Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός “200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση-Τιμώντας τους Ήρωες του 1821” Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας

Με ιδιαίτερη χαρά, σας γνωστοποιούμε ότι το Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, π. Ιουστίνου, προκηρύσσει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Έκφρασης & Δημιουργίας, με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Τιμώντας τους Ήρωες του 1821».

Ο Διαγωνισμός υλοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού «Ευγένεια 2021». Είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Παιδείας και αφορά στους παρακάτω τομείς:

 Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού.
 Διαγωνισμός Ποίησης και Λογοτεχνίας για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου.
 Διαγωνισμός Δημιουργίας Ψηφιακού Βίντεο για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου.
 Διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου.

Ως τελική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και των έργων έχει ορισθεί η 1η Μαρτίου 2021. Τα έργα θα αξιολογηθούν από Καλλιτεχνική Κριτική Επιτροπή. Σε κάθε κατηγορία θα δοθούν Α΄ Β΄ και Γ΄ Βραβεία. Στο Α΄ βραβείο, σε κάθε κατηγορία, απονέμεται χρηματικό ποσό 150 ευρώ. Τα βραβευθέντα έργα θα παρουσιασθούν στο πλαίσιο του θεσμού «Ευγένεια 2021». Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Αναλυτικές Πληροφορίες/Έντυπα Συμμετοχής: https://imkal.gr/diagonismos200
Πληροφορίες/Δηλώσεις συμμετοχής
Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο
Καραμαούνα 29, 55132 Καλαμαριά,
Τηλ.: 2310487292
Email: polidynamo@gmail.com
www.imkal.gr



1. Χρόνος διεξαγωγής Διαγωνισμού

Ο χρόνος διεξαγωγής του Διαγωνισμού ορίζεται από 1 Σεπτεμβρίου 2020 έως 1 Μαρτίου του 2021.

2. Σκοποί Διαγωνισμού

Σκοποί του διαγωνισμού είναι:

1. να καλλιεργήσει γενικά στους μαθητές το ενδιαφέρον για τη ζωή  και το έργο των αγωνιστών του 1821. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές καλούνται μέσω του διαγωνισμού να γνωρίσουν βιωματικά τις αρχές της φιλοπατρίας, της ελευθερίας και της αγωνιστικότητας που διακατείχαν τους ήρωες του 1821.

2. να ενθαρρύνει τη διαρκή και ενεργό συμμετοχή των μαθητών στην τέχνη και στη λογοτεχνία μέσω της μελέτης μνημείων του λόγου, στα οποία αποτυπώνονται γλαφυρά τα γεγονότα του 1821, όπως απομνημονεύματα, ημερολόγια του 19ου αιώνα και ανθολόγια κλέφτικων τραγουδιών.

3. να συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης. 

Η ζωγραφική, παραδείγματος χάριν, με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, ενισχύει σύνολο τον ψυχισμό, τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση των μαθητών, καθιστώντας τους κατά μία έννοια δημιουργούς. Επομένως, μέσα από το θεματικό αφιέρωμα για τους αγωνιστές του 1821, οι μαθητές θα μπορέσουν να ζωγραφήσουν πίνακες και να αισθητοποιήσουν στο χαρτί ιστορικά γεγονότα με βάση τις πηγές ή να ζωγραφίσουν τα ίδια τα πρόσωπα των ηρώων.

4. να ενθαρρύνει τους μαθητές να εκφράσουν την ικανότητά τους στην ποίηση, στη λογοτεχνία, τονώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την καλλιτεχνική τους ευαισθησία. Σε ό, τι αφορά το 1821 πηγές λογοτεχνικής και ποιητικής έμπνευσης μπορούν να καταστούν κάλλιστα τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη αλλά και τα έργα των ποιητών μας για το 1821, όπως το σπουδαίο έργο του εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, ο οποίος έγραψε το ανεφάμιλλο για το 1821: «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα: Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!».

