Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ SARS-Cov-2

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν ήρθε από το πουθενά. Μήπως φταίει ότι , από τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν στη χώρα μας κάνουν test μόνο το 10-15%; Μήπως φταίει το «πάστωμα» των επιβατών με 100% πληρότητα στα αεροπλάνα;

Μήπως φταίει ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, οχημάτων, εξοπλισμού; Αυτές οι ελλείψεις κάνουν «σαρδέλες» τους επιβάτες καθώς μετακινούνται από και προς τη δουλειά τους.

Μήπως φταίει ότι από τις 1 Αυγούστου στα λιμάνια της Ελλάδας (με ποια επιστημονικά δεδομένα άραγε) γίνονται ευπρόσδεκτα τα διεθνή κρουαζιερόπλοια;

Μήπως φταίει που για χάρη του κέρδους των εφοπλιστών η κυβέρνηση προχώρησε στην επικίνδυνη αύξηση πληρότητας στα πλοία από το 60 και 65% στο 80 και 85%;Την ίδια μέρα ανακοίνωνε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για το λαό.

Πάνω απ’ όλα δε φταίνε οι συνεχιζόμενες τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας;

Στην πρώτη φάση της επιδημίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή των αδειών των υγειονομικών. Εφ όσον απαιτείται είναι και αυτό ένα μέτρο. Εκεί όμως που δεν υπάρχουν παιδίατροι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, γυναικολόγοι, κλπ, είτε αναστέλλονται οι άδειες είτε όχι δεν έχει νόημα.

Πέρασαν 11 χρόνια από την εμπειρία της νέας γρίπης. Όμως το δημόσιο σύστημα υγείας είναι στη ίδια (ίσως σε χειρότερη) θέση από τότε διότι στα μέτρα των κυβερνήσεων για την υγεία κυριαρχεί το στοιχείο των ελάχιστων κρατικών δαπανών για τις ανάγκες του λαού, του «κόστους –οφέλους» και των ελάχιστων παροχών.

Χρησιμοποιείται η μέθοδος της μετακίνησης του προσωπικού, που δε λύνει χρόνια ζητήματα αλλά κάπου μισοκλείνει κάποιες τρύπες, αλλού όμως ανοίγει τεράστια προβλήματα.

Είναι προφανές πως για την προστασία της υγείας μας, και της υγείας των γύρω μας, ο καθένας μας έχει ευθύνη, ΕΥΘΥΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ. Η κυβέρνηση όμως από το ρόλο της έχει πολλές «ατομικές ευθύνες» αφού λαμβάνει αποφάσεις για όλους.

Και απαιτούμε με ευθύνη της να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου.

Απαιτούμε:

1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.

2. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

3. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

4. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.

5. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.

6. Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.

7. Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων υγείας.


Κατερίνη 08-08-2020
ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