Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Χαράλαμπος Ναβροζίδης: «Πάντα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν σε κάτι σωστό… το κακό είναι ότι δεν μπορούν και αυτοί να κάνουν αυτό που θέλουν»

Συνέντευξη του συμπολίτη μας μουσικοσυνθέτη Χαράλαμπου Ναβροζίδη στο polismagazino.gr



Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Δυστυχώς στην πόλη μου δεν είχα καλές αναμνήσεις, ούτε θετικές προς την τέχνη γενικά.


Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Δεν έχω καμία ειδική προτίμηση. Το ίδιο αξιόλογο μου είναι ένας καλός λαϊκός, δημοτικός,…λόγιος μουσικός. Αυτό που θα ήθελα είναι να συζητάω μαζί τους για να γνωρίσω τον τρόπο σκέψης των.


Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Πάντα σε έναν καλλιτέχνη υπάρχουν αρνητικές επιρροές. Το θέμα είναι να μπορεί να τις αποβάλλει ή να παραδειγματισθεί από αυτές. Οι θετικές επιρροές ήταν η επικοινωνία με μερικά στυλ μουσικής, (ατονικό σύστημα) που μου έμαθε να οργανώνω την σκέψη μου καθώς, φυσικά, και ο καθηγητής στην σύνθεση κος Χρήστος Σαμαράς.


Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Όχι γιατί έχω συνηθίσει και τα δύο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η γνώμη μερικών ανθρώπων.


Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Καλώς υπάρχει οτιδήποτε που ”μπορεί” να δώσει μία ελπίδα σε κάποιους που η κοινωνία δεν την δίνει.


Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Συνεργασία κάποτε ήθελα αλλά τώρα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει που να αξίζει τον κόπο.


Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Ναι. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν σε κάτι σωστό…το κακό είναι ότι δεν μπορούν και αυτοί να κάνουν αυτό που θέλουν.


Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Δεν έχω σχέδια. Διαμορφώνονται αναλόγως με την περίσταση. Τώρα ολοκληρώνω μερικές παραγγελίες για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους, καθώς και μερικές μελοποιήσεις σε ποιήματα Κατερινιωτών ποιητών, όπως και μία οπερέτα.


Η χώρα μας έχει πολιτισμό; Όχι. Είχε κάποτε. Είμαστε μια χώρα σχεδόν καινούργια. Χάσαμε πάρα πολλά χρόνια και πολλές ευκαιρίες αλλά όχι πάντα εξ αιτίας των άλλων…(Τούρκων, τουρκοκρατία κ.λ.π.) Δεν είμαστε λαός με ”κουλτούρα” Οι ”άτεχνοι” (πρακτικοί) είναι πολύ περισσότεροι από τους γνωρίζοντες πραγματικά. 90% πρακτικοί – 10% γνώστες όταν αυτή η σχέση αντιστραφεί τότε θα είμαστε όπως πρέπει. Αυτοί είναι που κρατούν τα ηνία. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες οι οποίοι αυτοχρισθήκανε καλλιτέχνες καθώς και μουσικοί οι οποίοι πήρανε άλλη ειδικότητα από μόνοι τους στην μουσική λ.χ. ο βιολιστής γίνεται και πιανίστας, κιθαρίστας, διευθυντής ορχήστρας χοράρχης κ.λ.π. όλα αυτά με τον τίτλο μίας ειδικότητας. Μεγάλο κακό κάνουν σε όλες τις τέχνες στην χώρα μας και οι χομπίστες καλλιτέχνες. Και αυτοί καταστρέφουν την πρόοδο της τέχνης χωρίς να το καταλαβαίνουν, γιατί δημιουργούν, και καλά κάνουν, αλλά επειδή είναι από χόμπι, το δωρίζουν. Με αυτό τον τρόπο οι επαγγελματίες δεν μπορούν να προωθήσουν το έργο τους. κ.λ.π. Μην ξεχνάμε το ότι βρισκόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, στην χώρα που ότι δηλώσεις είσαι. Όλοι γνωρίζουμε για το κακό που κάνουν οι ημιμαθείς. Πιστεύω,όμως, ότι υπάρχει και μία άλλη κατηγορία αυτών που νομίζουν ότι ξέρουν. Αυτοί κάνουν περισσότερο κακό γιατί επειδή νομίζουν πως τα ”ξέρουν όλα” δεν χρειάζονται να μάθουν. Δεν είμαι ματαιόδοξος, είμαι υπερβολικά αισιόδοξος.




Πηγήhttps://www.polismagazino.gr