Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Οι "Πύλες του Βενέτικου"

ΠΟΤΑΜΟΣ
Ένας από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του Αλιάκμονα και καμάρι των Γρεβενών.

Σχηματίζεται από τα νερά που κατεβαίνουν από τον Όρλιακα, την Βασιλίτσα και τον Λύγκο. Ξακουστός και για τα πολλά πέτρινα τοξωτά γεφύρια του.

Έλατα, ιτιές, πλατάνια και βελανιδιές είναι κάποια από τα δέντρα που συναντάς στις όχθες του. Τα νερά του σχεδόν όλο το χρόνο πρασινίζουν. Η γέφυρα που βλέπετε βρίσκεται στον οδικό άξονα Γρεβενών-Τρικάλων. Κάνοντας ράφτινγκ μπορεί κάποιος να απολαύσει όλη την ομορφιά του ποταμού με την υπέροχη βλάστηση του.
Κορμοράνοι, φιδαετοί, νεροκότσυφες, δρυοκολάπτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, οχιές, αλεπούδες, αγριόχοιροι και τσίχλες είναι μερικοί από τους πάρα πολλούς επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους που έχει ο ποταμός.
Σε πολλά σημεία ο ποταμός έχει ρηχά νερά όπου και οι κάτοικοι της περιοχής συχνά κάνουν τα μπάνια τους. Αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού στο πέρασμα του χρόνου αρκετοί ήταν αυτοί που έχασαν την ζωή τους στα νερά του Βενέτικου από τις ρουφήχτρες και τα ρεύματα που σχηματίζει ο ποταμός αλλά και από άλλες πολλές παγίδες.

Ο θρύλος

Το ποτάμι φυσικά έχει και τους θρύλους του...

Ο συγκεκριμένος θρύλος έρχεται από πολύ παλιά και ο λόγος είναι η κοντινή απόσταση ανάμεσα στους δυο μεγάλους βράχους που βρίσκονται αντικριστά στον ποταμό. Έτσι λοιπόν ο θρύλος αναφέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πήδηξε με το άλογο του τον Βουκεφάλα από τον ένα βράχο στον άλλο! Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι τα σημάδια πετάλων στους βράχους είναι από τα πατήματα του Βουκεφάλα. Οι δυο βράχοι ονομάζονται από τους ντόπιους ως "το πάτημα του Βουκεφάλα" ενώ η γέφυρα που υπάρχει τώρα την αναφέρουν ως "το γεφύρι του Μεγαλέξανδρου"! Οι βράχοι που σχηματίζονται αριστερά και δεξιά του ποταμού είναι εντυπωσιακής ομορφιάς και προσθέτουν μια μαγική ατμόσφαιρα στους επισκέπτες της περιοχής.









































*Φωτογραφίες: Μιχάλης Κανταρτζής