Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

10 Ιουνίου 323 π.Χ. πεθαίνει ο Βασιλιάς της Μακεδονίας, ο Αλέξανδρος ο Μέγας. Η κληρονομιά του, τα πιστεύω του και τα ιδεώδη του, συνοδεύουν έως και σήμερα την ταυτότητα και την ύπαρξη μας

Σε ηλικία μόλις 33 ετών είχε προλάβει να κατακτήσει σχεδόν τα πάντα, μεταδίδοντας το ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο με τα κατορθώματα του.

Η Ελλάδα και η Μακεδονία έγιναν γνωστές στην Ανατολή και την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Η ιστορία και όλος ο κόσμος υποκλίθηκε στο μεγαλείο του, χαρακτηρίζοντάς τον ως "Μέγα" Αλέξανδρο.

Η κληρονομιά του, τα πιστεύω του και τα ιδεώδη του, συνοδεύουν έως και σήμερα την ταυτότητα και την ύπαρξη μας.

Δυστυχώς το παράδειγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν μπόρεσαν να το ακολουθήσουν οι διάδοχοι του και το σύνολο αυτών που από θέσεις εξουσίας ανέλαβαν τις τύχες της χώρας μας έως και σήμερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Αντί η Ελλάδα να διαχειριστεί με ευφυΐα και όραμα όσα κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος, κινδύνεψε στο παρελθόν με αφανισμό, συρρικνώθηκε και αντιμετωπίζει διαρκώς απειλές και κινδύνους.

Πρόσφατο παράδειγμα η απαράδεκτη "Συμφωνία των Πρεσπών" που δίνει το δικαίωμα στο κρατίδιο των Σκοπίων να χρησιμοποιεί το όνομα και τα σύμβολα της ιστορίας μας.

Ο ελληνισμός για πολλοστή φορά καλείται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να αντιμετωπίσει όλους όσους επιβουλεύονται την ιστορία και την ένδοξη κληρονομιά του και ο μοναδικός τρόπος να το επιτύχει αυτό είναι να επιλέγει σε θέσεις ευθύνης, εξουσίας και αποφάσεων, ικανούς και άξιους ανθρώπους που πάνω από τα προσωπικά και πολιτικά τους οφέλη θα βάζουν την αγάπη για την πατρίδα, την ιστορία της και τις αξίες που μας κληρονόμησε το έργο και η ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.