιώνει εμπράκτως τον αποφασιστικό της ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, γεγονός που αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Συγχαίρουμε την Κροατική Προεδρία που κάτω από δύσκολες συνθήκες έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Είναι μία σημαντική μέρα για την Ε.Ε, αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ευρώπη σήμερα, ενωμένη – όπως ποτέ άλλοτε - πρέπει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την καταπολέμηση του COVID-19.

Θα τα καταφέρουμε!»