Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Αν είναι να βγάζετε τέτοιες ανακοινώσεις, καλύτερα να μην βγάζετε καθόλου…

Κάτω από την βάση παίρνει το Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωση που έβγαλε για την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία.

Μία ανακοίνωση που κρατάει ίσες αποστάσεις από την φίλη και σύμμαχο Αρμενία και από την… κολλητή της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν.

Αν μιλούσαμε για μία διένεξη π.χ. Ελβετίας-Μάλτας ούτε θα το συζητούσαμε. Αλλά μιλάμε για την Αρμενία που έχει βιώσει με τον χειρότερο τρόπο τις θηριωδίες του τουρκικού κράτους, όπως και εμείς. Μιλάμε για μία ορθόδοξη χώρα, φίλη και σύμμαχο. Και συμμάχους δεν έχουμε πολλούς…

Η τακτική των ίσων αποστάσεων, η τακτική του να μην δυσαρεστήσουμε κανέναν και να γίνουμε αρεστοί στους «ισχυρούς» του πλανήτη έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Απομονωνόμαστε από αυτούς που μπορούν να μας βοηθήσουν και γινόμαστε δορυφόροι των «μεγάλων», που αναλόγως την διάθεση και τα συμφέροντα τους εξαρτάται και η επιβίωση μας ως έθνος.

Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας όλους αυτούς που δέχονται την επιθετικότητα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε χώρες όπως την Αρμενία, την Συρία, τους Κούρδους κ.α.

Η πολιτική του «καλού» παιδιού που ακούει ότι του πει ο «θείος» πέρα από τον ατλαντικό ή η «θεία» από τας Ευρώπας, είναι καταστρεπτική και συρρικνώνει την πατρίδα μας.

Ναι σε συμμαχίες, αλλά να τις τιμούμε και να τις υποστηρίζουμε, γιατί όταν θα έχουμε τον εχθρό προ των πυλών, κανείς δεν θα μας βοηθήσει.

Και σίγουρα όχι με τέτοιες ανακοινώσεις…


Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που προκάλεσε και θύματα μεταξύ αμάχων.
Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προβούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ.
Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια και δήλωση από πλευράς εμπλεκομένων αλλά και τρίτων θα εντάσσεται σε αυτή τη λογική, αποφεύγοντας την υποδαύλιση της έντασης.