Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Προς τον Δήμο Κατερίνης. Γιατί δεν κάνετε αυτό;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου Κατερίνης.


Απευθείας αναθέσεις που κάνει η νυν δημοτική αρχή, που έκανε η προηγούμενη, η παραπροηγούμενη δημοτική αρχή και πάει λέγοντας.


Τι είναι οι απευθείας αναθέσεις;


Με απλά λόγια, όταν ο Δήμος (Υπουργεία, Αντιπεριφέρειες κ.α.) θέλει να κάνει κάποιο έργο, κάποια παροχή, κάποια δράση κ.α., ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να αναθέσει απευθείας και χωρίς δημοσίευση και διαγωνισμό και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ σε εταιρείες, επαγγελματίες, φορείς που διαλέγει ο ίδιος το έργο που θέλει να κάνει. Π.χ. αν θέλει να βάψει ένα κτίριο, επιλέγει κάποιον μπογιατζή ή εταιρεία και του αναθέτει απευθείας και χωρίς διαγωνισμό την εργασία.

Οι απευθείας αναθέσεις κυρίως γίνονται γιατί κάποια έργα πρέπει να γίνουν γρήγορα και η διαδικασία ενός ανοιχτού διαγωνισμού (με ελέγχους, με προθεσμίες, ενστάσεις κ.α.) είναι χρονοβόρα.

Μερικές φορές για κοινωνικούς λόγους, ή για έκτακτους λόγους το ποσό αυτό μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τις 20.000 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω προβλέπονται από την νομοθεσία και είναι μία νόμιμη διαδικασία.

Το θέμα όμως είναι ότι με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν όλοι οι επαγγελματίες-εταιρείες, φορείς κ.α. να καταθέσουν προσφορά και οι απευθείας αναθέσεις καταλήγουν σε λίγους και κάποιες φορές λίγοι αναλαμβάνουν πολλές αναθέσεις.


Τι προτείνει η «ΑΛΗΘΕΙΑ»


Να έρθει σε επικοινωνία ο Δήμος Κατερίνης με όλα τα επαγγελματικά σωματεία της πόλης μας και να φτιάξει σε συνεργασία μαζί τους ένα μητρώο με τους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να πάρουν απευθείας αναθέσεις (σιδεράδες, μπογιατζήδες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, εστιάτορες κ.α.). Όταν για το έργο που θέλει να κάνει δεν υπάρχει σωματείο, μπορεί να ζητήσει από ΟΛΟΥΣ τους επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου να δηλώσουν αν ενδιαφέρονται ή όχι να αναλάβουν απευθείας αναθέσεις.

Αν λοιπόν ένα σωματείο ή ένας επαγγελματικός κλάδος έχει στις τάξεις του π.χ. 30 επαγγελματίες, με σειρά όλοι οι επαγγελματίες θα πάρουν από μία απευθείας ανάθεση. Δεν θα μπορεί να πάρει κάποιος επαγγελματίας δεύτερη ανάθεση αν δεν έχουν πάρει προηγουμένως όλοι οι άλλοι. Δηλαδή θα υπάρχει μία κυκλική σειρά, όλοι θα είναι ικανοποιημένοι, δεν θα υπάρχει γκρίνια και ο Δήμος θα κάνει την δουλειά του άμεσα. Όταν κάποιος επαγγελματίας δεν θα μπορεί για διάφορους λόγους να αναλάβει κάποιο έργο, τότε η ανάθεση θα πηγαίνει στον επόμενο και πάει λέγοντας.

Έτσι π.χ. όταν προκύπτει η ανάγκη για κάποιο έργο, ας πούμε για την ηχητική κάλυψη μιας εκδήλωσης και ας υποθέσουμε ότι οι εκδηλώσεις θα είναι δέκα (10) στον αριθμό, θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν την εργασία και οι δέκα (10) επαγγελματίες, ο καθένας με την σειρά του!

Υπάρχει πιο καθαρή και ανοιχτή διαδικασία ανάθεσης έργου από την παραπάνω;  Επίσης με τον παραπάνω τρόπο θα ενισχυθούν ΟΛΟΙ οι επαγγελματίες της πόλης.

Για σκεφτείτε το λίγο...