5. να παρωθήσει κυρίως τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στη γνωριμία με τις σύνθετες αρχές του ποιητικού λόγου. Η εκ μέρους τους προσπάθεια συγγραφής και παρουσίασης ενός ποιήματος ή ενός μικρού λογοτεχνικού κειμένου αφενός καλλιεργεί τη γλωσσική τους υποδομή και αφετέρου συμβάλλει στη διαρκή μύησή τους στον εν γένει πλούτο της ελληνικής παράδοσης, ποιητικής και λογοτεχνικής, που είναι ανεξάντλητος.

6. να εμπλακούν εποικοδομητικά οι μαθητές στη διαδικασία του project, να μάθουν να αξιοποιούν πηγές (γραπτές και προφορικές), να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτές και να εκφράζονται δημιουργικά, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και αξιοποιώντας εποικοδομητικά και πάντα κάτω από ένα κριτικό πνεύμα τις πληροφορίες του διαδικτύου. Υπό το πρίσμα αυτό οι μαθητές θα είναι σε θέση, κάνοντας με κριτικό πνεύμα χρήση του διαδικτύου, να διεξέλθουν τόσο τις γραπτές πηγές για τον χαρακτήρα, το ήθος και τη δράση των αγωνιστών του 1821, που απαντούν με λεπτομέρειες σε βιβλία, ημερολόγια και απομνημονεύματα, όσο και τις προφορικές πηγές, οι οποίες διαδόθηκαν από γενιά σε γενιά μέσα από διηγήσεις αλλά και από δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια που υμνούν τη δόξα της Ελληνικής Επανάστασης.

7. η δημιουργική παιδαγωγική ενασχόληση μαθητών με παραγωγή ψηφιακού βίντεο σε διαθεματικό πλαίσιο. Το ψηφιακό βίντεο σε ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον θα μπορούσε θαυμάσια να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά στην προσπάθειά τους να αναπαραστήσουν καίριους διαλόγους του Στρατηγού Μακρυγιάννη αλλά και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που απηχούν το διττό μεγαλείο της αγάπης των ηρώων του 1821 αφενός προς την πίστη και αφετέρου προς την ελευθερία, την οποία ποτέ δεν θεώρησαν διαζευκτικά.

8. η ανάπτυξη δεξιοτήτων της καλλιτεχνικής παιδείας και η προαγωγή των αξιών της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης. Βασικός αρμός που συνδέει τον Έλληνα προς την πολιτιστική του παράδοση και το βάθος αυτής είναι η μουσική σε όλη τη διαχρονία του γένους. Υπό το πρίσμα αυτό ο Διαγωνισμός της Μουσικής Σύνθεσης με την επιλογή μελοποιημένων, αδημοσίευτων και λίαν πρωτοτύπων έργων σχετικά με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα συμβάλει σημαντικά
στην οξυδέρκεια και δημιουργικότητα των μαθητών, οι οποίοι ως μικροί συνθέτες θα επιχειρήσουν να εκφράσουν με το μέλος, δηλαδή με τη μουσική επένδυση, τα έργα και τον ηρωισμό των αγωνιστών του 1821.

3. Όροι συμμετοχής στο Διαγωνισμό:

1. Ο διαγωνισμός Ζωγραφικής απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.
2. Οι διαγωνισμοί Ποίησης-Λογοτεχνίας, δημιουργίας ψηφιακού βίντεο & μουσικής σύνθεσης απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου.
3. Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα.
4. Μαζί με τα έργα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής, υπογεγραμμένη από τον γονέα/ κηδεμόνα του μαθητή.
5. Ημερομηνία υποβολής έως 1/3/2021. Θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η σφραγίδα ταχυδρομείου.
6. Η κρίση της Κριτικής Επιτροπής είναι οριστική και αμετάκλητη. Όσοι διακριθούν, θα ενημερωθούν έγκαιρα τηλεφωνικώς.
7. Τα υποβαλλόμενα έργα δεν επιστρέφονται.
8. Η ημερομηνία, η ώρα και ο χώρος απονομής των τιμητικών διακρίσεων, θα γνωστοποιηθούν μέσα από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, www.imkal.gr.
9. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού πλαισίου με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Η γνωστοποίηση και η διάχυση δημοσιότητας σχετικά με τον εν λόγω διαγωνισμό δύναται να γίνει μέσω των σχολικών μονάδων κατά τρόπο θεμιτό και πρόσφορο (π.χ. με γραπτή ή/και προφορική
ανακοίνωση από τους/τις εκπαιδευτικούς ή τη Διεύθυνση του σχολείου ή με διανομή φυλλαδίων), μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία και της διασύνδεσης σχολείου και των κοινωνικών φορέων.

β) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό θα είναι προαιρετική.

γ) Τα έργα όλων των μαθητών/τριών θα αποσταλούν απευθείας στην επιτροπή, κατά τα οριζόμενα από την Προκήρυξη, χωρίς ευθύνη και εμπλοκή της Διεύθυνσης και του διδακτικού προσωπικού του σχολείου.

δ) Η όλη διενέργεια του Διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση αποσταλμένων και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη των διοργανωτών και της οργανωτικής επιτροπής και σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/τριών, καθώς και των πνευματικών δικαιωμάτων.

ε) Η συμμετοχή των διακριθέντων μαθητών/τριών στην τελετή βράβευσης θα υλοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού πλαισίου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για εκείνους/-ες.

4. Κριτική Επιτροπή

Τα έργα θα αξιολογηθούν από ειδική καλλιτεχνική και επιστημονική επιτροπή που θα συσταθεί προς τον σκοπό αυτών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Διαγωνισμός Ζωγραφικής

Ο διαγωνισμός ζωγραφικής απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και έχει θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Τιμώντας τους Ήρωες του 1821». Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει με ένα ή περισσότερα έργα.

Τα στοιχεία του δημιουργού, που πρέπει να γραφούν στο πίσω μέρος του έργου, είναι: ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και στοιχεία σχολείου.

Τα έργα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής αποστέλλονται ταχυδρομικά ή παραλαμβάνονται, το αργότερο μέχρι 1/3/2021 (ημερομηνία ταχυδρομείου), στη διεύθυνση:

Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο
Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς.
Για το διαγωνισμό ζωγραφικής.
Καραμαούνα 29, 55132 Καλαμαριά, Τηλ. Κέντρο: 2310 487292
Ιστότοπος:www. imkal.gr, email polidynamo@gmail.com
Καραμαούνα 29 55132 Καλαμαριά

2. Διαγωνισμός Ποίησης & Λογοτεχνίας

Ο Διαγωνισμός Ποίησης & Λογοτεχνίας απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Έχει θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Τιμώντας τους Ήρωες του 1821». Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει με ένα ή περισσότερα έργα. Τα στοιχεία του δημιουργού, που πρέπει να γραφούν στο πίσω μέρος του έργου, είναι: ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και στοιχεία σχολείου.
Τα έργα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής αποστέλλονται ταχυδρομικά ή παραλαμβάνονται, το αργότερο μέχρι 1/3/2021 (ημερομηνία ταχυδρομείου), στη διεύθυνση:

Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο
Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς.
Για το διαγωνισμό ποίησης & λογοτεχνίας.
Καραμαούνα 29 55132 Καλαμαριά

3. Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο

Ο διαγωνισμός δημιουργίας Ψηφιακού Βίντεο απευθύνεται σε μαθητές ή ομάδες μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου. Κάθε διαγωνιζόμενος ή ομάδα μπορεί να συμμετάσχει με ένα βίντεο χωρίς χρονικό περιορισμό που αφορά «στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Τιμώντας τους Ήρωες του 1821». Η υποβολή έργων που δημιουργήθηκαν σε ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον από δύο (2) ή περισσότερους διαγωνιζομένους γίνεται από τον εκπρόσωπο της ομάδας, ο οποίος πρέπει να επισυνάψει τα στοιχεία όλων των μελών της ομάδας.

