Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Από συμφωνία σε συμφωνία...

Από μία κακή συμφωνία (Ιταλία) σε μία άλλη κακή ή τουλάχιστον... "θολή" αυτή με την Αίγυπτο προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ.



Πάντα με αυτά που διαβάζουμε από αναλύσεις ειδικών σε αυτά τα θέματα (εμείς δεν είμαστε ειδικοί) και σίγουρα όχι από όσα διαβάζουμε από μέσα και ειδικούς που βρίσκονται... κοντά στην ΝΔ ή από τους ίδιους τους κυβερνώντες.

Όλοι συγκλίνουν στις περιπτώσεις του Καστελόριζου, της Κρήτης και της Ρόδου όπου η συμφωνία με την Αίγυπτο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Κάνουμε παραχωρήσεις, αλλά δεν μας έχει πει κανείς μέχρι τώρα τις παραχωρήσεις έχει κάνει η Αίγυπτος. Όπως και τι κερδίζουμε, αν τελικά κερδίζουμε κάτι.

Το ερώτημα είναι πλέον αν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ και επέκτασης των χωρικών υδάτων μας στα 12 μίλια. Όπως επίσης αν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ενιαίο αμυντικό χώρο με την Κύπρο.

Το συμπέρασμα είναι ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερες διαφορές τουλάχιστον στον τρόπο που χειρίζονται τα εθνικά μας θέματα, μιας που οι κακές συμφωνίες (ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνία των Πρεσπών - ΝΔ: Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο), δείχνουν να είναι το ιδιαίτερο κοινό χαρακτηριστικό τους...

Με αγωνία περιμένουμε να δούμε σε τι άλλες "καλές" συμφωνίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι να μας αποχαιρετήσει και αυτή και αναλάβει κάποιος άλλος που θα προχωρήσει και αυτός σε άλλες συμφωνίες.


* Φωτογραφία από Michal Jarmoluk από το Pixabay