Τα έργα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, για κάθε συμμετέχοντα, αποστέλλονται ταχυδρομικά ή παραλαμβάνονται σε ψηφιακό δίσκο DVD ή αρχείο mp4, το αργότερο μέχρι 1/3/2021 (ημερομηνία ταχυδρομείου), στη διεύθυνση:

Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο
Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς.
Για το διαγωνισμό ψηφιακού βίντεο.
Καραμαούνα 29, 55132 Καλαμαριά, Τηλ. Κέντρο: 2310 487292
Ιστότοπος:www. imkal.gr, email polidynamo@gmail.com
Καραμαούνα 29 55132 Καλαμαριά

4. Διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης

Ο διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης απευθύνεται σε μαθητές ή ομάδες μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου. Κάθε διαγωνιζόμενος ή ομάδα μπορεί να συμμετάσχει με ένα ή περισσότερα μουσικά έργα που αφορούν «στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Τιμώντας τους Ήρωες του 1821». Τα έργα πρέπει απαραιτήτως να είναι πρωτότυπα. Η υποβολή μελοποιημένων έργων που δημιουργήθηκαν σε ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον από δύο (2) ή περισσότερους διαγωνιζομένους γίνεται από τον εκπρόσωπο της ομάδας, ο οποίος πρέπει να επισυνάψει τα στοιχεία όλων των μελών της ομάδας.

Τα έργα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, για κάθε συμμετέχοντα, αποστέλλονται ταχυδρομικά ή παραλαμβάνονται σε ψηφιακό δίσκο DVD ή αρχείο mp3, μαζί με ένα συνοδευτικό αρχείο word, στο οποίο θα περιέχεται η παρτιτούρα του έργου, το αργότερο μέχρι 1/3/2021 (ημερομηνία ταχυδρομείου), στη διεύθυνση:

Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο
Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς.
Για το διαγωνισμό μουσικής σύνθεσης.
Καραμαούνα 29 55132 Καλαμαριά
Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής
Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο
Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς
Καραμαούνα 29,55132, Καλαμαριά
Τηλ. Κέντρο: 2310487292
Email: polidynamo@gmail.com
www.imkal.gr




Έγκριση του Μαθητικού Διαγωνισμού Έκφρασης και Δημιουργίας με θέμα: «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση –Τιμώντας τους Ήρωες του 1821» του Προκόπειου Πολυδύναμου Εκκλησιαστικού Κέντρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς , για την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για το σχ. έτος 2020-2021. Σχετ. έγγραφο: το με αρ. πρ. 88206/Δ2/08-07-2020 εισερχόμενο του οικείου Υπουργείου.

Απαντώντας στο από 11-05-2020 έγγραφό σας, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 34/02-07-2020 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε την διεξαγωγή του Μαθητικού Διαγωνισμού Έκφρασης και Δημιουργίας με θέμα: «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση –Τιμώντας τους Ήρωες του 1821» του Προκόπειου Πολυδύναμου Εκκλησιαστικού Κέντρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς , για μαθητές/μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, για το σχολικό έτος 2020-21, με τις εξής πρoυποθέσεις:

1. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών να είναι προαιρετική και να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων.

2. Δεν θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.).

3. Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού.

4. Η δημοσίευση των έργων θα γίνεται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

5. Η διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση έργων που έχουν αποσταλεί και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων /-ουσών μαθητών/-τριών (και κατά τα ισχύοντα στο ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» ΦΕΚ25,τ.Α’.04-03-1993).

6. Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος και τα έργα των μαθητών/-τριών θα υποβάλλονται προς κρίση μόνο στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και δεν θα εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και την εν γένει αξιολόγηση των μαθητών/-τριών.

7. Η γνωστοποίηση και η διάχυση της δημοσιότητας σχετικά με τον εν λόγω διαγωνισμό να γίνει με τρόπο θεμιτό και πρόσφορο.

8. Ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας να αποφασίσει για τον χρόνο που θα διατεθεί για την ενημέρωση των μαθητών/-τριών.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα ενδιαφερόμενα σχολεία, επισυνάπτεται η προκήρυξη του εν λόγω Διαγωνισμού.


Με εντολή Υφυπουργού
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